Ingediend door admin-systeembeheer op do, 08/06/2015 - 13:42

Mooie verzorgde glimlach geeft zelfvertrouwen

Na de ogen is de lach vaak het eerste waar men naar kijkt. Een mooie lach met een stralend wit gebit geeft zelfvertrouwen. Met een bleek behandeling van het gebit is een natuurlijk resultaat te bereiken doordat de originele structuur en vorm van de tanden behouden blijft. Het is de kleur die wordt behandeld.

Als je er goed uit wilt zien voor bijvoorbeeld een bruiloft of sollicitatie, denk dan ook eens aan je gebit. Een behandeling door de mondhygiënist zorgt al voor een verzorgde glimlach.

In de loop van de jaren zullen je tanden en kiezen kleurstoffen opnemen. Natuurlijk is dit afhankelijk van hoeveel verkleurende producten zoals sigaretten, koffie, thee en rode wijn je nuttigt. Deze stoffen veroorzaken externe verkleuringen, verkleuring van buitenaf. Hierdoor zullen met het ouder worden de tanden geliger worden. In sommige gevallen zijn de tanden door medicijngebruik en/ of ontwikkelingsstoornissen al verkleurd bij het doorbreken. Dit worden intrinsieke verkleuringen genoemd, verkleuring van binnenuit. Vroeger werd dit soms opgelost met kronen, tegenwoordig kan een behandeling met bleken een uitkomst bieden.

Systemen om tanden te bleken

Tanden bleken wordt nu al vele jaren door de tandarts succesvol toegepast bij verkleurde tanden en kiezen. Er zijn verschillende systemen om tanden te bleken om ze een aantal tinten witter te maken. Een tand of kies kan van buitenaf gebleekt worden of van binnenuit bij een dode tand. De meeste systemen met bleekgel worden via de tandarts verstrekt en/ of uitgevoerd, maar je kunt ook sommige middelen en bleekgel in de winkel of via internet zelf kopen. Doordat deze producten zeer lage concentraties gebruiken is de werkzaamheid nihil tot niets. Het is beter om je wens met je tandarts te bespreken en onder toezicht met een professionele behandeling het bleken veilig en met goed resultaat uit te (laten) voeren.

Van buitenaf bleken:

Dit bleken kan bij de tandarts in de stoel worden gedaan of thuis door de patiënt zelf met bleekgel en een bleeklepel.

Van binnenuit bleken (walking bleach):

Na een wortelkanaalbehandeling kan de dode tand van binnenuit gebleekt worden. In de tand wordt een papje met een bleekmiddel aangebracht, waarna de tand wordt afgesloten met een tijdelijke vulling. In de dagen hierna zal de tand lichter worden. Afhankelijk van het resultaat zal de behandeling enkele malen worden herhaald. Uiteindelijk wordt de tand met een definitieve vulling afgesloten. Aangezien hiervoor een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd moet zijn, is het bij levende tanden niet aan te raden.

Resultaat tanden bleken

Het resultaat kan verrassend zijn en een heel mooi effect op de tandkleur hebben. Vullingen bleken moeilijk mee, maar kunnen natuurlijk eventueel overgemaakt en aangepast worden. Na een aantal jaar kleuren de tanden terug naar de oorspronkelijke kleur. Roken en veel koffie of thee drinken versnelt dit. Met opnieuw bleken kan dan opnieuw resultaat geboekt worden. Het resultaat kan ook worden bijgehouden door één keer per maand te bleken. Het resultaat kan afhankelijk zijn van de oorzaak van de verkleuring. Bij een antibioticum (tetracycline) verkleuring bijvoorbeeld is het resultaat minder goed te voorspellen.

Om uw tanden de mooie witte tint te laten behouden is het van belang dat u na de behandeling uw tanden goed blijft verzorgen. Neem elke avond net dat beetje extra tijd om uw gebit extra goed te poetsen, ook interdentaal.

Meest voorkomende oorzaken van verkleuring tanden:

Verouderingsproces

Naarmate de leeftijd stijgt, wordt de laag tandbeen van de tanden en kiezen steeds dikker. Hierdoor treedt een verdonkering of vergeling van de tandkleur op. Bovendien wordt door slijtage de laag glazuur dunner (of slijt helemaal weg op sommige plaatsen), waardoor het gelere tandbeen beter zichtbaar wordt. De kleur van tanden en kiezen wordt ook beïnvloed door barstjes in het glazuur, waar doorheen kleurstoffen dringen.

Dode tand

Als gevolg van bijvoorbeeld tandbederf of een ongeval, kan het levende deel van een tand (pulpa) geïnfecteerd raken. Wanneer dit pulpaweefsel afsterft, komen er kleurstoffen uit de rode bloedcellen vrij. Deze bloedcellen kunnen de tand een blauwe of geel/grijze verkleuring geven. Ook als er al een wortelkanaalbehandeling gedaan is, kan de vulling of resterend pulpamateriaal de verkleuring veroorzaken.

Ongeval

Als door een ongeval de tanden en kiezen beschadigd raken, wordt ter reparatie een laagje tandbeen afgezet aan de binnenkant van de tanden en kiezen. Dit zorgt voor een vergeling. Mocht de pulpa door het ongeval afsterven dan kan de hierboven beschreven blauwe of geel/gijze verkleuring optreden.

Medicijngebruik

Bij jonge kinderen waarin het blijvende gebit nog in ontwikkeling is, kan het antibioticum tetracycline verkleuringen veroorzaken. Oorspronkelijk wordt een gele kleur ingebouwd, maar onder invloed van daglicht wordt dit bruin.

Ontwikkelingsstoornissen

De ontwikkeling van tanden en kiezen voltrekt zich in de kaak. Tijdens deze ontwikkeling kunnen stoornissen optreden waardoor er afwijkingen ontstaan. Bijvoorbeeld de structuur van glazuur en tandbeen kan anders zijn, waardoor kleurstoffen makkelijker binnendringen. Dit is onder andere het geval bij fluorose: door een te hoge concentratie fluoride tijdens de aanleg van tanden en kiezen raakt vooral de vorming van glazuur verstoort. Het gevolg is een poreus tandmateriaal met een afwijkende kleur.

Andere oorzaken

Tandbederf kan verkleuring veroorzaken, dit moet behandeld en gevuld worden, tanden bleken is dan geen oplossing. Doorschijnende grijze vullingen kunnen alleen verholpen worden door deze te vervangen door witte vullingen. Verkleurde randjes langs vullingen en kronen zijn moeilijk met bleken te verhelpen, polijsten en/of overdoen is hier de oplossing. Aanslag, tandplak en tandsteen kunnen ook verkleuringen veroorzaken, voordat gebleekt kan worden, zal dit natuurlijk eerst weggehaald moeten worden. Een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist zal bijdragen aan een gezond en schoon gebit. 

Voorkomen van verkleuring van tanden

Met een regelmatige behandeling bij de Mondhygienist bereik je al vaak met een schoon gebit  tevens een paar tinten witter gebit doordat de aanslag professioneel wordt verwijderd. Poets zorgvuldig je tanden 2 keer per dag! Met een goede dagelijkse mondhygiëne en het aanpassen van bepaalde eet- en leefgewoonten heb je langer plezier van het resultaat. Het klinkt aantrekkelijk om te poetsen met whitening tandpasta maar weet dat deze meer schurend zijn om aanslag weg te kunnen poetsen en dat dit belastend is voor het glazuur. Poets dus je glazuur niet eraf met een harde tandenborstel en schurende tandpasta, ze worden er niet witter van. 

Kosten tanden bleken

Hoeveel een behandeling bij de tandarts voor het bleken kost is afhankelijk hoeveel keer je op consult komt, hoeveel sessies er nodig zijn en de materiaalkeuze. 

Er is begin 2023 een proef gestart met vrije tarieven voor 2 cosmetische behandelingen; facings en tanden bleken waar een geselecteerd aantal praktijken aan mee doen. Je kan er hier (v.a. 13-02-23) meer over lezen. Tarieven voor de reguliere tandarts vindt je hier

Cosmetische behandelingen worden ook in het buitenland aangeboden tegen vaak lagere tarieven. Maar let op, het goedkoop bleken bij een malafide 'tandenbleker' kan risico's met zich meebrengen. De kwaliteit is in het buitenland of bij iemand die geen geregistreerd tandarts is, is moeilijk te beoordelen voor jou als consument. In Nederland ben je beschermd door de wet- en regelgeving omtrent de bevoegdheid van behandelaars, kwaliteit van mondzorg, hygiëne en veiligheidseisen. Heb je wensen voor een wit gebit, overleg dit met je tandarts. De 'tandenbleker' in Nederland is altijd de tandarts. 

Button stoppen met roken middel groot

 

 

V21-2-3

Artikel auteur

Marco Gresnigt

Marco Gresnigt

Hoofd Restauratieve Tandheelkunde en Biomaterialen