Tot en met 28 april behandelen tandartspraktijken ALLEEN spoed en pijnklachten indien u geen koorts hebt en/of verkouden bent.
De volgende praktijken zijn open voor spoed, pijnklachten en kinderen. Op afspraak kunt u terecht bij o.a.: Dental 365 in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Dordrecht. - KESSELER - LOCK Tandheelkunde Amsterdam - Karel Tandartsen Rotterdam - Mondzorg Centrum Utrecht Utrecht - Tandarts Zaandam Zaandam - Mondzorg Lingewijk Gorinchem - Mondzorgkliniek Den Bosch DEN BOSCH -
-- Verwijzing naar nieuws bericht 25 Maart "Handreiking spoedbehandeling" --
Tanden bleken kan thuis veilig en verantwoord | Tandarts.nl

Thuisbleken met een bleeklepel

Een andere methode van bleken gebeurt met een bleeklepel in combinatie met bleekgel. Hieronder een wijze waarop de behandeling stapsgewijs uitgevoerd wordt.

  • Bij uw eerste bezoek aan de tandarts worden er afdrukken van uw gebit genomen.
  • Deze afdrukken worden daarna in gips uitgegoten.
  • De tandtechnieker kan dan op het gipsmodel een (flexibele) kunststof lepel met ruimte voor de bleekgel maken.

Gipsmodel met ruimte voor bleekgel (blauwe vlakken) met de daarop passende bleeklepel

  • Bij uw tweede bezoek krijgt u na instructie, de bleeklepel en de bleekgel mee naar huis.
  • Na het aanbrengen van de bleekgel en het in doen van de lepel kan er begonnen worden met bleken.

Op de vlakken aan de wang/lipzijde van de lepel wordt de bleekgel aangebracht

  • Hou de lepel voor het beste resultaat wel een aantal (drie tot zes) uren in.
  • Dat kan overdag, 's avonds, maar ook 's nachts wanneer u slaapt.
  • Gemiddeld is na één tot vier weken duidelijk resultaat te zien, in het geval met ernstige verkleuringen dan zal langer gebleekt moeten worden.

Wetgeving bleken

Sinds 2012 geldt aangepaste wetgeving voor tanden bleken. Tandbleek producten die maximaal 0,1% waterstofperoxide bevatten, zijn vrij beschikbaar op de consumentenmarkt. Agressieve bleekmiddelen mogen niet meer worden toegepast op grond van de wetgeving. Alleen een tandarts mag bleekgel toepassen waarin een hoge concentratie van waterstofperoxide zit. Indien u een bleekbehandeling overweegt, dan raden wij u aan om dit met uw tandarts of mondhygiënist te bespreken.

Bleektandpasta en verkleuringen

Er zijn tandpasta’s met bleekmiddelen die voorspellen de tanden witter te maken. Uit de wetenschappelijke literatuur blijkt dat deze tandpasta's waarschijnlijk beter in staat zijn om het ontstaan van nieuwe verkleuringen te verminderen dan uw tanden duidelijk zichtbaar witter te maken. De hoeveelheid waterstofperoxide in de tandpasta is te gering om tanden te bleken.

U kunt uw tanden laten bleken door uw tandarts, maar tegenwoordig zijn er ook whitening producten voor thuisgebruik die uw tanden en tandvlees niet beschadigen en uw tanden een mooie tint bezorgen. Kies bijvoorbeeld voor een effectieve whitening tandpasta. Dit type tandpasta zal uw verkleuringen verwijderen en zal bij dagelijks gebruik uw tanden blijvend laten stralen.