Meest bekeken vraag gaat over kiespijn, oorpijn en kaakpijn

Op het Forum van Tandarts.nl is het mogelijk om vragen te stellen die te maken hebben met tandheelkunde. Tandartsen, orthodontisten, mondhygiënisten, tandprothetici en tandartsassistenten zijn aanwezig op het Forum en kunnen antwoord geven op de gestelde vragen. Wij hebben de vijf meest bekeken vragen op een rij gezet.

1.    ‘Ik heb kiespijn, oorpijn en kaakpijn. Hoe komt dat?’

De patiënt geeft aan dat ze al weken erg veel last heeft van kiespijn, oorpijn en kaakpijn. De patiënt schrijft verder dat pijnstillers niet goed helpen en dat ze ’s nachts wakker ligt. Ze vraagt zich af of overbelaste kaakspieren zulke ernstige klachten kunnen geven. De patiënt blijkt ook veel spanning en stress te hebben. De tandarts op het Forum geeft aan dat er mogelijk sprake is van TMJ-dysfunctie. TMJ is een afkorting en staat voor temporal mandibular joint. Joint is het gewricht tussen het slaapbeen (temporal) en de onderkaak (mandibular). Dysfunctie wil zeggen dat het gewricht niet goed werkt en pijn kan geven. De oorzaak van TMJ-dysfunctie kan komen door tandenknarsen, langdurig kauwgom kauwen, leeftijd, problemen met het sluiten van de tanden en whiplash.

2.    ‘Ik heb een paar weken pijn aan de linkerkant van mijn gebit. Hoe komt dat?’

De patiënt geeft aan dat het een zeurderige pijn is. De tandarts denkt dat er sprake is van een ontstoken zenuw. Er wordt een antibiotica kuur meegegeven. 

3.    ‘Drie weken geleden heb ik twee verstandskiezen laten verwijderen bij de kaakchirurg. Ik blijf pijn houden, wanneer gaat het over?’

De tandarts heeft de wond gecontroleerd en heeft aangegeven dat er misschien een zenuw is geraakt. Dat zou de oorzaak van de pijn kunnen zijn. Na tien dagen geeft de patiënt aan dat ze al drie nachten goed slaapt maar dat ze nog wel pijnstillers slikt.

4.    ‘Ik heb net vier verstandskiezen laten verwijderen. De tandarts vertelde mij dat ik vijf dagen niet mag roken. Maar ik heb zaterdag een groot feest. Hoe erg is het om zaterdagavond (vier dagen en 12 uur na de ingreep) weer te roken?’

Veel bezoekers van het Forum geven aan dat ze dezelfde avond al weer zijn begonnen met roken. Na veel discussie besluit de vragensteller om zo lang mogelijk te wachten met roken, maar hij verwacht dat hij toch voor de bijl zal gaan ergens halverwege het feest.

5.    ‘Een aantal weken terug heb ik een wortelkanaalbehandeling gehad aan de achterste kies in de onderkaak. Na zeven dagen heb ik nog steeds zo veel pijn, ik kan niks meer eten en dichtbijten doet ook zeer. Is dit normaal?’

De tandarts op het Forum heeft een verklaring. De wortelkanalen zijn op lengte gevijld en ook opgevuld. Bij het vullen worden cement en stifjes in het kanaal geplaatst. Hierdoor komt het wel voor dat bij de behandeling een vijltje en/of een klein beetje cement voorbij de wortelpunt komt en dus in het gebied rond het einde van de wortel. Dit gebied raakt dan tijdelijk wat geïrriteerd en als elke keer op de kies gedrukt wordt (kauwen!) dan zal de wortel wat naar beneden in dat gebied gedrukt worden, wat een pijnprikkel zal geven. Na verloop van tijd (weken) herstelt dit zich en wordt de kies klachtenvrij.