Ingediend door admin-systeembeheer op ma, 12/20/2021 - 13:53

Gezonde leefstijl - de Blue Zones

Waarom een pagina over gezonde leefstijl op een dentaal platform?

We kunnen er niet meer omheen, mondgezondheid staat in relatie tot de algehele gezondheid. Er is steeds meer bekend over de wisselwerking en wat de gevolgen kunnen zijn van problemen in de mond in de rest van het lichaam. Bijvoorbeeld ontstekingen in de mond spelen een rol in het ontstaan van welvaartsziekten, darmproblemen (met alle gevolgen van dien), verlies van weerstand etc.. Daarnaast is de mond een vergeten deel en van de spijsvertering. Met andere woorden, wat je eet en hoe je eet is belangrijk voor je spijsvertering en dus je hele lichaam. 

Zoveel meningen en adviezen

Er zijn veel initiatieven, boeken en stromingen als het om leefstijl gaat. Als onafhankelijk platform willen we de gezonde leefstijl objectief aanbieden en daarom hebben wij gekozen voor de inzichten van de Blue Zones. Er is veel onderzoek gedaan naar deze gebieden die verspreid over de wereld zijn waar mensen langer leven in goede gezondheid.

Veel mensen krijgen het advies om gezonder te gaan leven maar dat is lastig als je niet weet hoe je dat moet doen. De overeenkomsten in de levensstijl van Blue Zones geven snel en eenvoudig inzicht wat wij in Nederland en België kunnen doen om gezonder te gaan leven. Als Tandarts.nl zouden wij de dagelijkse mondhygiëne hieraan willen toevoegen omdat onze huidige westerse leefstijl gevolgen heeft voor de mondgezondheid. De zorg voor onze mondgezondheid vraagt daarom meer aandacht om problemen in de mond te voorkomen. Een gezonde mond maakt je sterker, energieker en weerbaarder.

 

De Blue Zones als leidraad naar een gezondere en natuurlijkere leefstijl

 

De Blue Zones

De Blue Zones zijn gebieden verspreid over de wereld waar mensen langer leven in goede gezondheid. Er is onderzocht wat de overeenkomsten zijn in hun dagelijkse leefstijl. Ook al is het voedsel in Japan anders dan in Griekenland of Californië, er zijn overeenkomsten die opvallend zijn. Bijvoorbeeld dat men leeft in afgelegen gebieden midden in de natuur, ver van industrie en gejaagde stadse zaken. Het zijn kleine gemeenschappen die intens met elkaar samenleven. Ze hebben een actieve leefstijl met natuurlijk voedsel en ze leven zonder stress. Wat voeding betreft zijn er verschillen per land maar wat overeenkomt is dat men in alle Blue Zones geen bewerkte producten uit een fabriek eet. Geen brood uit de supermarkt, geen kant & klaar maaltijden, geen fast food maaltijden, borrelnoten, snoep etc.  Alleen natuurlijke voeding met hoge voedingswaarden. Men zorgt met veel respect voor hun lichaam en geest.

 

De vijf blauwe zones waar het leven zoveel gezonder is

 • Sardinië (Italie),
 • Ikaria (Griekenland),
 • Nicoya (Costa Rica),
 • Okinawa (Japan),
 • Loma Linda (Californië).

 

kaart Blue Zones in de wereld

 

Gemeenschappelijke overeenkomsten in leefstijl

 • De Blue Zones bewoners hebben elke dag een reden om op te staan. Een doel in het leven hebben en nuttig bezig zijn geeft eigenwaarde en levenslust.
 • Actief leven en veel beweging. Mensen in de Blue Zones leven meer buiten, ze bewegen zonder erbij na te denken. Ze hoeven niet te sporten want ze bewegen veel en met pensioen gaan kennen ze niet, ze blijven werken.
 • Geliefden, familie, vrienden en kennissen zijn heel belangrijk.
 • Sociale contacten horen bij het dagelijks leven. Men leeft met elkaar. Het bij elkaar horen, erbij horen, behoren tot een gemeenschap, het hebben van familie en een vriendenkring heeft een positieve invloed op de gezondheid.
 • Geen stress! De klok bepaalt niet de dag en dagelijks is er tijd voor ontspanning.
 • Men eet matig, er zijn geen mensen met overgewicht.
 • Men eet vooral plantaardig voedsel zoals groenten (uit eigen moestuin en tot wel 1 kg per dag!), peulvruchten, hele granen, noten, zaden, kruiden, knollen zoals kurkuma en daarbij wat zuivel, ei, vis en maximaal 2 x per week een beetje vlees.
 • Af en toe een glas wijn bij het eten hoort erbij, liefst in gezelschap. (Helaas is deze stelling wat betreft alcohol anno 2024 ingehaald door de wetenschap, alcohol heeft altijd een negatief effect op de (hersen)gezondheid)

Het verschil met onze leefstijl

 • Men rookt niet,
 • Men drinkt wel alcohol maar alleen wijn met mate en niet elke dag.
 • Ze gaan niet naar de sportschool maar bewegen veel op een natuurlijke manier; wandelen, werken in de moestuin, dansen, zingen, passen op kinderen, maken plezier. 
 • Men is veel buiten in de zon (maar liggen niet te zonnen!). Buiten zijn is goed voor vit D3 en levensenergie.
 • Men eet minder en stopt voordat ze echt 'vol' zitten. De Blue Zones regel is 80% is voldoende, dus 20 % eerder stoppen. 
 • Men eet alleen natuurlijke (onbewerkte) voeding met hoge voedingswaarden. Vis, vlees, ei en zuivel met mate. Men belast het lichaam niet met fabrieksvoedsel, snelle koolhydraten en geraffineerde suikers.
 • Er is geen chronische stress, de klok bepaalt niet het leven.
 • Men slaapt beter.  Een kwalitatieve goede slaap en niet te lang of te kort.
 • Familie, vrienden en kennissen horen bij het dagelijks leven, men zorgt voor elkaar.
 • En misschien wel het belangrijkste van alles; iedereen weet wat zijn/haar doel in het leven is en waarvoor je ’s morgens graag je bed uit komt. Het doel dat tevens de reden is om goed voor jezelf en anderen te willen zorgen. Kortom; levenslust!

 

Als je het vergelijkt met je eigen leven, zie je dan verschillen?

De succesvolle gezondheidsfactoren in de Blue Zones zijn eigenlijk best eenvoudig. Al wonen de meesten onder ons niet in een natuurgebied ver van industrie en verkeer. Met wat (kleine) aanpassingen kan je vast al veel winst behalen voor je mentale en fysieke gezondheid. Misschien helpt het om jouw verbeterpunten op te schrijven en te bekijken hoe je de agenda en het boodschappenlijstje wat kan aanpassen. Of de gemeenschappelijke overeenkomsten van de Blue Zones uitprinten en in je agenda plakken of op de wc hangen en elke dag even doorlezen tot elk punt bij je indaalt en je ideeën krijgt hoe je bovenstaande levensstijl je in je eigen leven kan inpassen. We zijn zo vervreemd van een natuurlijke levensstijl, logisch dat het tijd kost om veranderingen te kunnen bedenken en uit te voeren. Er zijn ook boeken verschenen over de Blue Zones voor meer informatie en inspiratie. Op onderstaande sites vindt je ook verdere uitleg, recepten etc. Ook kan je een coach raadplegen die je hierbij kan helpen. Het populaire Italiaanse Pioppi dieet en leefstijl komt overeen met de Blue Zones leefstijl en heeft ook een website.

Tips, inspriratie en hulp bij een gezondere leefstijl vind je ook bij onze bevriende partner Ziektevrijleven.nl.

Button stoppen met roken middel groot

 

Bronnen: Bluezones.com, CMO-Stamm, Gezondeleefstijlcoach.nl, Pioppi-dieet.com.

 

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform