Ingediend door admin-systeembeheer op di, 11/12/2019 - 10:37

Op kosten besparen met zelfzorg

Voor de meeste inwoners van Nederland zijn de kosten van de verplichte zorgverzekering een flinke aanslag op het beschikbare budget. Natuurlijk is het verstandig om ieder jaar weer (vóór 1 januari van het nieuwe jaar) een goede vergelijking te maken tussen de vele aanbieders van de zorgverzekering. Hierbij is het voornamelijk van belang om te kijken naar de geboden vergoedingen in de pakketten bij een goede zorgvergelijker zoals de Consumentenbond en Pricewise. Wat heb je nodig, welke verzekering past bij jou en je budget. Naast een goede en voordelige zorgverzekering kan je zorgkosten besparen door goed voor jezelf te zorgen. Het bekende, 'voorkomen is beter dan genezen' kan je ook zorgkosten besparen. 

Geld besparen met goed zorgen voor jezelf

Met een gezonde leefstijl kan je gezond en sterk blijven en hierdoor zorgkosten besparen. Meer gezonde levensjaren zijn een bron van levensgeluk én voordelig voor je portemonnee. Met enkele aanpassingen in je dagelijkse gewoonten kan je al veel gezondheidswinst behalen. 

Zelfzorg uit je eigen huisapotheek

Als je goed voor jezelf zorgt ben je preventief bezig, wat betekent dat je ziekte voorkomt of de klachten van een ziekte of aandoening verminderd en herstel bevorderd. Je hoeft niet altijd direct naar een arts als je even niet lekker bent, je kan ook zelf de kleinere ongemakken aanpakken. Met een goede huisapotheek waarin b.v. ontsmettingsmiddel, pijnstillers, pleisters, neusdruppels, oregano olie, potje Dampo of tea tree olie om mee te stomen bij verkoudheid of lichte oorontsteking en eerste hulp tabletten voor hooikoorts en verstopping of diarree, kun je zonder een bezoek aan de dokter veel kwaaltjes snel oplossen. Drink daarnaast veel water, eet matig en kies vooral groenten en fruit, neem voldoende nachtrust om je lichaam te helpen bij het 'zelfherstellend vermogen'. Bij aanhoudende klachten of bij twijfel moet je natuurlijk altijd je huisarts bezoeken, het consult wordt vergoed uit het basispakket zonder aanspraak op je eigen risico. Ook aandoeningen aan het tandvlees of het gebit kunnen een effect hebben op je algehele gezondheid. In het artikel Ontstekingen in mond trigger voor ziekten kan je hier meer over lezen. Preventief goed voor je mondgezondheid zorgen bespaart je zeker veel ellende en tandartskosten. Lees hier alles over een goede dagelijkse mondhygiëne om tandartskosten te voorkomen en bezoek bij bloedend tandvlees en acute problemen snel een tandarts om verergering te voorkomen. Misschien ook interessant is het informatieve artikel over mondgezondheid door voeding.

Voorkom stress

Een langdurige periode van spanningen en stress kan een nadelig effect hebben op jouw (mond) gezondheid. Zorg ervoor dat je in jouw drukke bestaan regelmatig een pauze inlast, zet je wekker en plan het in. Ga erop uit, besteed tijd aan een creatieve hobby, lees een fijn boek of geniet van je favoriete sport. Geef op je werk aan als de werkdruk te hoog ligt en bespreek spanningen met je werkgever om uitval door ziekte of een burn-out te voorkomen. Met een zorgvergelijker kun je snel zien welke zorgverzekeraars kortingen geven op behandelingen die helpen bij het omgaan met stress, of kun je sporten met korting.

Andere interessante artikelen over de tandartsverzekering:

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform