Ingediend door admin-systeembeheer op ma, 02/22/2021 - 15:53

Waarom interdentaal reinigen

Interdentaal reinigen betekent letterlijk schoonmaken tussen de tanden. Om het nog specifieker te maken, kun je zeggen dat het gaat om het schoonmaken van de ruimten tussen de tanden en kiezen.

Zelfs de beste poetser zal het niet lukken om tandplak ook tussen de tanden en kiezen te verwijderen. Elke tand of kies bestaat uit vijf oppervlakken. Met poetsen worden slechts drie van de vijf gereinigd. De twee overige vlakken zijn de ruimten tussen de tanden en kiezen.

Interdentale ruimten zijn dé plek waar tandplak en voedselresten zich ophopen. Na het eten en drinken kunnen voedselresten achterblijven en zodoende bijdragen aan de opbouw van tandplak. Zonder dagelijkse interdentale reiniging loop je risico op het krijgen van mondproblemen, zoals: gaatjes of tandvleesontsteking.

Er zijn verschillende manieren om interdentaal te reinigen, te weten: het gebruik van een (rubberen) tandenstoker, interdentale rager, floss en monddouche. Welk interdentaal product gebruikt moet worden, hangt deels af van jouw eigen voorkeur en deels van wat de tandarts of mondhygiënist jou adviseert.

Waar te beginnen


Als je nu nog geen interdentaal product gebruikt, dan is het best lastig om dit in jouw dagelijkse routine in te passen. Doe het stap voor stap: bijvoorbeeld door alleen voor het slapengaan tussen de tanden en kiezen te reinigen. Jouw dagelijkse mondhygiëne ziet er dan als volgt uit:

  • Ochtend: twee minuten tandenpoetsen, goed krachtig spoelen en eventueel naspoelen met een mondspoelmiddel.
  • Avond: twee minuten tandenpoetsen, interdentaal reinigen, goed spoelen en eventueel naspoelen met een mondspoelmiddel.

Om de routine er goed in te krijgen, is het handig om jouw interdentale product(en) naast jouw tandenborstel te bewaren. In het begin zal het wat onwennig voelen, maar je zal zien dat je in de loop van de tijd het als prettig gaat ervaren. Je mond voelt veel schoner en het zal je geen moeite meer kosten om ook in de ochtend interdentaal reinigen in jouw routine op te nemen.

Wat is een passend product voor mij

Hoe gemakkelijk je deze extra stap in mondhygiëne opneemt in jouw dagelijkse poetsbeurt, hangt voor een groot deel ook af van het product dat je kiest. Als het product geschikt is voor jouw gebit en prettig in is gebruik zal je het makkelijker pakken. Op de kennispagina’s over ragers, stokers, floss en de monddouche kan je meer lezen over de voor- en nadelen van de verschillende vormen van interdentale reinigers.

Interdentale reiniging, elke dag

Waarom is dagelijkse interdentale reiniging zo belangrijk? Tandplak is de boosdoener van heel veel mondproblemen. Juist door interdentale reiniging wordt er veel meer tandplak verwijderd dan wanneer je alleen tandenpoetst. Sterker nog: met tandenpoetsen alleen wordt slechts 60% van de tandplak verwijderd. Door ook tussen tanden en kiezen de tandplak te verwijderen, stijgt dit percentage naar wel 85%.

V21-2-1 S.d.K.

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform