Hoeveel suiker zit er écht in? Zo lees je een etiket!

Via je eten en drinken krijg je vaak meer suiker binnen dan je zou willen. Suiker wordt namelijk toegevoegd aan allerlei producten, van bruin brood tot soep in blik. Daarom is het lezen van etiketten een belangrijke eerste stap om bewuster te gaan leven. Met deze tips speur je foute suikers snel op en kun je gezondere keuzes maken.

Verschillende soorten suiker

Over het gebruik van suiker heeft de World Health Organization richtlijnen opgesteld. Op basis van wetenschappelijk onderzoek wordt een maximum van 25 gram suiker per dag aangeraden. Meer dan dat kan leiden tot gezondheidsproblemen in je mond en de rest van je lichaam.

Dat gaat niet alleen om suikers die worden toegevoegd aan eten en drinken. Ook van nature aanwezige suikers in honing, siroop, fruitsappen en fruitsapconcentraat vallen hieronder. De richtlijn geldt echter niet voor alle suikers. Suikers uit vers fruit, groenten en zuivel vallen hier niet onder. Er is geen bewijs dat het eten van deze suikers schadelijke gevolgen heeft voor je gezondheid.

Natuurlijke suikers in de voedingswaardetabel

Hoeveel suiker je daadwerkelijk binnenkrijgt staat op het etiket van elk product. Let daarvoor op de voedingswaardetabel. Daarin staat vermeld hoeveel voedingsstoffen - zoals vet en eiwitten - in elke 100 gram zitten. Het aandeel suiker vind je bij Koolhydraten: waarvan suikers.

Helaas weet je op basis van de voedingswaardetabel nog niet altijd genoeg. De fabrikant is namelijk niet verplicht hier aan te geven welk type suikers in het product zitten. Gaat het om de suikers waarover je je geen zorgen hoeft te maken? Of is er tóch suiker aan toegevoegd? En zo ja, hoe is de verhouding?

Suikers in een chocoladetoetje

chocolade toetje

Als voorbeeld zie je hier de voedingswaarden op het etiket van een chocoladetoetje. Bij Koolhydraten: waarvan suikers lees je dat er in elke 100 gram 9,7 gram suiker zit.

In dit toetje zitten sowieso natuurlijke suikers, want het hoofdingrediënt is yoghurt. Zuivel bevat lactose, oftewel melksuiker. Eén van de suikers die je gerust kan eten. Maar hoeveel lactose bevatten melkproducten eigenlijk? Dat zul je even moeten opzoeken.

Wat valt op als je opzoekt hoeveel lactose melkproducten bevatten? Terwijl in yoghurt maar 3,2 gram lactose zit per 100 gram, staat in de voedingswaardetabel 9,7 gram suiker. In de hele verpakking van 200 gram zit dus 13 gram toegevoegde suiker.

Nu je de werkelijke hoeveelheid suiker hebt bepaald, kun je een bewuste keuze maken. Past het product binnen het advies van 25 gram suiker per dag? Als je je suikerinname wil verminderen, kun je een alternatief met minder suiker zoeken.

Toegevoegde suikers op de ingrediëntenlijst

Wil je alleen snel weten óf er suiker is toegevoegd? Kijk op het etiket dan naar de ingrediëntenlijst. In onze vorige blog vind je 130 verschillende namen voor suiker.

Als je één van die namen tegenkomt, weet je dat het product toegevoegde suikers bevat. Zo staan in de ingrediëntenlijst van het toetje uit ons voorbeeld verschillende soorten suikers. Namelijk suiker, magere melkpoeder en citroensapconcentraat.

Verder lezen over wat voedingsetiketten je kunnen vertellen? Hier zet het Voedingscentrum alles op een rijtje over het vergelijken van etiketten.

 

 

Artikel auteur

Suze van der Lijke, MSc.

Suze van der Lijke, MSc.

Oprichter Suikervrijheid.nl