gratis beschikbaar gesteld e-boek over Covid-19 door dr. William Cortvriendt, ‘Actie boek tegen Covid-19’.

Een gul gebaar van deze arts, bestseller auteur en bekend van 'hoe word ik 100'.

Wat je nu echt met leefstijl kan doen tegen Covid-19.
Iedereen heeft het er wel over en dr. William Cortvriendt heeft een volledig overzicht gemaakt.

 

 

 

 

 

 

Uit de mail van de auteur aan tandarts.nl 

Ik kreeg mijn eerste gaatje in mijn tanden toen ik een jaar of 14 was en ik schrok me toen wezenloos omdat ik dacht dat meisjes me daarom minder leuk zouden gaan vinden. Ik ben toen beter gaan poetsen en flossen en acuut gestopt met suiker tot op de dag van vandaag (hey, whatever works om met suiker te stoppen...). Gelukkig heb ik tot nu toe (ik ben 64) mijn eigen gebit. Het boekje is bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek en hartikke goed dat jullie dit in zijn geheel of in delen ervan willen delen!

Met vriendelijke groet,  

William

 

Wil je het hele boek 'Áctieboek tegen Covid-19' lezen? Lees verder!

 

Het belang van een goede mondverzorging

Hoofdstuk 33

Voor de meesten zal het feit dat ik mondverzorging noem als belangrijke factor voor je weerstand als een volslagen verrassing komen. Het zal wel bekend zijn dat een slecht gebit en ontstoken tandvlees het gevolg kunnen zijn van een ongezonde leefwijze (roken en gebruik van suiker). Maar dat omgekeerd een slechte mondhygiëne ook kan leiden tot een slechte algemene gezondheid en (mede)oorzaak kan zijn voor een ongezond lichaam en van allerlei ernstige ziektes, zal velen niet echt bekend zijn.

In 2005 publiceerde een groep onderzoekers een opmerkelijk artikel in het toonaangevende medische tijdschrift Circulation, met de conclusie dat personen met chronisch ontstoken tandvlees een tweemaal grotere kans hebben op een hartaanval. Nadat hier eerst door medici en tandartsen met ongeloof op werd gereageerd, werd deze conclusie kort daarop bevestigd door twee andere onderzoeksgroepen. In de tussentijd liepen de kranten en tijdschriften al vooruit op de feiten door te verklaren dat een goede tandenborstel en flosdraad je leven konden redden. Later onderzoek toonde aan dat streptokokken – een bepaalde soort bacteriën die in de mond aanwezig is – ook waren gevonden in de plaques die aan de binnenkant van de bloedvaten verantwoordelijk zijn voor de geleidelijke verstopping van onder meer hartkransslagaders. Deze bacteriën konden ten gevolge van chronische ontsteking van het tandvlees (ook wel parodontitis genoemd) in de bloedstroom raken. Vervolgens zouden ze in de bloedvaten vastkleven en daar een ontsteking veroorzaken, die tot verdere zwelling van de vaatwand zou leiden, met eventuele afsluiting van het bloedvat tot gevolg. In 2013 werd opnieuw een onderzoek gepubliceerd waarbij deelnemers meer dan 10 jaar waren gevolgd. Het bleek dat de groep die parodontitis had, maar deze onbehandeld liet, liefst bijna viermaal zoveel kans had een beroerte te krijgen als diegenen die dit wel door de tandarts lieten behandelen en verder door een verbeterde mondhygiëne gezond tandvlees behielden.

Ondertussen is gebleken dat parodontitis ook nog een samenhang vertoont met allerlei andere aandoeningen; zwangerschapsstoornissen, longziekten, nierziekten reumatoïde artritis en het metabool syndroom. Ook is bij parodontitis de bacterie porphyromones gingivales aangetroffen, waarvan wordt aangenomen dat deze een rol speelt bij het ontstaan van sommige vormen van kanker. Bovendien is gebleken dat deze bacterie de algemene ontstekingsgraad van ons lichaam verhoogt en ons immuunsysteem verzwakt. Dit alles betekent dat het meer dan waarschijnlijk is dat een slechte mondhygiëne en daaropvolgende chronische tandvleesontsteking ook voor Covid-19 de deur wagenwijd openzet. Behalve het gewoonlijk met parodontitis gepaard gaande slechte gebit en de onaangename ademgeur, zijn dat allemaal dringende redenen om je gebit en tandvlees door je tandarts te laten onderzoeken en voortaan – voor zover je dat niet al deed – voor een goede mondhygiëne te zorgen! Kijk hierbij ook kritisch naar je leefstijl en de zaken die parodontitis kunnen veroorzaken zoals roken en consumptie van suiker.

 

Dit gratis e-book is hier te downloaden.

En werd 11 december 2020 voor het eerst gepubliceerd op www.jeleefstijlalsmedicijn.nl.

  

Dank je wel William voor deze kennis en adviezen.

 

Zijn laatst verschenen boek 'Kanker-vrij' is een compleet en boeiend geschreven boek wat inzicht geeft over wat er in je lichaam gebeurt tot op celniveau en wat je zelf kan doen om hier invloed op te hebben. En het gaat niet alleen over kanker, het heeft betrekking op alle welvaartziekten. Aanrader voor iedereen die zelf invloed wil op zijn gezondheid, welzijn of genezig. 

 

 

Kanker vrij

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform