Ingediend door admin-systeembeheer op ma, 04/13/2020 - 13:09

TANDENSTOKERS, WAT JE EROVER MOET WETEN

Het wordt aanbevolen om naast het tandenpoetsen ook dagelijks tussen de tanden en kiezen te reinigen. Dit kan je doen met bij voorkeur een rubberen tandenstoker, interdentaal borsteltje, monddouche of floss. Omdat de interdentale ruimten (ruimte tussen tanden en kiezen) bij de voortanden meestal smaller zijn dan bij de kiezen achterin, is het niet ongebruikelijk om meerdere maten per poetsbeurt te gebruiken. Dit kan trouwens ook een combinatie van een rubberen tandenstoker met floss of interdentale rager zijn. De bekende houten stoker wordt inmiddels minder vaak aanbevolen omdat deze het tandvlees kan beschadigen.

Voor wie zijn tandenstokers bedoeld?


Rubberen tandenstokers zijn gemakkelijk in gebruik en om die reden ook zeer geschikt voor beginnende gebruikers. Tandenstokers kunnen dagelijks preventief worden gebruikt voor een goede mondhygiëne Zeker ook de mensen die last hebben van gevoelig tandvlees, gevoelige tanden, bloedend tandvlees of gingivitis kunnen dit product gebruiken.

Met name mensen die gingivitis hebben: een oppervlakkige tandvleesontsteking hebben baat bij het dagelijks gebruik van rubberen tandenstokers. Door dagelijks met tandenstokers tussen de tanden en kiezen te reinigen, worden namelijk de boosdoeners van deze ontsteking verwijderd. Ook wordt het tandvlees erdoor gemasseerd en dus wordt de doorbloeding en daarmee de genezing gestimuleerd.

Naast het voorkomen en bestrijden van gingivitis is het belangrijk om met juist rubberen tandenstokers te stoken voor het behoud van de papillen, het hoekje tandvlees wat iets omhoog staat tussen tussen je tanden. Wanneer deze terugtrekken dan wordt je ‘front gebit’ minder mooi en biedt het minder bescherming aan de tandhalzen.

Tandenstokers in soorten en maten, wat is de beste keuze?

GUM Softpick advanced New


Het belangrijkste is om een rubberen tandenstoker te kiezen die bij je past. Alleen dan zal je het dagelijks gebruiken. Waar moet je op letten bij de keuze van een rubberen tandenstoker?

  • De juiste maat (small, medium etc.). De grootte van de ruimten tussen de tanden en kiezen is voor iedereen verschillend. Het vinden van de juiste maat kan een kwestie zijn van uitproberen of je kan je tandarts of mondhygiëniste vragen voor advies.
  • Is de gekozen maat goed passend? De rubberen tandenstoker moet goed passen, met nét een beetje weerstand, zodat het de meeste tandplak verwijdert. Forceer de rubberen tandenstoker nooit in een te kleine ruimte. Kies dan een kleinere maat.
  • De vorm die je prettig vindt. Rubberen tandenstokers zijn verkrijgbaar in rechte en in gebogen vorm. Ook de dikte van het handvat kan verschillen en bestaan er varianten waarvan de ‘nek’ kan buigen. Het feit dat de rubberen tandenstoker kan buigen of al gebogen is, maakt het gemakkelijker om ook tussen de achterste kiezen te kunnen reinigen.

Bloedend tandvlees tijdens het reinigen tussen de tanden


Als mensen voor het eerst tandenstokers gaan gebruiken, kan het licht gaan bloeden. Ook kan het een onaangenaam gevoel geven of zelfs pijnlijk zijn. Dit zijn beide uitingen van een ontsteking (gingivitis). Hier moet je even doorheen, ook als het gevoelig is of wat blijft bloeden. Meestal worden de bloeding en gevoeligheid geleidelijk minder en kan er na twee weken echt een verbetering gemerkt worden. Het tandvlees zal minder dik en rood zijn en het bloeden stoppen.

Maak een afspraak met je tandarts of mondhygiënist in geval dat het bloeden aanhoudt of erger wordt.

Hoe gebruik je de tandenstoker

Door de rubberen tandenstoker op de juiste manier te gebruiken, behaal je het beste resultaat. De houten tandenstoker moet je eerst vochtig te maken met speeksel of kraanwater. De houten stoker breekt daardoor minder snel en is iets zachter voor het gebit. Plastic tandenstokers zijn meestal wit. Plastic tandenstokers worden door de meeste tandartsen en mondhygiënsten afgeraden omdat deze het zachte weefsel kunnen beschadigen. 

Gebruik de tandenstoker tussen duim en wijsvinger en gebruik de andere vingers om te ondersteunen en te sturen. De houten versies hebben een platte en een puntige zijde. De platte zijde gebruikt u altijd aan de kant van het tandvlees.

Breng de stoker loodrecht helemaal tussen de tanden of kiezen in en duw voorzichtig tegen het tandvlees. Doe dit met beleid, niet verder duwen dan kan.

Beweeg de stoker van buiten naar binnen en herhaal dit ongeveer vijf keer. Vergeet daarbij niet de zijkanten mee te nemen.

Om helemaal achterin bij de kiezen te kunnen reinigen, is het raadzaam de mond iets te sluiten. Hierdoor kan je beter achterin de mond komen en ruimte creëren om de stoker te kunnen bewegen.

Herbruikbare stokers goed schoonspoelen na gebruik.

Vraag bij twijfel gebruiksinstructie op maat aan je tandarts of mondhygiënist.

Verschillende maten tandenstokers

Tandenstokers bestaan in verschillende maten. Er bestaan tandenstokers in maten van extra small tot x-tra large, maar per merk verschillen deze diktes. Sommige merken hebben slechts één maat. Zo zijn de stokers van Stimudent erg dik en die van Parodontax erg smal. TePe, Jordan en GUM hebben verschillende maten. Sommige merken hebben stokers met fluoride of met muntsmaak. De ruimte tussen de tanden en kiezen bepalen welke maat voor jou passend is.

Gum Softpick range

producten overzicht tandenstokers

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform