Ingediend door admin-systeembeheer op do, 08/06/2015 - 13:42

Mooie verzorgde glimlach geeft zelfvertrouwen

Na de ogen is de glimlach vaak het eerste waar men naar kijkt. Een mooie glimlach met een stralend wit gebit geeft zelfvertrouwen. Met het bleken van het gebit is een natuurlijk resultaat te bereiken doordat de originele structuur en vorm van de tanden behouden blijft. 

Als je er goed uit wilt zien voor bijvoorbeeld een bruiloft of sollicitatie, denk dan ook eens aan je gebit. Een bezoek aan de mondhygiënist zorgt al voor een verzorgde glimlach.

In de loop van de jaren zullen je tanden en kiezen kleurstoffen opnemen. Natuurlijk is dit afhankelijk van hoeveel verkleurende producten zoals sigaretten, koffie, thee en rode wijn je nuttigt. Deze stoffen veroorzaken externe verkleuringen, verkleuring van buitenaf. Hierdoor zullen met het ouder worden de tanden geliger worden. In sommige gevallen zijn de tanden door medicijngebruik en/ of ontwikkelingsstoornissen al verkleurd bij het doorbreken. Dit worden intrinsieke verkleuringen genoemd, verkleuring van binnenuit. Vroeger werd dit soms opgelost met kronen, tegenwoordig kan bleken een uitkomst bieden.

Systemen om tanden te bleken

Tanden bleken wordt nu al vele jaren succesvol toegepast bij verkleurde tanden en kiezen. Er zijn verschillende systemen om tanden te bleken. Een tand of kies kan van buitenaf gebleekt worden of van binnenuit bij een dode tand. De meeste systemen worden via de tandarts verstrekt en/ of uitgevoerd, maar je kunt ook sommige middelen in de winkel of via internet zelf kopen. Doordat deze producten zeer lage concentraties gebruiken is de werkzaamheid nihil tot niets. Het is beter om je wens met je tandarts te bespreken en onder toezicht het bleken veilig en met goed resultaat uit te (laten) voeren.

Van buitenaf bleken:

Dit bleken kan bij de tandarts in de stoel worden gedaan of thuis door de patiënt zelf met een bleeklepel

Van binnenuit bleken (walking bleach):

Na een wortelkanaalbehandeling kan de dode tand van binnenuit gebleekt worden. In de tand wordt een papje met een bleekmiddel aangebracht, waarna de tand wordt afgesloten met een tijdelijke vulling. In de dagen hierna zal de tand lichter worden. Afhankelijk van het resultaat zal de behandeling enkele malen worden herhaald. Uiteindelijk wordt de tand met een definitieve vulling afgesloten. Aangezien hiervoor een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd moet zijn, is het bij levende tanden niet aan te raden.

Resultaat tanden bleken

Het resultaat kan verrassend zijn en een heel mooi effect op de tandkleur hebben. Vullingen bleken moeilijk mee, maar kunnen natuurlijk eventueel overgemaakt en aangepast worden. Na een aantal jaar kleuren de tanden terug naar de oorspronkelijke kleur. Roken en veel koffie of thee drinken versnelt dit. Met opnieuw bleken kan dan opnieuw resultaat geboekt worden. Het resultaat kan ook worden bijgehouden door één keer per maand te bleken. Het resultaat kan afhankelijk zijn van de oorzaak van de verkleuring. Bij een antibioticum (tetracycline) verkleuring bijvoorbeeld is het resultaat minder goed te voorspellen.

Om uw tanden de mooie witte tint te laten behouden is het van belang dat u na de behandeling uw tanden goed blijft verzorgen. Neem elke avond net dat beetje extra tijd om uw gebit extra goed te poetsen, ook interdentaal.

Meest voorkomende oorzaken van verkleuring tanden

Verouderingsproces

Naarmate de leeftijd stijgt, wordt de laag tandbeen van de tanden en kiezen steeds dikker. Hierdoor treedt een verdonkering of vergeling van de tandkleur op. Bovendien wordt door slijtage de laag glazuur dunner (of slijt helemaal weg op sommige plaatsen), waardoor het gelere tandbeen beter zichtbaar wordt. De kleur van tanden en kiezen wordt ook beïnvloed door barstjes in het glazuur, waar doorheen kleurstoffen dringen.

Dode tand

Als gevolg van bijvoorbeeld tandbederf of een ongeval, kan het levende deel van een tand (pulpa) geïnfecteerd raken. Wanneer dit pulpaweefsel afsterft, komen er kleurstoffen uit de rode bloedcellen vrij. Deze bloedcellen kunnen de tand een blauwe of geel/grijze verkleuring geven. Ook als er al een wortelkanaalbehandeling gedaan is, kan de vulling of resterend pulpamateriaal de verkleuring veroorzaken.

Ongeval

Als door een ongeval de tanden en kiezen beschadigd raken, wordt ter reparatie een laagje tandbeen afgezet aan de binnenkant van de tanden en kiezen. Dit zorgt voor een vergeling. Mocht de pulpa door het ongeval afsterven dan kan de hierboven beschreven blauwe of geel/gijze verkleuring optreden.

Medicijngebruik

Bij jonge kinderen waarin het blijvende gebit nog in ontwikkeling is, kan het antibioticum tetracycline verkleuringen veroorzaken. Oorspronkelijk wordt een gele kleur ingebouwd, maar onder invloed van daglicht wordt dit bruin.

Ontwikkelingsstoornissen

De ontwikkeling van tanden en kiezen voltrekt zich in de kaak. Tijdens deze ontwikkeling kunnen stoornissen optreden waardoor er afwijkingen ontstaan. Bijvoorbeeld de structuur van glazuur en tandbeen kan anders zijn, waardoor kleurstoffen makkelijker binnendringen. Dit is onder andere het geval bij fluorose: door een te hoge concentratie fluoride tijdens de aanleg van tanden en kiezen raakt vooral de vorming van glazuur verstoort. Het gevolg is een poreus tandmateriaal met een afwijkende kleur.

Andere oorzaken

Tandbederf kan verkleuring veroorzaken, dit moet behandeld en gevuld worden, tanden bleken is dan geen oplossing. Doorschijnende grijze vullingen kunnen alleen verholpen worden door deze te vervangen door witte vullingen. Verkleurde randjes langs vullingen en kronen zijn moeilijk met bleken te verhelpen, polijsten en/of overdoen is hier de oplossing. Aanslag en tandsteen kunnen ook verkleuringen veroorzaken, voordat gebleekt kan worden, zal dit natuurlijk eerst weggehaald moeten worden. Een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist zal bijdragen aan een gezond en schoon gebit. 

Button stoppen met roken middel groot

 

 

V21-2-3

Artikel auteur

Marco Gresnigt

Marco Gresnigt

Hoofd Restauratieve Tandheelkunde en Biomaterialen