Ingediend door admin-systeembeheer op wo, 11/07/2018 - 09:24

Tandartsverzekering: zinvol of onnodig?

Veel mensen kiezen min of meer automatisch voor een tandartsverzekering als aanvulling op de basiszorgverzekering. Ze denken dat dat nodig is. Maar is dat wel zo? 

Beter zelf betalen 

Kinderen zijn verzekerd voor tandartskosten via de basisverzekering, maar voor iedereen boven de achttien jaar is het een ander verhaal. De kosten van de tandarts kunnen flink oplopen, dus veel mensen sluiten voor de zekerheid een tandartsverzekering af. Bij het bepalen of een tandartsverzekering iets voor jou is, is het goed om te weten dat elke tandarts dezelfde tarieven rekent. Als je een gezond gebit hebt, ga je waarschijnlijk twee keer per jaar voor een controle naar je tandarts. Misschien moet je af en toe een beginnend gaatje laten vullen. Een controle kost ruim € 21,- en het vullen van een gaatje kost bijna € 25,-. Het is dan voordeliger om die kosten zelf te betalen, want voor een tandartsverzekering betaal je jaarlijks zeker minimaal € 100. Bovendien geldt bij veel tandartsverzekeringen een eigen bijdrage voor bepaalde behandelingen. 

Beter om te verzekeren 

Heb je de pech dat je tanden minder sterk zijn? Dan moet je tandarts waarschijnlijk regelmatig gaatjes vullen of andere behandelingen doen. De kans is dan groot dat de jaarlijkse tandartskosten wel boven die € 100,-  uitkomen. Een tandartsverzekering afsluiten is in dat geval een goed idee. Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen kun je kiezen voor een standaarddekking van € 250,- per jaar. Je betaalt daar rond € 100,- premie voor. Sommige verzekeraars bieden een dekking van € 500,- of zelfs € 750,- aan. Wil jij een hoge dekking of uitgebreide tandartsverzekering? Houd er dan rekening mee dat je bij veel verzekeraars een acceptatieprocedure moet doorlopen en misschien niet of niet meteen wordt geaccepteerd. 

Na een ongeluk 

Stel dat je een flinke smak maakt met je fiets en paar tanden breken af. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje. Schade aan je gebit door een ongeluk betekent vaak een hoge tandartsrekening. Hoe zit het dan met de tandartsverzekering? Kinderen zijn hiervoor verzekerd via de basiszorgverzekering, maar volwassenen niet. Als je een tandartsverzekering hebt, krijg je helaas maar een deel vergoed. De rest moet je zelf betalen, ongeacht hoe uitgebreid je tandartsverzekering is. 

Basisverzekering voor uitzonderingen 

Soms worden tandartskosten van volwassenen wel vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Maar dit is alleen in bijzondere gevallen, zoals zeer ernstige problemen aan je tanden of kaken en ernstige ontwikkelingsstoornissen of afwijkingen aan je mond of je gebit. Ook worden de kosten van een kunstgebit en behandelingen door een kaakchirurg vergoed via de basiszorgverzekering. 

Zorgverzekeringen vergelijken 

Vind je het lastig om te bepalen of een tandartsverzekering iets voor jou is? Of welk dekkingsbedrag het best past bij jouw situatie? Op internet staan veel onafhankelijke vergelijkingssites voor allerlei verzekeringen. Daar kun je ook eenvoudig zorgverzekeringen vergelijken. Je ziet snel en eenvoudig hoeveel premie je per verzekeraar moet betalen om tandartskosten te verzekeren. Ook zie je welke behandelingen wel en niet gedekt zijn en hoe hoog de vergoedingen en eigen bijdragen zijn.

Andere interessante artikelen over de tandartsverzekering: