Binnenkort naar de tandarts? Gebruik de groene button "Vraag een afspraak aan" op de pagina van de tandartspraktijk op deze site waarmee u een afspraak wilt maken. Snel, makkelijk en zonder wachttijd, de tandarts belt u zo snel mogelijk.
Flossen soms geschikt | Tandarts.nl

 

Op, rond en tussen de tanden en kiezen ontstaat tandplak. Deze tandplak moet regelmatig weggehaald worden, anders kunnen de bacteriën die in de tandplak leven, tandvleesontsteking en gaatjes veroorzaken. De vlakken van de tanden en kiezen die tegen elkaar liggen, worden de approximale vlakken genoemd. Met een tandenborstel is het moeilijk om deze approximale vlakken goed schoon te maken. Gelukkig bestaan hiervoor verschillende hulpmiddelen, zoals floss, tandenstokers en ragertjes.

Floss instructie mondhygiënist

Als de ruimten tussen de tanden en kiezen zeer smal zijn, dan is flossdraad, ook wel tandzijde genoemd, hiervoor zeer geschikt. Floss is te koop in verschillende soorten en dikten en met en zonder waslaagje. Vraag uw tandarts of mondhygiënist welke floss het meest geschikt is. Probeer elke dag de floss te gebruiken.

Verkeerd flossen

In oktober 2015 publiceerde tandarts Maaike Schutjes een artikel waarin zij flossen niet aanraadt. Volgens haar flossen veel mensen vaak verkeerd en duwen zo bacteriën en tandplak in het tandvlees. Zij geeft in haar publicatie aan dat patiënten beter aan de slag kunnen met tandenstokers en kleine, zachte borsteltjes.

To floss or not to floss
“Flost u weleens?” Wanneer uw tandarts of mondhygiënist u vraagt of u naast de (elektrische) tandenborstel ook flossdraad gebruikt, weet u dan ook uit te leggen hoe u dat doet? Het is een effectieve methode om voedselresten, bacteriën en tandplak te verwijderen, maar wel een lastige.

De afgelopen jaren zijn de meest uiteenlopende floss producten op de markt gekomen, zoals floss draad dat naar vlees smaakt. Als u Googelt op ‘floss’ dan ziet u de volgende producten verschijnen:    
 Super floss  
 X-floss
 Satin floss
 Fine floss
 Essential floss
 Easy Clean floss
 Waxed floss
 Blue floss
 Airfloss
 Waterflosser
 Mini floss
 Implantaat floss
 Tape floss
 Tandzijde
 Brugnaald

Moet u überhaupt starten of doorgaan met flossen? Wat wilt u ermee bereiken? Floss is vooral getest op het verwijderen van tandplak en in de strijd tegen tandvleesontsteking. We weten niet of het gebruik ervan gaatjes voorkomt. Met plakverwijdering alleen worden gaatjes en niet voorkomen. Dat flossen plak verwijdert, kunt u eenvoudig zelf constateren. Zeker tijdens het gebruik van blue floss waarop de witte plak lekker opvalt. Maar verwijdert het voldoende plak? En leidt het niet tot beschadigingen?

Het unieke van flossdraad is dat het dwars door het contactpunt gaat. Een contactpunt is de plek waar tanden en kiezen tegen elkaar aan staan. Een stoker of rager, naast flossdraad ook veelgebruikte hulpmiddelen, schuift u onder het contactpunt door. Een houten stoker kan het tandvlees wat omhoog, respectievelijk omlaag, duwen waardoor de ruimte daar schoon wordt.  Een rager heeft haartjes die onder het tandvlees komen. Dat geldt ook voor de hobbelige oppervlakken van een kies en wellicht ook iets in het contactpunt.
Pluspunten van de rager:
Uit onderzoek blijkt dat de patiënt het beste resultaat krijgt met een stoker en rager om
tandvleesontsteking te lijf te gaan en flossdraad het tegen deze twee aflegt. Vreemd genoeg blijkt uit
dezelfde onderzoeken dat een stoker niet zo goed plak verwijdert als flossdraad. Dat is wel het geval
bij een rager.

Een rubberen stoker van het merk GUM heeft zowel de eigenschap van een stoker als van een rager en is nagenoeg even effectief voor het verwijderen van tandplak. 

Wanneer flossen?
Precies onder het contactpunt tussen tanden en tussen tanden en kiezen ontstaan eenvoudig gaatjes. Minder eenvoudig is het om met flossdraad die plek te bereiken. Dat is een geval oefening baart kunst. Een specialist kan u leren te flossen met flossdraad. Het is geen eenvoudige klus ondanksdat er producten zijn ontwikkeld die het eenvoudig zouden maken. Echt goed flossen vereist een goede techniek, nauwkeurigheid, handigheid, driedimensionaal kunnen denken, motivatie en
discipline. In de praktijk blijkt dat veel te vragen van de patiënt en daarom wordt flossdraad steeds minder aangeraden. Tegenwoordig wordt flossdraad alleen nog aangeraden als de tanden zo enorm strak op elkaar staan dat er niks anders tussen past.
Hoe dan? Nou zo!
Nog steeds vastbesloten u te gaan flossen? Let er dan op een zagende beweging te maken met de floss tussen de tanden, door het contact te gaan (daar waar de tanden het dichtst op elkaar staan) en de flossdraad iets onder het tandvlees te brengen zonder het tandvlees te beschadigen. De draad mag zo ver mogelijk rondom de tand of kies slaan, een heen-en weer en op-en-neer beweging maken en opnieuw door het contactpunt gaan. Wanneer u de beweging bij de volgende tand of kies herhaalt, slaat u het vieze gedeelte van de draad om een vinger zodat u een schoon gedeelte pakt voor de volgende interdentale ruimte.
Alternatieven
De techniek is niet eenvoudig. Producten zoals het flossvorkje dat op een katapult lijkt, kunnen helpen (bijvoorbeeld easy clean floss). Helaas kan bij deze techniek de floss niet goed om te tanden worden geslagen of telkens een schoon gedeelte worden gepakt. Andere bekende methodes zijn de airfloss en waterfloss. https://www.tandarts.nl/forum/tandheelkunde/problemen-tandvlees/twijfel-tussen-de-philips-airfloss-en-waterpik Op flossdraad lijken doet het echter niet. Waxed floss heefteen laagje wax waardoor u makkelijker door het contactpunt komt. Daarbij kunnen we ons wel devraag stellen of wax niet juist floss afstoot in plaats van absorbeert. Tape is een platte flossdraad met

meer oppervlak, waardoor u moeilijk door het contactpunt komt. Het bereikt wellicht wel meertandoppervlak.
Implantaat
Het flossen van implantaten met flossdraad staat ter discussie. Het zou vezeltjes kunnen achterlatenen juist voor ontstekingen kunnen zorgen. Wel zijn er speciale flossdraden voor de implantaat-steg inmooie kleurtjes en fijne dikte, zoals de X-floss.
Brug
Voor het reinigen onder de brug bestaan super floss en brugnaalden. Allebei maken ze gebruik vaneen stijve draad waardoor de rest van de floss onder de brug door getrokken kan worden. Dit kanook gebruikt worden bij spalkjes en ortho-draden.

 

EXTRA vragen

Heb je vooraf informatie gekregen over de kosten van de behandeling?
Hoe ben je te woord gestaan door de medewerkers van de praktijk?
Ben je goed geïnformeerd aan het begin van de behandeling?
Werd je geïnformeerd tijdens de behandeling?
Kreeg je advies en instructies na de behandeling?
Hoe is het resultaat na de behandeling?
De praktijk waar ik patiënt ben, kent flexibele openingstijden
De telefonische bereikbaarheid van de praktijk?