Ingediend door admin-systeembeheer op ma, 06/22/2020 - 11:05

Alcohol en de gevolgen voor de mondgezondheid

De relatie tussen alcohol en mondgezondheid is nog niet door wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. Wel is bekend dat alcohol de productie van speeksel doet afnemen. Hierdoor wordt de mond droger en in een drogere mond kan sneller cariës (tandbederf) en tandvleesontsteking ontstaan.

Iemand die dagelijks alcohol drinkt en niet meer zonder kan eet wellicht minder gezond omdat de aandacht elders ligt dan bij groene groenten en gezonde vetten wat indirect een gevolg is van alcohol.

Veel alcoholische dranken, waaronder kant en klare mixdrankjes, bevatten suiker. Van suiker is bekend dat het slecht is voor de mondgezondheid. 

Om een frisse smaak aan drankjes te geven wordt vaak citroenzuur toegevoegd. Voedingszuren (zowel de natuurlijke als toegevoegde) veroorzaken bij frequent en langdurig gebruik tanderosie, slijtage van het tandoppervlak. Elke slok is een zuuraanval op het tandglazuur. Hoe hoger de zuurgraad van een drankje, hoe lager de PH- waarde, hoe slechter het voor het gebit is. Dit geldt zeker voor alcoholhoudende mixdranken, maar ook wijn, bier en frisdranken en vruchtensappen.

Hoe kan je blijven genieten van een goed glas wijn of lekker koud pilsje?

Helemaal geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas alcohol per dag is één van de richtlijnen van de Gezondheidsraad. Hiermee minimaliseer je het risico op gezondheidsschade. De verslavingszorg voegt hier nog wat aan toe: minimaal 2 dagen in de week achter elkaar geen alcohol drinken. Zo voorkom je gewoontegebruik.

Tip; Wacht een half uur met het poetsen van tanden na het drinken van alcohol. Het glazuur wordt door de zuuraanval zachter en kan beschadigen door het poetsen. 

De gezondheidsvoordelen van wijn en bier;

Rode wijn heeft een aantal gezondheidsvoordelen. Zo bevat het polyfenol; resveratrol wat goed is voor de darmflora en bloedvaten. Maar rode wijn veroorzaakt ook veel aanslag op de tong wat een vervelende mondgeur versterkt. Daarnaast verkleuringen aan je tanden en de alcohol en suikers hebben we hierboven al beschreven. 

Witte wijn en rosé blijken ook enige gezondheidsvoordelen te hebben. Niet zoveel als rode wijn maar het is niet zo dat witte wijn alleen maar slecht is. Uit een studie uit 2015 (feeling.be) bleek dat een streng mediterraan dieet met rode-, witte wijn of water dat de meeste verbeteringen aan hart, bloedvaten, cholesterol en metabolisme in combinatie met rode wijn was. Ook bij de witte wijndrinkers was er enige verbetering te zien. 

De kwaliteit van de wijn, de toevoegingen van o.a. suiker, chemicaliën en bewaarstoffen in goedkopere wijnen zijn van invloed op je gezondheid. Het advies van een levensgenieter is dan ook; kies liever voor 1 glas kwaliteitswijn en geniet van deze heerlijkheid mét de gezonde eigenschappen dan dat je veel goedkope wijn drinkt om te drinken. Zo snijdt het mes aan twee kanten; genieten kan samen met gezond bezig zijn. Dat voelt een stuk lekkerder!

Bier wordt gemaakt van mout (gekiemde gerst), water, hop en gist. Het is dus een natuurlijk product zonder bewaarmiddelen, zout en vet. Het bevat veel vitaminen en mineralen (o.a. magnesium, silicium en kalium). In deze optiek heeft bier dus ook gezondheidsvoordelen net als rode wijn. Alcoholvrij bier bevat veel suiker wat de gezondheidseffecten weer te niet doet dus dat is een minder goed alternatief. Dan is het kiezen voor minder maar wel een echt goed biertje op zijn tijd wel zo relaxt. 

Er zijn mensen die deze gezondheidsvoordelen als excuus gebruiken, en zichzelf daarmee voor de gek houden, om meer te drinken dan gezond is en je de gezondheidsvoordelen weer te niet doet. Een gewoontedrinker drinkt meestal meer voor het ontspannen gevoel dat de alcohol geeft en minder bewust om de smaak. Alcohol met mate en de momenten dat je bewust geniet van een goed glas wijn of koud pilsje maakt je een verantwoorde levensgenieter met respect voor je lichaam. 

Sterke drank is drank met een alcoholpercentage van 15% of meer. Zoals jenever, wodka, whisky en rum. Behalve dat de alcohol snel via de dunne darm in je bloed komt en korte tijd energie geeft heeft sterke drank alleen maar negatieve gevolgen voor je (mond) gezondheid. 

Alcoholverslaving en de gevolgen voor de mondgezondheid.

Verslavingen zijn van alle tijden en in vele vormen. Stille, verborgen verslavingen en zichtbare gevolgen van een verslaving. Het is vaak een moeilijk bespreekbaar onderwerp voor degene die een verslaving ontwikkeld heeft en zich wellicht schaamt als voor de mensen erom heen die zich zorgen maken. 

Er zijn vele verslavingen, denk ook aan roken, drugs, seks, gokken etc. 

Een alcoholverslaving heeft grote invloed op de mondgezondheid en daarmee op je algehele gezondheid. Behalve dat het je immuunsysteem negatief beïnvloed waardoor je vatbaarder ben voor b.v. gingivitis hebben de suikers van alcohol ook direct effect op je mondgezondheid. Je zou kunnen zeggen dat overmatig alcoholgebruik niet alleen je lever ziek maakt met alle gevolgen van dien maar via je mondgezondheid je hele gezondheid kwetsbaar maakt wat een zeer traag proces kan zijn wat niet direct opgemerkt wordt. Regelmatige drinkers riskeren overigens geveld te worden door ziektes als beroertes, hartkwalen, leveraandoeningen en schade aan hersenen en het zenuwstelsel (b.v.Korsakov).

Button stoppen met roken

Bronnen o.a.: Jellinek, ahealthylife.nl, feeling.be en alcoholinfo.nl

 

 

 

 

V206-1

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform

Artikel co-auteur

Irene Boers

Irene Boers

Ondersteuning beheer, content- en relatiebeheer platform gezondheidszorg