Ingediend door admin-systeembeheer op ma, 03/09/2020 - 19:25

Alles over ragers, de borsteltjes voor tussen de tanden en kiezen

Met een rager schoonmaken tussen tanden en kiezen 

Met tanden poetsen alleen verwijder je slechts zeventig procent van de tandplak en voedselresten in je gebit. Een rager is een soort borsteltje dat achtergebleven tandplak en voedselresten tussen de tanden en kiezen verwijdert en tandplak met zo’n vijftien procent reduceert.
Tussen de tanden en kiezen reinigen kan op verschillende manieren. Door te flossen met draad, water of lucht en met tandenstokers of de rubberen variant daarvan. Andere hulpmiddelen zijn de softpick en de rager. De tandarts of mondhygiënist kan je adviseren over de beste keuze voor jou. Dit artikel licht de soorten en het gebruik van de rager toe. 

Verschillende soorten ragers


Bij voldoende ruimte tussen de tanden en kiezen is een ragertje effectief in het verwijderen van tandplak. Geen mond is hetzelfde en de ruimte tussen tanden en kiezen is bij iedereen anders. Daarom zijn ragers verkrijgbaar in vele maten: van zeer smal tot zeer breed en in verschillende merken en kwaliteiten. Een rager bereikt moeilijk te reinigen plekjes zoals bij kronen, implantaten, beugels en sommige vullingen. De ragers reinigen ook een stukje onder het tandvlees. 

Een rager in de juiste maat klemt niet maar biedt net genoeg weerstand om tandplak en voedselresten tussen de tanden of kiezen weg te borstelen. Sommige mensen hebben twee of drie maten nodig om het gebit volledig te kunnen reinigen. 

                 

 

Aandachtspunten bij het gebruik van de rager

  • De ruimte tussen je tanden kan na verloop van tijd veranderen. De tanden kunnen zich wat verplaatsen of het tandvlees kan zich terugtrekken en daardoor een andere vorm krijgen. Ga tijdens de periodieke controle bij de tandarts na of je nog de juiste producten gebruikt. 
  • Te kleine ragers lijken handig omdat ze overal tussen passen. Het gebruik van deze ragers is echter niet effectief. Ragers moeten zeker niet te makkelijk tussen de tanden en kiezen gaan, maar het voelen van enige weerstand is juist goed. Tegelijkertijd mag de rager niet te dik zijn, want dit kan het glazuur of dentine (worteloppervlak) beschadigen. 
  • Let op bij dikkere ragers van met name huismerken. Deze hebben meestal geen bescherming van de stalen draad waar de borstelhaartjes in vast zitten. Dit staaldraad kan het glazuur of dentine tussen de tanden en kiezen beschadigen en de gevoeligheid van uw tanden of kiezen doen toenemen. 

                                         
De wat duurdere ragers hebben een coating om de kern zodat de worteloppervlakken van de tanden niet beschadigd raken door het metaal. Ook de diktes van de kern kunnen verschillen, net als de sterkte onderling. De conische ragers (afbeelding) hebben als voordeel dat er meerdere maten in een rager zitten. 

verschillende type ragers

Langere tijd gebruiken

Ragers kunnen gedurende langere tijd worden gebruikt. Spoel de rager na gebruik altijd goed uit. Sommige ragers zijn met Chloorhexidine behandeld waardoor ze één tot twee weken antibacterieel zijn. Dit soort ragers is aan te bevelen na bepaalde ingrepen en behandelingen in de mond of bij een ontsteking aan het tandvlees. 

Overzicht van de meest verkrijgbare ragers:

 

Productvergelijking: Volg de kolom naar onderen om de corresponderende kleur te vinden van jouw merk ten opzichte van andere merken. 

Ragers Interdental ruimte (mm) = PHD. Dit is de passage hole diameter: het kleinste punt waar de rager tussen kan.

 

 

V21-2-3 S.d.K.