De overgang en je mondgezondheid

Hormoonwisselingen kunnen tijdens de overgang mondproblemen geven

Tijdens de overgang kunnen hormoonwisselingen leiden tot mondproblemen. Een afname van oestrogeen niveaus kan de slijmvliezen droger maken, ook in je mond wat kan leiden tot een droge mond (xerostomie). Een droge mond, dat vaak voorkomt tijdens de overgang, kan op zijn beurt weer leiden tot tandbederf, tandvleesproblemen, slechte adem en andere mondproblemen.

Bovendien kunnen hormoonwisselingen de bloedtoevoer naar de mond verminderen, wat kan leiden tot een verandering in de smaakbeleving en een verhoogd risico op infecties. Vrouwen in de overgang hebben ook een verhoogd risico op osteoporose, wat de kaak kan aantasten en het risico op het verliezen van tanden en kiezen kan vergroten.

Als je tijdens de overgang mondproblemen ervaart, is het raadzaam om een tandarts te raadplegen. Zij kunnen je helpen bij het voorkomen en behandelen van deze problemen, en je adviseren over de juiste mondzorg tijdens de overgang.

Wat kan je doen?

  • Bezoek regelmatig de tandarts of mondhygiënist en vertel dat je (vermoedelijk) in de overgang bent. De mondzorgverlener kan dan gerichter controleren en adviezen geven.
  • Neem in je dagritme 2 momenten van mondhygiëne op; poest met zachte tandenborstel en een geschikte (fluoride) tandpasta. Reinig ook minimaal 1 keer per dag tussen tanden en kiezen (interdentaal reinigen), dit voorkomt tandsteen en voorkomt tandvleesontsteking. Denk aan flossen, ragen of stoken.
  • Suikerrijke voedingsmiddelen, alcohol en tabak roken en e-sigaretten roken kunnen bijdragen aan tandbederf. Probeer daarom deze zoveel mogelijk te vermijden.
  • Drink voldoende water: Drink voldoende water om je mond vochtig te houden en tandbederf te voorkomen. Bovendien helpt water om voedselresten weg te spoelen en de groei van de slechte bacteriën in de mond te verminderen. Misschien heb je vaker dorst, heb je een glas water op je nachtkastje staan, het kan zijn dat je een droge mond hebt, een gevolg van de hormoonveranderingen. Praat erover met je huisarts.
  • Hormoonvervangende therapie (HRT) kan helpen om de gezondheid van de mond tijdens de overgang te verbeteren. Praat met je huisarts over de voordelen en risico's van HRT en laat je begeleiden. Er zijn bijvoorbeeld hormoongels en pleisters. Deze zijn vaak niet zonder bijwerkingen, bijvoorbeeld bij Estradiol pleisters kan zwelling van lippen, mond, tong of keel ontstaan.
  • Kauwgom kauwen kan helpen om de speekselproductie te stimuleren, wat kan helpen om de mond vochtig te houden en tandbederf te voorkomen. Kies wel voor suikervrije kauwgom. Doe dit niet de hele dag want door te veel op kauwgom te kauwen kan je het kaakgewricht overbelasten

Deze informatie is informatief bedoeld om inzicht te krijgen in mogelijke oorzaken en oplossingen. Deze informatie is niet bedoeld ter vervanging van het medisch advies.

 

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform