Ben jij immuunfit genoeg?

Immuunfit. Wat is het en wanneer ben je dat? Zou een goede immuunfitheid kunnen helpen om je mond gezond te houden en een verkoudheid, griep of Corona besmetting beter te kunnen weerstaan.

Waarom is immuunfit zijn zo belangrijk?

Nu de herfst is begonnen is het belangrijk dat je een goed werkend immuunsysteem hebt voor een goede weerstand. Gezond zijn en blijven is het gevolg van een perfect afgestemde interactie van cellen en weefsels. Wanneer het immuunsysteem overbelast is of zwak is geworden dan kan het zijn taak niet uitvoeren, waardoor de kans op ziekte groter wordt.

Ontstekingen in de mond

Jouw immuunsysteem communiceert door middel van ontstekingen. Een ontsteking is een reactie op weefselschade door infectie (b.v. trauma, bacterie of virus) en het biedt je lichaam een oplossing voor een (levensbedreigend) probleem. Ook in de mond zorgt een ontstekingsreactie voor de oplossing van een mogelijk (levensbedreigend) probleem. Gingivitis (ontsteking van het tandvlees) is een “normale” reactie van het tandvlees als het lokaal en kortdurend is. Bloedend tandvlees na het poetsen is al een signaal dat er een ontsteking in je mond is. Parodontitis, daarentegen is een abnormale reactie op de biofilm (samenstelling van bacteriën in de mond). Bij parodontitis is niet alleen het tandvlees ontstoken, ook de omliggende weefsels zijn aangetast. Bij parodontitis is er sprake van een chronische ontsteking én een gebrek aan immuunfitheid, je immuunsysteem is dus niet fit genoeg.

Wanneer ben je immuunfit?

Je bent immuunfit wanneer het immuunsysteem in een dynamische balans is. Dat wil zeggen dat er altijd een evenwicht is tussen de tijd van actief zijn en rust. Normaal gesproken is het immuunsysteem overdag redelijk in rust, terwijl dat het ‘s avonds in actie komt. Dit is duidelijk te merken als je een verminderde weerstand hebt en je b.v. een griepje te pakken hebt. Het verklaart dat je overdag vaak best wel kunt functioneren en dat de koorts juist in de avond oplaait.

Je bent immuunfit als het immuunsysteem doet wat het moet doen en niet constant actief is, zoals bij parodontitis. En dat het immuunsysteem niet overactief reageert op stoffen (voedsel, stofjes in de lucht zoals pollen) zoals dat het geval is bij allergieën. Aan de andere kant is er ook sprake van een fit immuunsysteem, als het systeem heel veerkrachtig is, of wanneer het lichaam juist een betere toestand van welzijn ontwikkeld nadat er sprake is geweest van ziekte. Je komt dan sterker uit de strijd! Als er in de mond een kleine ontsteking is en deze verdwijnt na enkele dagen weer, dan ben je immuunfit. Het lichaam heeft het zelf opgelost met een fit immuunsysteem.

Wat kan je doen om immuunfitter te worden?

Er zijn verschillende factoren van invloed op je immuunsysteem. Denk bijvoorbeeld aan:

  • (Mond)hygiëne
  • Slaap en ontspanning
  • Stress en hoe je ermee omgaat
  • Emotionele situaties
  • Bewegen
  • Voeding
  • Samenstelling van je mond- en darmflora

Ben jij immuunfit?

Ben jij nooit ziek? Dan denk je waarschijnlijk dat je immuunfit bent. Dat hoeft echter helemaal niet het geval te zijn, want je immuunsysteem kan ook even minder goed werken. Je bent dan nooit ziek en je hebt nooit koorts. Heel fijn zou je denken, maar het gevaar is dat het immuunsysteem mogelijk ook niet adequaat reageert als er een grotere vijand komt. Belangrijk dus om je hiervan bewust te zijn. Zie het lijstje hierboven hoe je kan werken aan een goede immuunfitheid en lees de gerelateerde pagina’s voor meer informatie en tips. (zie hiervoor artikelen in de rubrieken; "lifestyle en mondgezondheid" en "voeding en mondgezondheid")

Boeken die je na kan slaan over voeding, lifestyle en mondgezondheid zijn verkrijgbaar bij de betreffende auteurspagina's b.v. Louise Witteman en Yvonne Kort

 

Artikel auteur

Yvonne Kort

Yvonne Kort

Eigenaar Oergezonde mond & Yvital Lifestyle, Dental Hygienist, Lifestyle specialist, Coach, Auteur