Tandenknarsen, ook wel bruxisme genoemd, is een aandoening waarbij een persoon zijn tanden en kiezen stevig op elkaar klemt en ze heen en weer beweegt of ze knarst en maalt. Tandenknarsen, en ook kaakklemmen, kan optreden tijdens de slaap maar ook overdag.

Tandenknarsen kan verschillende oorzaken hebben, zoals stress, angst, slaapstoornissen, abnormale beet, ontbrekende of scheve tanden, medicatiegebruik of andere medische aandoeningen. Het kan leiden tot tandbeschadiging of slijtage, kaakgewrichtpijn (TMD), hoofdpijn, oorpijn en zelfs tandverlies in zeer ernstige gevallen.

Split of anti knarsbitje

Behandelingen en hulpmiddelen voor tandenknarsen zijn afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Enkele mogelijke behandelingen zijn het dragen van een op maat gemaakte mondbeschermer of 'knarsetanden bitje'. Dit wordt ook wel een opbeetplaat of splint genoemd. Deze kan je dragen tijdens het slapen en beschermt tegen gebitslijtage. Het zorgt er ook voor dat de spieren beter kunnen ontspannen. Verder het verminderen van stress en angst door middel van ontspanningsoefeningen of therapie, het corrigeren van de beet met orthodontische behandeling of het behandelen van onderliggende medische aandoeningen. Het kan ook helpen om je bewust te worden dat je tandenknarst overdag of je kaken op elkaar klemt wanneer je bijvoorbeeld geconcentreerd aan het werk bent. Wanneer je dit oefent kan je steeds sneller zelf het knarsen of klemmen opmerken en je kaken ontspannen. Bekijk de 2 video's van yoga docent Myrna van Kemenade waarin ze uitlegt hoe je spanning in de kaken kan herkennen en tips geeft om je kaken weer te ontspannen. 

Deze informatie is informatief bedoeld om inzicht te krijgen in mogelijke oorzaken en oplossingen. Deze informatie is niet bedoeld ter vervanging van het medisch advies.

 

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform

Artikel co-auteur

Marceline Sanders

Marceline Sanders

Student Mondzorgkunde aan de HAN en Master of Science in de Biomedische Wetenschappen