Ingediend door admin-systeembeheer op wo, 11/07/2018 - 09:24

Tandartsverzekering: zinvol of onnodig?

Veel mensen kiezen min of meer automatisch voor een tandartsverzekering als aanvulling op de basiszorgverzekering. Velen denken dat dit altijd nodig is, maar is dat wel zo? 

Wanneer beter zelf de tandartsverzekering betalen 

Alle kinderen zijn gratis verzekerd voor tandartskosten via de basiszorgverzekering, maar voor iedereen boven de achttien jaar is het een ander verhaal. De kosten van de tandarts kunnen flink oplopen, dus veel mensen sluiten voor de zekerheid een tandartsverzekering af. Bij het bepalen of een tandartsverzekering iets voor jou is, is het goed om te weten dat elke tandarts dezelfde tarieven rekent maar omdat de tandarts keuze heeft in behandeling en materialen kan er verschil zijn in kosten voor de behandeling van een klacht. Als je een gezond gebit hebt, ga je waarschijnlijk twee keer per jaar voor een controle naar je tandarts. Misschien moet je af en toe een beginnend gaatje laten vullen. Een periodieke controle kost in 2023 € 25,27 en het vullen van een klein gaatje, de éénvlaksvulling kost tussen de  € 28,00 en  € 107,00. Het kan voordeliger zijn om die kosten zelf te betalen, want voor een tandartsverzekering betaal je jaarlijks zeker minimaal € 147,00 en je weet niet zeker of je deze behandeling nodig gaat hebben. Bovendien geldt bij veel tandartsverzekeringen een eigen bijdrage voor bepaalde behandelingen. Zelf maandelijks een bedrag apart zetten voor je 'eigen verzekeringspotje' kan een voordeligere manier zijn om de tandartskosten op te kunnen vangen.

Wanneer beter om te verzekeren 

Heb je de pech dat je een minder sterk gebit hebt? Dan moet je tandarts waarschijnlijk regelmatig gaatjes vullen of andere behandelingen doen. De kans is dan groot dat de jaarlijkse tandartskosten wel boven die € 147,-  uitkomen. Een tandartsverzekering afsluiten is in dat geval een goed idee. Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen kun je kiezen voor een standaarddekking van € 250,- per jaar. Je betaalt daar rond € 147,- premie voor. Sommige verzekeraars bieden een dekking van € 500,- of zelfs € 750,- aan met een hogere premie. Wil jij een hoge dekking of uitgebreide tandartsverzekering? Houd er dan rekening mee dat je bij veel verzekeraars een acceptatieprocedure moet doorlopen en misschien niet of niet meteen wordt geaccepteerd en/ of dat er een wachttijd geldt. Verzekeraars vergoeden meestal 75% tot een maximum bedrag en er zijn ook duurdere verzekeringen die 100% tot een maximum vergoeden. Nog iets om even op te letten bij het kiezen van een aanvullende tandartsverzekering. 

Na een ongeluk 

Stel dat je een flinke smak maakt met je fiets en paar tanden breken af. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje. Schade aan je gebit door een ongeluk betekent vaak een hoge tandartsrekening. Hoe zit het dan met de tandartsverzekering? Kinderen zijn hiervoor verzekerd via de basiszorgverzekering, maar volwassenen niet. Als je een tandartsverzekering hebt, krijg je helaas maar een deel vergoed. De rest moet je zelf betalen, ongeacht hoe uitgebreid je tandartsverzekering is. Goed om te weten is dat in principe de behandelingen van een kaakchirurg in het ziekenhuis wel onder de basisverzekering vallen. Dan is het de vraag of je met jouw gebitschade kan worden doorverwezen. 

Basisverzekering voor uitzonderingen 

Soms worden tandartskosten van volwassenen wel vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Maar dit is alleen in bijzondere gevallen, zoals zeer ernstige problemen aan je tanden of kaken en ernstige ontwikkelingsstoornissen of afwijkingen aan je mond of je gebit. Ook worden de kosten van een kunstgebit en behandelingen door een kaakchirurg vergoed via de basiszorgverzekering mét gebruik van je eigen risico. 

De tandarts heeft inzage in je (aanvullende) zorgverzekering

Dat is fijn, zo kan de tandarts met je meekijken wat voor jou de beste behandelkeuze is die ook past bij je portemonnee. Toch is het goed om ook zelf mee te denken of een behandeling die misschien (nog) niet nodig is, wel op tandartsadvies wordt uitgevoerd omdat het nog dit jaar 'uit je verzekeringspotje' kan worden betaald. Óf juist wel nog 'dit jaar' uitvoeren, om zo volgend jaar meer ruimte te hebben voor een eventueel langduriger behandelplan. Dat kan ook andersom, nog dit jaar een goedkope noodoplossing uitvoeren en de behandeling doorschuiven naar het nieuwe verzekeringsjaar.

Zorgverzekeringen vergelijken 

Vind je het lastig om te bepalen of een tandartsverzekering iets voor jou is? Of welk dekkingsbedrag het best past bij jouw situatie? Op internet staan veel onafhankelijke vergelijkingssites voor allerlei verzekeringen. Daar kun je ook eenvoudig zorgverzekeringen vergelijken. Je ziet snel en eenvoudig hoeveel premie je per verzekeraar moet betalen om tandartskosten te verzekeren. Ook zie je welke behandelingen wel en niet gedekt zijn en hoe hoog de vergoedingen en eigen bijdragen zijn.

Zie ook de gerelateerde artikelen voor meer informatie. 

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform