Gingivitis is een oppervlakkige tandvleesontsteking. Het gevolg van de tandvleesontsteking is dat het tandvlees wat losser van de tanden en kiezen gaat zitten. Een tandvleesontsteking doet zelden pijn. Bijna iedereen heeft een vorm van tandvleesontsteking. De een heeft het in ergere mate dan een ander. Gingivitis is goed te verhelpen. Het is belangrijk om de tandvleesontsteking in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken zodat er geen blijvende schade ontstaat. Gingivitis is het voorstadium van parodontitis en dat is een zwaardere ontsteking die niet terug te draaien is. Het woord gingivitis bestaat uit twee onderdelen: itis en gingiva. Itis betekent ontsteking en gingiva betekent tandvlees.
Gingivitis herkennen
Gezond tandvlees controleren
Ontsteking door tandplak
De ontsteking van de rand van het tandvlees wordt veroorzaakt door bacteriën. De bacteriën bevinden zich in de tandplak. Tandplak is een zacht en kleverig laagje op de tanden en kiezen. De tandplak bestaat voor 70% uit bacteriën. Zeer kort na het poetsen begint het zich al te vormen. De bacteriën zijn afkomstig uit het speeksel. Het laagje plak wordt steeds dikker en de samenstelling van de bacteriën verandert. Na ongeveer 24 uur begint de plak schadelijk te worden. Plak hoopt zich bij voorkeur op langs de randen van de tanden en kiezen met het tandvlees. In de afbeelding hierboven is de plak (geel) schematisch op deze plaatsen getekend.
De plak langs de randen van het tandvlees zal, als deze niet tijdig verwijderd wordt, schadelijke (afval)stoffen produceren. Het tandvlees raakt geïrriteerd en het lichaam start een afweerreactie. Als gevolg hiervan zal het tandvlees opzwellen en zal de doorbloeding van het tandvlees toenemen. Dit verklaart het rode aspect van het tandvlees op de afbeelding hierboven. Tevens zal een deel van de vezels die door het tandvlees lopen, worden afgebroken. Dit heeft als gevolg dat het tandvlees nu niet meer strak tegen de tand aan ligt. Met andere woorden de col van de coltrui mist zijn elastische vezels en hangt nu losjes om de nek. Bij een deel van de mensen zal de afbraak hier stoppen, maar bij anderen zal de afbraak, onder bepaalde omstandigheden, verder richting het kaakbot gaan.
Behandeling gingivitis
De behandeling van gingivitis volstaat niet met het verwijderen van tandsteen. Tandsteen wordt verwijderd om het mogelijk te maken om het gebit thuis goed schoon te kunnen houden. Het gaat er om dat de tandplak geen kans mag krijgen. Uw tandarts of mondhygiënist kan uitleggen hoe u kunt omgaan met tandenpoetsen, ragers en tandenstokers om de tandplak zo veel mogelijk weg te houden. Sleutelwoord is een goede mondhygiëne op een dagelijkse basis. Dan kan het tandvlees na zo'n twee weken weer gezond zijn. Vaak wordt er na de behandeling na een periode bekeken of er voldoende herstel heeft plaatsgevonden.
Lees verder: