12 weetjes over je mond

1: Tandsteen

Tandplak verandert al na 24 uur in tandsteen, daarom is goed poetsen, ragen en flossen zo belangrijk. Tandsteen wil je voorkomen om gaatjes en tandvleesontsteking te voorkomen.

2: Bloedend tandvlees

Bloedend tandvlees tijdens het poetsen is een teken dat je een lichte tandvleesontsteking hebt. Als je ook bloedend tandvlees hebt tijdens het afhappen van een appel, is dat een teken dat je een tandvleesontsteking hebt. Voorkom dat het een ernstige ontsteking wordt, ook wel parodontitis genoemd, met blijvende schade. Je kan bloedend tandvlees oplossen met een goede dagelijkse mondhygiëne.

3: Spijsvertering

De mond is het eerst deel van je spijsvertering. Rustig eten en goed kauwen is belangrijk voor een goede spijsvertering. Goed kauwen is niet alleen nodig om het te vermalen zodat spijsverteringsenzymen makkelijker hun werk kunnen doen. Het zorgt er ook voor dat andere spijsverteringsorganen weten dat er voedsel aankomt. Een gezonde mond met gezond speeksel zorgt voor een goede start van de spijsvertering.

4: Zelfzorg

Een gezonde mond heb je grotendeels zelf in de hand met een goede leefstijl; beperken van chronische stress, voldoende beweging, gezonde voeding, goede nachtrust, fijn sociaal leven en natuurlijk een goede dagelijkse mondhygiëne.

5: Kinderen

Alle kinderen tot 18 jaar kunnen zonder kosten naar de tandarts. Gun ze een goede start met een goede mondgezondheid en de kennis om het gebit gezond en sterk te houden. Zodat ze daar hun hele leven lang plezier van zullen hebben. Gezonde leefstijlgewoontes beginnen op jonge leeftijd, lees hierover het artikel vol ideeën van dokter Martin Bennis

6: Brein en mondgezondheid

Een gezond brein is van belang voor een goede gezondheid. Je geestelijke en emotionele toestand beïnvloeden de keuzes die je maakt. Daarnaast heeft stress invloed op de gezondheid van je mond en een gezonde mond heeft weer effect op de gezondheid van je brein. Met een gezonde mond kan je goed kauwen en kauwen bevordert de doorbloeding van je hersenen, en zo is de cirkel rond.

7: Sportprestaties

Sportprestaties worden ook beïnvloed door de staat van de mondgezondheid. Een ontsteking in de mond vermindert je sportprestaties en vergroot de kans op blessures. Bacteriën kunnen via je mond in de bloedbaan komen en elders in het lichaam voor problemen zorgen, met alle gevolgen van dien.

8: Chronische stress

Korte stress momenten zijn gezond, zoals iets nieuws doen, een sportprestatie, uitdaging aangaan etc.. Negatieve stress niet, denk aan boosheid, onzekerheid, angst enpijn. Het altijd op ‘aan’ staan zorgt ook voor negatieve stress, ook al ervaar je dat misschien niet zo. Ook dit heeft invloed op je gezondheid van je mond.

9: Gefopt met suikers

Suiker is niet goed voor je gebit en speekselsamenstelling, dat is wel bekend. Weet je ook dat er 120 namen voor suikers zijn? De industrie verstopt suikers onder allerlei namen in verschillende voedingsmiddelen. Dus je kunt beter zelf bakken en koken met pure ingrediënten, dat weet je zeker wat erin zit.

10: Welvaartsziekten

De mond is een belangrijk onderdeel van het lichaam, dat valt niet los te koppelen. Er wordt steeds meer bekend over de relatie tussen mondgezondheid en de bekende welvaartsziekten. Vind je een gezonde leefstijl belangrijk, dan hoort daar ook aandacht voor je mond bij. 

11: Meer gaatjes bij ons in het westen

In de westerse wereld hebben de mensen meer gaatjes dan in de natuurvolkeren. Dat heeft te maken met de hoeveelheid fabrieksvoeding die we hier eten. We eten meer suikerrijke en zachte voeding. Op bewerkt fabrieksvoedsel hoeven we minder te kauwen, wat nadelig is voor de gezondheid van ons gebit. Gezondheid begint in de mond, kies liever voor echt eten, voedsel dat het lichaam nog herkent als voedsel, waar je op moet knagen en kauwen. Als je zelf kookt dan weet je wat je eet. 

12: Geld besparen

Met een goede dagelijkse mondzorg bespaar je geld. Als je dagelijks 10 minuten besteedt aan de verzorging van je mond en een goede tandenborstel, tandpasta, ragers en floss aanschaft, dan bespaar je op tandartskosten in de toekomst.

Artikel auteur

Yvonne Kort

Yvonne Kort

Eigenaar Oergezonde mond & Yvital Lifestyle, Dental Hygienist, Lifestyle specialist, Coach, Auteur