Orthodontie / beugelbehandeling | Tandarts.nl

Orthodontie is een specialisme in de tandheelkunde. De orthodontie houdt zich bezig met het verbeteren van de stand van de tanden met behulp van een beugel. Als tanden niet recht staan, of als er veel of juist weinig ruimte tussen de tanden zit, dan kunt u daar voor naar de orthodontist.

Praktijken met orthodontie in de buurt

Stappen beugelbehandeling

Een beugelbehandeling bij de orthodontist bestaat uit de volgende stappen:

  • kennismakingsbezoek (er wordt bekeken of een behandeling  mogelijk is);
  • onderzoek (mondonderzoek, röntgenfoto's, afdrukken voor gebitsmodellen en dia's);
  • bespreking van het individuele behandelplan (na analyse  van de onderzoeksgegevens en bedenken van het behandelplan);
  • plaatsen van de beugel (met uitleg en instructie);
  • controle-afspraken (elke 4 tot 8 weken) gedurende 12 tot 24 maanden.

Omdat elke mond uniek is, wordt voor elke patiënt individueel een behandelplan ontworpen.

Kosten van een beugelbehandeling

De orthodontist zal eerst het behandelplan met de patiënt bespreken. Bij het bespreken van het behandelplan ontvangt de patiënt een begroting van de totale kosten. Het kennismakingsbezoek, onderzoek, analyse, behandelplan en bespreking bij elkaar kost ongeveer € 300,-. Het eerste jaar van de behandeling met vaste apparatuur kost ongeveer € 1.200,-. Een tweede jaar met vaste apparatuur kost ongeveer € 500,-.

In Nederland stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de maximumtarieven voor orthodontie vast. Als een beugelbehandeling wordt uitgevoerd door een tandarts die ook orthodontie doet, dan kan het zijn dat de kosten hoger zijn dan dat de beugelbehandeling wordt gedaan door een orthodontist.

Wat vergoedt de verzekering?

In uw verzekeringspolis kunt u nakijken of de beugelbehandeling geheel of gedeeltelijk vergoed wordt. Als u er niet uitkomt kunt u bellen met uw verzekeringsmaatschappij of uw tussenpersoon. Sommige tandartsverzekeringen (aanvullende verzekeringen) verzekeren kinderen tot 18 jaar automatisch mee.

Het is van belang om dit te controleren want het is niet altijd het geval. Er zijn tandartsverzekeringen die een wachttijd kennen voor orthodontie. Indien er sprake is van aangeboren afwijkingen aan het gezicht of ernstige problemen met kaken en/of tanden, dan wordt orthodontie vergoed door de basisverzekering.

Onderdelen van de tekst zijn samengesteld door B.J. Njio, Orthodontist voor kinderen en volwassenen

Deze informatie en/of conclusies zijn gebaseerd op de mening van de auteur, welke weer gebaseerd zijn op de huidige stand der wetenschap.