Ingediend door admin-content op di, 04/05/2022 - 14:09

Controle over je tandartsrekening

Met deze 5 tips krijg je controle over de tandartsrekening

Tandartsrekeningen roepen vaak vragen of irritatie op. Dat lezen wij in de vele reacties op het forum van Tandarts.nl. Het blijkt niet altijd duidelijk hoe hoog de totale rekening zal zijn na afloop van een behandeling of behandeltraject. Soms zijn er bijkomende- of onvoorziene kosten. Om angst en onzekerheid bij je weg te nemen leggen we uit wat je zelf kan doen om controle te houden over de tandartskosten, natuurlijk in goed overleg met je tandarts.

Ben ik een zorg-ontvangende patiënt of betalende cliënt?

Ten alle tijden ben je een mens met eigen keuzes en verantwoordelijkheden, ook als je kiespijn hebt of een cosmetische behandeling wilt laten doen. Het is tenslotte jouw mond en jouw gezondheid. Natuurlijk wil niemand kiespijn of ziekte en gelukkig weten we met z’n allen steeds beter hoe we zelf goed voor onze gezondheid kunnen zorgen. Daar hoort het streven naar een goede mondgezondheid zeker bij. De mond is de toegangspoort naar het lichaam en bloedend tandvlees alleen al kan ongemerkt veel ellende (welvaartsziekten!) veroorzaken in het gehele lichaam. Zó belangrijk is mondgezondheid! Maar je financiële gezondheid is ook belangrijk dus laten we het daar eens over hebben.

Basiszorgverzekering

We zijn in Nederland gewend dat zorg onder de verplichte basisverzekering valt, na aftrek van je eigen risico. We hebben zorg nodig wanneer we een aandoening hebben, ziek zijn of na een trauma of ongeluk*. Goed dat dit vangnet er is! Maar de tandartskosten vallen hier niet onder. Daar kan je apart een tandartsverzekering voor afsluiten, maar lees eerst even verder.

Angst voor de rekening

Nog altijd gaat een deel van de mensen niet of zelden naar de tandarts voor controle. Het uitstellen van het maken van de afspraak komt veel voor, zelfs bij pijnklachten. Dit komt voornamelijk door angst voor de tandarts én de mogelijke kosten. De nota van een ziekenhuis of huisarts krijgen we vaak niet onder ogen, die van de tandarts wel. De tandarts heeft tot doel om je mond gezond te maken en kan niet in je portemonnee kijken. Je zal dus zelf de kosten in de hand moeten houden en dit bespreekbaar maken met je tandarts.

 

Hoe weet ik wat de rekening van de tandarts zal zijn en wat ik zelf moet betalen?

 

In 5 tips voor controle over je tandartsrekening

Tip 1 Liever voorkomen dan genezen

Met regelmatige controles en goede dagelijkse mondhygiëne blijft je gebit gezond en sterk. Regelmatige controles kunnen problemen en ontstekingen vroeg ontdekken en zo dure behandelingen voorkomen. Het loont daarom de moeite én kosten om 2 keer per jaar de tandarts of mondhygiënist te bezoeken. Heb je een (chronische) ziekte zoals diabetes en hart & vaatziekten, gebruik je medicatie met evt. bijwerking zoals droge mond of krijg je een behandeling zoals b.v. chemo dan is de begeleiding van je tandarts nog belangrijker om je mond gezond te houden. Dit helpt je ook bij het herstel of om erger te voorkomen.

Tip 2 Informeer tijdig naar een aanvullende tandartsverzekering

De tandarts controles en behandelkosten zijn niet meer opgenomen in het basispakket. Kinderen tot 18 jaar kunnen wel vanuit het basispakket voor basismondzorg naar de tandarts. Wel kan je, als je 18+ bent een aanvullende tandartsverzekering afsluiten. Overleg eventueel met je tandarts welk verzekeringspakket voor jou passend is. Hij heeft goed inzicht in de conditie van je mond en de eventuele verwachte behandelingen. Zo voorkom je dat je een onnodig dure verzekering afsluit. Ook kan je zelf (maandelijks) een bedrag op zij zetten en sparen voor onvoorziene- dan wel verwachte tandarts-behandelkosten. Lees hier overwegingen die je helpen bij het kiezen van een tandartsverzekering.

Tip 3 Overleg over behandelmogelijkheden en de kosten

Wanneer er een behandeling nodig is zal de tandarts dit met je bespreken. Zijn er meerdere mogelijkheden dan volgt uitleg en advies welke keuze voor jou de beste zal zijn. Het prijskaartje dat aan een behandeling hangt kan ook meewegen in de beslissing die je neemt. Vraag daarom goed naar de totale kosten en eventueel goedkopere oplossingen. Schaam je niet en wees zelf duidelijk over je financiële draagkracht. Er is altijd een oplossing. Houdt er rekening mee dat de tandarts vaak kan inzien hoe je verzekerd ben en wat er nog in je ‘potje’ zit voor dit jaar.

Beste tandarts, wat gaat mij dit kosten??

 

Tip 4 Vraag de tandarts vooraf een prijsopgave!

Het is bij de Nederlandse Zorgautoriteit afgesproken dat een tandarts bij een behandeling duurder dan € 250 verplicht is om een (schriftelijke!) offerte (= prijsopgave) te geven aan de patiënt. Zullen de kosten onder de € 250 uitkomen dan moet de tandarts op jouw verzoek een offerte geven. Ben je onzeker over eventuele kosten, vraag dan altijd vooraf een offerte of prijsopgave. Bij dure behandelingen is soms een afbetaalregeling mogelijk. Let dan hier op de eventuele rente die berekent kan worden. Zie ook de extra informatie onder dit artikel. 

Tip 5 Check vooraf je verzekeringspolis

Heb je een aanvullende tandartsverzekering dan kan je met je prijsopgave in de hand vooraf onderzoeken wat er onder de vergoedingen valt en wat jouw eigen bijdrage zal zijn. Wil je dat thuis eerst uitzoeken of overleggen met je verzekeringsmaatschappij, vraag dan bedenktijd aan de tandarts. Zo voorkom je dat je te snel een beslissing neemt waar je misschien later spijt van krijgt. Als je telefonisch overlegt met je verzekeringsmaatschappij vraag altijd een schriftelijke bevestiging van wat is toegezegd. Zo ben je zeker van je zaak!

Wat staat er in een duidelijke prijsopgave?

  • Welke handelingen de tandarts allemaal zal uitvoeren voor deze behandeling.
  • Bij elke handeling zal het tarief staan die de tandarts in rekening brengt.
  • Per handeling zullen de materiaal- en/ of techniekkosten afzonderlijk moeten zijn vermeld.
  • De cliënt moet de prijsopgave vóór de behandeling schriftelijk of digitaal hebben gekregen.
  • Als de tandarts van de opgegeven prijs afwijkt moet hij dit tijdig aangeven en vertellen waarom hij dit wil of moet doen.
  • De tandarts moet de offerte/prijsopgave ook zelf vastleggen in zijn administratie.

 

*Kosten na een ongeval kunnen onder een ongevallenverzekering vallen, goed om eens te kijken hoe je nu verzekerd bent. Check dan ook je doorlopende reisverzekering, vaak is daar een ongevallenverzekering in opgenomen al dan niet met voorwaarden.

* Kaak-chirurgische behandelingen vallen meestal wel onder de basisverzekering, ook iets om vooraf te controleren hoe het met jouw doorverwijzing naar de kaakchirurg is geregeld.

Opmerking redactie:  Tarieven zijn vastgesteld door de NZA maar doordat de tandarts keuze heeft in behandelmethoden en materialen kunnen Prijzen verschillen per tandarts. 

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform