Prijzen tandartsen kunnen verschillen

De prijzen van tandartsbehandelingen blijken in de praktijk te verschillen. Dit is mogelijk omdat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maximumtarieven heeft vastgesteld voor zorgaanbieders die tandheelkundige zorg leveren. Het staat tandartsen vrij om lagere tarieven te hanteren dan het maximumtarief. Tandarts.nl heeft gekeken naar de prijzen van kronen, facings en consulten. De laagste prijs voor een kroon die wij hebben kunnen vinden wordt aangeboden door tandartspraktijk in Houten. Zij vragen € 300 voor een kroon. De laagste prijs voor een facing die wij hebben kunnen vaststellen bedraagt € 69 via Groupon. Ook is opvallend dat meerdere tandartspraktijken gratis consulten aanbieden.

Consumentenbond

Eerder deze week bleek al uit onderzoek van de Consumentenbond dat de kosten per behandelplan ook significant kunnen verschillen. Niet alleen tandartstarieven verschillen. De tarieven voor ziekenhuizen verschillen ook per behandeling en ziekenhuis, zo bleek vorige week uit de uitzending van Kassa (VARA). Voor ziekenhuizen geldt dat zij vaak lagere tarieven hanteren dan de maximumtarieven van de NZa.

Maximum tandartstarieven NZa

Het door de NZa vastgestelde maximumtarief van een kroon bedraagt € 231,67. Maar dat tarief is exclusief de tandtechnische kosten om een kroon te maken. Alles bij elkaar kan de prijs voor een kroon oplopen tot zo’n € 650. Hieronder wordt een overzicht gegeven van vijf tandartspraktijken die lage prijzen vragen voor het plaatsen van kronen. De verschillen kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s.

Finedent Houten Metaal porseleinen kroon (all in) € 300
Tandarts Zaandam Zaandam Metaal porselein + 5 jaar garantie € 320
0900Dentist Amsterdam Porselein op metaal (all in) + 5 jaar garantie € 320
Ivory ivory Heel Nederland Inclusief bezoek en techniek € 399
Mondzorgcentrumijburg Amsterdam All in  € 420

 

 

 

 

Ook worden er verschillende prijzen van facings gehanteerd door tandartspraktijken, zie het overzicht hieronder.

Groupon / De Tandenfee Waddinxveen Composiet facing € 69
Kliniek voor Cosmetische Amsterdam Gratis eerste consult € 180
0900dentist Amsterdam All in, composiet, vanaf € 180
Finedent Houten Porseleinen facings € 198
Pmdds Amsterdam Porseleinen facings € 199

 

 

 

 

Per 1 juli 2015 kost een consult bij een tandartspraktijk maximaal € 21,09. Hieronder volgt een overzicht van vijf tandartspraktijken die gratis consulten aanbieden.

Familie Clinique Rietland Amsterdam  Wat is mis met gebit + vrijblijvend behandeladvies
Tandarts Blaak Rotterdam Voor specialistische behandeling nieuwe patiënten
Tandartspraktijk Tilburg Tilburg Consult voor kunstgebit of klikgebit op implantaten
Alexiakliniek Venlo Maak een afspraak via orthodontist met intake consult
Clinic 28 Den Haag Maak afspraak bij cosmetische tandarts en specialist

 

 

 

 

 

 

De informatie over de prijzen van tandartsbehandelingen is afkomstig van verschillende websites. Er wordt door veel tandartspraktijken geadverteerd op kosten van tandartsbehandelingen. De door de NZa vastgestelde tandartstarieven zijn maximumprijzen en tandartspraktijken mogen lagere prijzen vragen voor behandelingen. Patiënten dienen wel voorzichtig te zijn met aanbiedingen. Waarom is het zo goedkoop? Wat is de kwaliteit van de behandeling? 

Betere gebitten

Het is goed om deze vragen te stellen aan de behandelend tandarts. De consument heeft baat bij verschillende prijzen van tandartsbehandelingen. “Mensen die naar de tandarts gaan, hebben betere gebitten. Bovendien zien ze er verzorgd uit en dat is van belang voor het welzijn van mensen. Het is vaak beter om naar een goedkope tandarts te gaan dan helemaal niet naar de tandarts te gaan.", aldus Tandarts.nl.