Met z’n allen fit de Corona uit!

Inspiratie voor bezinning tijdens de Paasdagen

De waarschuwingen over suikers, snelle koolhydraten en foute vetten vliegen je om de oren in vele publicaties rondom gezondere voeding. Je denkt gezond(er) te leven en toch is het weer niet goed genoeg. Het aanbod in adviezen en kennis is zo groot en soms zelfs tegenstrijdig dat een gezonde keuze soms moeilijk te maken is. Gelukkig heb je altijd een keuze en wij helpen je misschien op weg.

Waarom dit onderwerp op Tandarts.nl?

Het team van Tandarts.nl heeft zich hierin verdiept omdat wat je eet en hoe je eet in relatie staat tot de mondgezondheid en de mondgezondheid staat weer in relatie tot de algehele gezondheid en dus je weerstand. De mond is een onderdeel van je lichaam inclusief slijmvliezen, functie in de spijsvertering, mondflora, enzymen etc. In deze tijd met Covid-19 vraagt je weerstand nog meer aandacht om een eventuele besmetting beter op te kunnen vangen, milder te laten verlopen en het zorgt voor een sneller herstel.

Bloedend tandvlees, weerstand en welvaartsziekten

Over de relatie tussen de mondgezondheid en algehele gezondheid wordt steeds meer bekend door de vele onderzoeken wereldwijd op dit gebied. Met name de bekende welvaartsziekten als diabetes 2, hart en vaatziekten, vormen van kanker, Alzheimer en overgewicht vinden een (mede) oorzaak in ontstekingen in de mond. Bloedend tandvlees, wat veel mensen regelmatig hebben, is al een signaal van een ontsteking van het tandvlees wat niet zonder risico is.

Onze Westerse voeding

Dat suiker slecht is voor het gebit en cariës (gaatjes) veroorzaakt, dat weten we allemaal wel. En als je niet oplet krijg je ongemerkt heel wat suiker binnen en krijgt je gebit de dag door zuuraanvallen te verduren. In een gerelateerd artikel kan je een overzicht vinden hoeveel klontjes suiker er b.v. in dranken zit. Niet leuk, wel waar. Voedingsmiddelen met snelle koolhydraten zijn eigenlijk verstopte suikers, ze worden direct omgezet in glucose. De hoeveelheden glucose en snelle koolhydraten in de Westerse voeding is de afgelopen 75 jaar enorm toegenomen door het grote aanbod kant en klaar ‘gemaksvoeding’ uit de fabriek en de vele brood- pasta- en aardappelmaaltijden. Ons lichaam is daar nog niet op ingesteld, zo’n aanpassing duurt namelijk duizenden jaren! Dat verklaart de disbalans in het rijke Westen en de medeoorzaak van welvaartsziekten.

Het gaat te ver om hier gerichte voedingsadviezen te geven omdat ieder mens en levenswijze verschillend is zodat we dat aan de deskundigen overlaten. Wel is de gemene deler dat vers en onbewerkt voedsel je lichaam voedt en energie geeft. Terwijl industrieel geproduceerd voedsel zoals alles in pakjes, zakjes en magnetronmaaltijden je lichaam energie kost om het te kunnen verteren. Die energie wil je vast wel anders gebruiken.

Inspiratie voeding en leefstijl waar je wat aan hebt.

Janneke de Boer van GezondBegin weet vanuit de orthomoleculaire geneeskunde als geen ander hoe voeding en mondgezondheid in verband worden gebracht met de darmgezondheid en weerstand. Zij heeft een site waarop ze op een vrolijke manier dit uitlegt. Hier vind je ook een gratis weekmenu en recepten. Op deze site zijn ook een aantal bijdragen van Janneke te vinden.

Aimee van der Sterren van Neitan weet vanuit de Chinese voedingsleer hoe het lichaam één geheel is en dat alle processen met elkaar in verbinding staan. Zij legt dat mooi uit op deze kennispagina.

Kookboeken en websites van b.v. Pascale Neasens, Julie van der Kerchove, Marjolein Dubbers en Rens Kroes helpen je op leuke, snelle én makkelijke wijze de laatste inzichten in de praktijk te brengen op heerlijke Bourgondische wijze.

Wil je er nóg meer over weten?

Het voedingscentrum is onze Nederlandse standaard en het is een resultaat van de Polderstrategie die wij in Nederland gewoon zijn. Dit betekent dat er rekening wordt gehouden met meerdere belangen, ook die van de voedingsindustrie. Daarmee loopt het voedingscentrum mogelijk niet altijd voorop in de laatste inzichten en kennis.

Marjolein Dubbers legt in haar boek ‘Eet meer energie’ het complexe proces in het lichaam eenvoudig en boeiend uit. Leuk boek om te lezen, verhelderend en met praktische adviezen die je zelf meteen kunt doen. En niet alleen voor vrouwen!

Dr. W. Cortvriendt (Tv programma ‘Hoe word ik 100’) geeft in het boek ‘Kanker vrij’ een begrijpelijke uitleg over wat kanker nou eigenlijk is en welke behandelingen allemaal mogelijk zijn. Naast deze behandelingen is een aanpassing in je levensstijl en voeding erg zinvol om kanker te voorkomen en als je ziek bent om de behandelingen te ondersteunen. Het boek geeft kennis en adviezen over wat je zelf kan doen om behalve kanker, ook welvaartsziekten te voorkomen of om je herstel te ondersteunen. Hierin is ook een indrukwekkende lijst opgenomen met vele wetenschappelijke onderzoeken.

Artikel auteur

Irene Boers

Irene Boers

Ondersteuning beheer, content- en relatiebeheer platform gezondheidszorg