Tandenstokers

Ingediend door admin op ma, 04/13/2020 - 13:09

 

Het gebruik van rubberen of houten tandenstokers

Tussen de tanden en kiezen reinigen helpt een tandvleesontsteking te voorkomen. In Nederland wordt over het algemeen het gebruik van tandenstokers aangeraden, in plaats van flossdraad. Waren er vroeger alleen tandenstokers van hout te koop, sinds enkele jaren zijn ook rubberen stokers verkrijgbaar. Bloedend tandvlees is een eerste signaal van een ontsteking, die wordt veroorzaakt door tandplak. Met het dagelijks reinigen tussen de tanden en kiezen verwijdert u de tandplak. 
 

Gebruiksaanwijzing tandenstokers

Gaat u tandenstokers voor de eerste keer gebruiken, dan kan het tandvlees gaan bloeden. Met stokers worden betere resultaten behaalt omdat men druk kan uitoefenen op het tandvlees. Dat lukt niet met flossdraad. Bovendien zijn stokers relatief goedkoop. Stokers zijn voor eenmalig gebruik en worden na gebruik  weggegooid. Veel mensen gebruiken stokers in de auto of op het werk. 

                                                                                                                                           

Verschillende maten tandenstokers

Stokers bestaan in verschillende maten. Er is small, extra small en medium maar de diktes verschillen per merk. Het is belangrijk dat u de juiste maat kiest. U moet enige weerstand voelen om de tandplak goed te kunnen verwijderen. Uw mondhygiënist of tandarts kan aangeven wat voor u de juiste maat is. Maak niet de vergissing om met plastic stokers te werken. Deze stokers nemen de tandplak niet goed op, zijn hard en kunnen tanden en kiezen beschadigen. GUM heeft een compleet assortiment van rubberen stokers dat bij elke drogist en apotheek is te verkrijgen. Deze zijn ook wetenschappelijk op effectiviteit onderzocht.

 

Het gebruik van een rubberen tandenstoker

Rubberen tandenstokers reinigen op een zachte en effectieve manier en masseren het tandvlees waardoor de doorbloeding wordt gestimuleerd en het tandvlees gezond blijft. De rubberen stoker geruikt u net zoals een houten stoker, maar de rubberen stoker is makkelijker in gebruik. 

 

               

 

Het gebruik van een houten tandenstoker

Maak deze tandenstoker eerst vochtig met speeksel of kraanwater. De tandenstoker breekt daardoor minder snel en is iets zachter voor het gebit. Gebruik de tandenstokers tussen duim en wijsvinger, en gebruik de andere vingers om te ondersteunen en te sturen. De houten versies hebben een platte en een puntige zijde. De platte zijde gebruikt u altijd aan de kant van het tandvlees. Breng de stoker loodrecht tussen de tanden of kiezen in, en duw voorzichtig tegen het tandvlees. Beweeg de stoker van buiten naar binnen en herhaal dit vijf keer, vergeet daarbij niet de zijkanten mee te nemen. Sluit de mond een beetje wanneer u de kiezen achterin wilt kunnen reinigen. Hierdoor kunt u beter achterin de mond komen en ruimte creëren om de stoker te bewegen.

 

Aandachtspunten bij de houten tandenstoker

De techniek van het gebit met een tandenstoker reinigen moet juist worden uitgevoerd. De mondhygiënist kan u een instructie geven. De meest gemaakte fouten zijn:

  • De verkeerde zijde van de stoker gebruiken 
  • De stoker niet ver genoeg tussen de tanden of kiezen plaatsen
  • De stoker te ver tussen de tanden of kiezen plaatsen waardoor u het tandvlees naar beneden of naar boven duwt
  • Het niet heen en weer bewegen van de stoker
  • Het niet kunnen bereiken van de achterste kiezen
  • Het afbreken van de stoker
  • Stoppen met de stoker vanwege bloeding of gevoeligheid

 

 

Lees meer over tandplak verwijderen en ragers

Lees meer over tandenstokers 'Hoe te gebruiken'

Lees meer over Flossen.

Lees meer over bloedendtandvlees of ontstoken tandvlees.

Lees meer over het ontstaan van tandvlees problemen.