Hoge inflatie, minder te besteden dus niet naar de tandarts?

In de media was vorige week het bericht dat mensen een bezoek aan de tandarts uitstellen in verband met de hogere prijzen voor levensonderhoud en energie. Het is logisch dat als je minder kan doen met het beschikbare budget je goed moet kijken waar je het geld aan uitgeeft. Niemand wil in de financiële problemen komen of zijn. Geef je het beschikbare budget uit aan eten, wonen en warmte? En zijn je kinderen weer uit de kleding gegroeid? Dan blijft er niet veel geld meer over zodat een bezoek aan de tandarts misschien wordt uitgesteld. Het is een logisch en ook verdrietig gevolg.

Laat je kinderen wel naar de tandarts gaan!

In Nederland kunnen kinderen tot 18 jaar altijd naar de tandarts. Dit wordt betaald uit het basispakket van de verplichte zorgverzekering die iedereen heeft. Bespreek met de tandarts eventuele kosten die voor eigen rekening kunnen komen en geef je grenzen aan. De tandarts wil goede zorg verlenen en kan niet in je portemonnee kijken.

Vanaf 18 jaar

Voor volwassenen is dit anders geregeld. Je kan bovenop de verplichte basisverzekering een aanvullende tandartsverzekering afsluiten. Je kan er ook voor kiezen om de tandartskosten zelf te betalen en bijvoorbeeld de premie die je anders zou betalen, apart te zetten als spaarpotje. Lees hier meer over wel of niet kiezen voor een tandartsverzekering.

Gevolgen hogere kosten

Hoe dan ook, veel Nederlanders kampen nu met de gevolgen van hogere kosten en houden minder over voor b.v. een controle of behandeling bij de tandarts. Het zure is dat wanneer je langer wacht met klachten, de behandeling ook ingrijpender en vaak duurder zal zijn. Daarnaast kunnen mondproblemen als bloedend tandvlees en tandbederf een risico vormen voor je hele gezondheid.

Wat kan je wel doen?

  • Als je mondgezondheid goed is kan je met je tandarts bespreken om de controles tijdelijk te verminderen en vraag meteen advies voor je mondverzorging thuis. Een controle kost € 23,45 (tarief 2022). Ben je langere tijd niet bij de tandarts geweest dan geldt een afspraak waarschijnlijk als een eerste bezoek wat betekent; intake en controle € 46,91 (tarief 2022). Besef ook dat wanneer de tandarts verder onderzoek wilt doen zoals met behulp van röntgenfoto’s, dat er kosten bijkomen. Bespreek dit meteen bij binnenkomst, leg je situatie uit, reden van bezoek en financiële grenzen.
  • Met meer tijd en aandacht je gebit verzorgen, dus een goede dagelijkse mondhygiëne kan je problemen in de mond voorkomen.
  • Maak gebruik van aanbiedingen voor mondverzorgingsproducten.
  • Doe (tijdelijk) aan budget mondverzorging thuis.
  • Met goede mondverzorging en de juiste voeding kunnen oppervlakkige gaatjes herstellen, dit heet demineralisatie. Lees hier meer over hoe je daar invloed op kan hebben.
  • Eet veel vezelrijke, goedkopere seizoengroenten voor een gezonde mondflora.
  • Eet rustig, zit rechtop en kauw goed voor een gezondere mond, gezonde mondflora en goede spijsvertering.  
  • Probeer wat geld apart te zetten om te sparen voor een controle of behandeling die eraan zit te komen. Plan dit eventueel met samen je tandarts.

We hopen dat je met deze adviezen geholpen bent en binnen niet al te lange tijd weer een controle afspraak bij je tandarts kan maken. 

Help mee Nederland mondgezonder te maken en volg Tandarts.nl op Instagram, Facebook en LinkedIn! Dank je wel!

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform