Mond en darmen werken hard aan de weerstand

 

De darmen bepalen voor een groot deel de weerstand en dus is het belangrijk dat je darmen happy zijn. Nog even de spijsvertering in het aller kortst; alles wat je eet komt via de mond in je lichaam en gaat via de slokdarm naar de maag, dunne darm, dikke darm om vervolgens via de endeldarm je lichaam te verlaten als ontlasting. Alle fases van de spijsvertering zijn even belangrijk om de weerstand optimaal te laten zijn. Goed om te realiseren dat de spijsvertering dus begint in de mond.

Spijsvertering

De mond is de toegangspoort tot je lichaam. Het speeksel bevat het enzym amylase en dat is de eerste stap bij de vertering van je voedsel. Door goed te kauwen kan de amylase vermengen met het voedsel en daarmee heb je een goede start van de voedselvertering gemaakt.

En dan zijn er ook nog bacteriën in je mond die je met het voedsel mee inslikt. Zo komen de bacteriën uit de mond in je de darmen.  Een gezonde mond heeft een gezonde mondflora dus dat is alleen maar goed. Bloedend tandvlees en ontstekingen zorgen voor ziekmakende bacteriën in je mond die je inslikt, zo hup je lichaam in.

Conclusie; Een gezonde mond zal je helpen je weerstand te verhogen en je lichaam weerbaar en sterk te maken. Een goede mondhygiëne past bij een gezonde leefstijl net zoals vers onbewerkte voeding, bewegen, ontspanning en persoonlijke ontwikkeling. Zorg goed voor jezelf, maak je lichaam weerbaarder tegen b.v. Covid-19 en heb een fijn weekend!

Gerelateerde artikelen voor als je meer wilt weten: speeksel en enzymen, speeksel en darmklachten, dagelijkse mondzorg, gezonde mond in relatie tot de algemene gezondheid, bloedend tandvlees, parodontitis.

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform