Ingediend door admin-systeembeheer op di, 11/12/2019 - 10:37

Op kosten besparen met zelfzorg

Voor de meeste inwoners van Nederland zijn de kosten van de verplichte verzekering voor de zorg een flinke aanslag op het budget. Natuurlijk is het verstandig om ieder jaar weer (voor 1 januari van het nieuwe jaar) een goede vergelijking te maken tussen de vele aanbieders van dit type verzekering. Hierbij is het voornamelijk van belang om te kijken naar de inclusies van de geboden pakketten met een goede zorgvergelijker. Maar hoe bespaar je op de zorg voor jezelf?

Wat is zelfzorg?

Zelfzorg kan kosten besparen wanneer je hogere kosten kunt voorkomen die te maken hebben met medische ingrepen en een bezoek aan een tandarts of dokter. Zo kun je met een gezonde manier van leven kosten voorkomen. Eet gevarieerd en zorg ervoor dat je voldoende beweging krijgt. Wat betreft het afvallen bij overgewicht hebben onderzoeken in de laatste jaren uitgewezen dat het beter eten meer effect heeft dan sporten om af te vallen. Met beweging verbrand je weliswaar calorieën en kun je spieren opbouwen, maar de inname van minder calorieën zorgt daadwerkelijk en snel voor het verliezen van overgewicht. Hiervoor kun je een van de vele gratis apps gebruiken op je smartphone, waarmee je een gemiddeld calorieverbruik kunt berekenen.

Jouw eigen huisapotheek

De rol van bepaalde mineralen en vitaminen in je dieet mag niet verwaarloosd worden. Steeds vaker kiezen we ervoor om minder zuivel en vlees te eten. Een goede keuze, zowel voor het milieu als voor je lichaam! Toch is het belangrijk om te letten op de inname van voldoende vitamine B12, vitamine D en vitamine C. Deze vitaminen helpen bij het gezond houden van je lichaam en je afweersysteem. Een hevig tekort aan B12 kan zenuwschade en stress opleveren. Stress is funest voor het lichaam en levert meer schade op dan we vaak denken. Met een goede eigen huisapotheek met vitaminen, pijnstillers, pleisters en eerste hulp tabletten voor hooikoorts en verstopping of diarree, kun je zonder een bezoek aan de dokter veel kwaaltjes snel oplossen. Ook aandoeningen aan het tandvlees of het gebit kunnen een effect hebben op je algehele gezondheid. Bezoek bij acute problemen snel een tandarts.

Voorkom stress

Een langdurige periode van spanningen en stress kan een nadelig effect hebben op jouw lichaam. Zorg ervoor dat je in jouw drukke bestaan af en toe een pauze inlast. Ga erop uit, besteed tijd aan een creatieve hobby, of geniet van je favoriete sport. Geef op je werk aan dat de werkdruk eventueel te hoog ligt en bespreek spanningen met je werkgever. Zo kun je een burn-out voorkomen. Met een zorgvergelijker kun je snel zien welke zorgverzekeraars kortingen geven op behandelingen die helpen bij het omgaan met stress, of kun je sporten met korting.

Andere interessante artikelen over de tandartsverzekering: