De waarde van een stralende glimlach in tijden van COVID-19

Als we elkaar niet kunnen omhelzen of een hand kunnen geven, wordt een glimlach ons belangrijkste hulpmiddel om contact te maken met anderen. 

Deze moeilijke periode waarmee we als gemeenschap worden geconfronteerd, heeft het belang van een glimlach benadrukt. Een glimlach laat anderen zien - van de postbode en onze buren tot vrienden en familie - dat we hier voor elkaar zijn. Als we elkaar niet kunnen omhelzen of een hand kunnen geven, wordt een glimlach ons belangrijkste hulpmiddel om contact te maken met anderen. 

Hoewel iedereen een gezonde glimlach verdient, is dit voor velen helaas niet het geval. 

Sociale gezondheid 

Ondanks inspanningen om de mondgezondheid in ons land te verbeteren, blijft tandbederf een onderwerp van aandacht.

Voor iedereen geldt dat een slechte mondgezondheid een nadelig effect kan hebben op het algehele welzijn. Tandverlies of niet zo mooi gebit kan de kwaliteit van leven van een persoon ernstig beïnvloeden, waardoor het moeilijk wordt om te eten en te drinken, slecht slapen, kiespijn en prikkelbaarheid als gevolg. Door tandbederf kunnen mensen letterlijk het lachen vergaan, het lachen vermijden vanwege het uiterlijk van hun tanden.

Het sociale aspect van je mondgezondheid is dus groot. Een stralende glimlach geeft zelfvertrouwen waarmee je de wereld tegemoet treedt. In contact met anderen kan een minder gezonde mond een barrière zijn voor jezelf of een ander.  Denk bijvoorbeeld aan de mondgeur die minder fris kan zijn bij tandvleesontstekingen of cariës. Praten, zoenen, samen slapen of gewoon dicht bij elkaar zitten is fijner met een frisse mond. Een sollicitatiegesprek, kappersbezoek, je (klein) kind die op schoot kruipt, iedereen kan wel een situatie bedenken waar een fris verzorgde mond jou en je omgeving een positief effect heeft zonder dat je het merkt. Je merkt het pas wanneer er een probleem in je mond is ontstaan. 

Er zijn diverse initiatieven om de drempel naar de tandartsstoel lager te maken. Zowel voor angst als voor financiën of allebei. Je kan bij een speciale angst-tandarts ook eerst even gaan praten en misschien dat je onzekerheden kunnen worden weggenomen en dat er een oplossing wordt geboden waar je zelf nog niet aan had gedacht. Ook financieel zijn er initiatieven. Zo zijn er budget-tandartsen of tandartsen die een betalingsregeling met je willen afspreken. Er is altijd een oplossing. Tandarts.nl kan je helpen die te vinden. 

 

 

Artikel auteur

Irene Boers

Irene Boers

Ondersteuning beheer, content- en relatiebeheer platform gezondheidszorg