Tandsteen: de oorzaken, de gevolgen en de behandeling

Iedereen weet dat je twee keer per dag je tanden goed moet poetsen. Dat doe je onder andere om tandplak te verwijderen. Tandplak is een laagje van etensresten, speeksel en bacteriën. Als tandplak lang blijft zitten, verandert het door de mineralen in je speeksel in tandsteen; tandplak wordt dan letterlijk zo hard als steen. En dat kan voor problemen in je mond zorgen.

Waar komt tandsteen voor?


Zoals de naam al doet vermoeden, komt tandsteen met name voor op je tanden. Meestal krijgen de tanden die achter in je mond zitten ermee te maken. Maar vergis je niet. Tandsteen kan onder je tandvlees ontstaan en dat kan schadelijk zijn. Niet alleen raakt je tandvlees hierdoor geïrriteerd en gevoelig, het leidt ook tot kaakbotverlies. Daardoor kunnen tanden los raken.

Hoe snel ontstaat tandsteen?

Tandsteen ontstaat wanneer tandplak niet snel genoeg wordt weggehaald. Het is niet voor niets dat men aanraadt om twee keer - maar zeker één keer - per dag te poetsen. Tandplak verandert over het algemeen al binnen 24 tot 48 uur in tandsteen.

Onderlinge verschillen


Toch ontstaat tandsteen bij de ene persoon sneller dan bij de ander. Dat komt omdat de zuurgraad van speeksel een rol speelt bij het ontstaan van tandsteen. Hoe hoger de pH-waarde in je speeksel, hoe sneller tandsteen ontstaat. Omdat de zuurgraad bij iedereen verschilt, krijgt de ene persoon sneller met tandsteen te maken dan de ander.

Verder speelt ook mee hoe je gebit er precies uitziet. Het ene gebit is makkelijker schoon te houden dan het andere. Ragers en rubberen tandenstokers van bijvoorbeeld GUM kunnen helpen ook lastig te bereiken delen van je gebit schoon te maken.

Hoe verwijder je tandsteen?

Tandsteen kun je niet zelf weghalen. Ga naar je tandarts als je vermoedt dat je tandsteen hebt. De tandarts, Mondhygiënist en/of assistenten helpen je - met de juiste middelen - je mond te reinigen en tandsteenvrij te maken. Bovendien geeft je tandarts extra advies om tandsteen in de toekomst te voorkomen.

Tandsteen op kunstgebit


Net als bij een normaal gebit kan ook op een kunstgebit tandsteen ontstaan. Reinig daarom je kunstgebit goed door het gebit ‘s nacht in een bekertje water met een scheutje natuurazijn te leggen. Zo los je de kalk op en is de tandsteen de volgende ochtend makkelijk weg te poetsen.

Hoe voorkom je tandsteen?

Hoewel je tandarts je de beste adviezen kan geven, zijn er verschillende dingen die je kan doen om tandsteen te voorkomen:

  • Poets twee keer per dag je tanden;
  • Gebruik rubberen tandenstokers of ragers van bijvoorbeeld GUM om extra tandplak te verwijderen;
  • Ga minimaal een keer per jaar naar de tandarts.