Binnenkort naar de tandarts? Gebruik de groene button "Vraag een afspraak aan" op de pagina van de tandartspraktijk op deze site waarmee u een afspraak wilt maken. Snel, makkelijk en zonder wachttijd, de tandarts belt u zo snel mogelijk.
Volgende week gaat tandarts.nl live met een compleet vernieuwde site! Sneller, makkelijker en completer.
Ragers beter dan flossen om tandplak te verwijderen | Tandarts.nl

Hoe effectief zijn interdentale borstels bij het voorkomen van cariës en parodontitis? Dat is de vraag die onderzoekers van de Adelaide Dental School (Universiteit van Adelaide) zich hebben gesteld. De onderzoekers hebben een literatuuronderzoek uitgevoerd en ontdekten dat interdentale borstels effectiever waren dan flossen of houten stokers bij het verwijderen van interdentale tandplak.

Verminderen van gingivitis

Interdentale borstels (ragers) scoorden ook hoog voor het verminderen van gingivitis, gaven zij aan. Het onderzoek werd in september 2019 gepubliceerd in het Australian Dental Journal. De interdentale borstel kan effectiever zijn bij het verwijderen van interdentale plak dan de andere interdentale hulpmiddelen, mits de interdentale ruimtes toegankelijk zijn, zo concludeerden de onderzoekers.

Effectief voorkomen cariës en parodontitis

Om erachter te komen hoe effectief interdentale hulpmiddelen zijn bij het voorkomen van cariës en parodontitis, hebben ze een literatuuronderzoek uitgevoerd en uiteindelijk meer dan 1.800 onderzoeken teruggebracht tot zes systematische beoordelingen. De beoordelingen gaan over flossen, interdentale borstels, houten stokers en mondwater. Twee aanvullende beoordelingen vergeleken verschillende interdentale reinigingsapparaten.

Hier treft u het gehele onderzoek Current Knowledge on Correlations Between Highly Prevalent Dental Conditions and Chronic Diseases: An Umbrella Review aan.

Lees hier meer over:

EXTRA vragen

Heb je vooraf informatie gekregen over de kosten van de behandeling?
Hoe ben je te woord gestaan door de medewerkers van de praktijk?
Ben je goed geïnformeerd aan het begin van de behandeling?
Werd je geïnformeerd tijdens de behandeling?
Kreeg je advies en instructies na de behandeling?
Hoe is het resultaat na de behandeling?
De praktijk waar ik patiënt ben, kent flexibele openingstijden
De telefonische bereikbaarheid van de praktijk?