Ingediend door admin-systeembeheer op do, 12/10/2015 - 10:34

Zorgverzekering en kunstgebit

Hoe zit het met een kunstgebit en zorgverzekering? Deze vraag vinden wij vaak terug op het Forum van Tandarts.nl. We geven eerst informatie over de kosten van een kunstgebit. Daarna gaan we in op de dekking van een kunstgebit via de zorgverzekering.

Kosten trekken tanden en kiezen

De kosten voor het trekken van tanden en kiezen hangen af van de hoeveelheid tanden en kiezen en of het lastig is om de tanden en kiezen er uit te trekken. Als vuistregel kan je een bedrag van € 35,- per tand of kies nemen. Het trekken van tanden en kiezen wordt niet vergoed door de basisverzekering maar kan wel (deels) worden vergoed door een aanvullende tandartsverzekering. Dezelfde behandelingen door een kaakchirurg in het ziekenhuis worden wél vergoed vanuit de basisverzekering en met gebruik van je eigen risico. Het is misschien het overwegen waard om een doorverwijzing te vragen aan je tandarts.

Basisverzekering kunstgebit

Een indicatie voor de kosten voor een kunstgebit boven –en onderkaak is € 1.100,-. Dit wordt gedeeltelijk gedekt door de basisverzekering. De kosten van een kunstgebit worden eens in de vijf jaar voor 75 procent betaald door de basisverzekering. Het gaat hierbij om een uitneembare volledige gebitsprothese voor de boven -en onderkaak. De kosten die worden vergoed door de basisverzekering gaan van de eigen (vrijwillige) bijdrage af. Eventuele reparaties (rebasen) van een kunstgebit worden 100 procent vergoed door de basisverzekering, maar kunnen zijn verbonden aan een maximum bedrag en het gaat van je verplichte eigen risico af.

Tandartsverzekering kunstgebit

Wil je de resterende 25 procent van de kosten van een kunstgebit ook verzekerd hebben, dan doe je er verstandig aan een tandartsverzekering af te sluiten. Het trekken van tanden en kiezen kan ook worden gedekt door een tandartsverzekering. 

Voorbeeld berekening

Stel dat u een kunstgebit voor de boven –en onderkaak wenst, er dienen 28 tanden en kiezen te worden getrokken en uw eigen risico bedraagt € 385,-.

  Totale kosten U betaalt
Trekken tanden en kiezen (28 maal € 35,-)  € 980,- € 980,-
Kunstgebit (boven –en onder) € 1.100,- € 275,-
Eigen risico   € 385,-
Totaal € 2.080,- € 1.640,-


                            


      
 

 

 

Andere interessante artikelen over de tandartsverzekering:

Klikgebit

Een klik​​gebit is een prothese of kunstgebit die bevestigt wordt op implantaten. ​​​​​De kosten voor voor het gebit, het maken ervan,  het aanbrengen van het gebit en de implantaten komen samen met consulten bij de tandarts of kaakchirurg en materiaalkosten op minimaal € 4000,00 en kan oplopen tot wel € 8000,00. Vraag altijd een offerte vooraf om financiële verrassingen te voorkomen.

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform