Binnenkort naar de tandarts? Gebruik de groene button "Vraag een afspraak aan" op de pagina van de tandartspraktijk op deze site waarmee u een afspraak wilt maken. Snel, makkelijk en zonder wachttijd, de tandarts belt u zo snel mogelijk.
Mondhygiëne bij een beugel | Tandarts.nl

Veel pubers krijgen brackets, maar tegenwoordig krijgen ook veel volwassenen brackets. Brackets is de naam voor een blokjesbeugel. Het tandenpoetsen wordt daarmee een stuk lastiger. Het is als het ware poetsen met hindernis. Als het goed is, wordt er bij de orthodontist aandacht besteedt aan de mondhygiëne.

De orthodontist kan ook verwijzen naar de mondhygiënist of je kiest zelf om de mondhygiënist te bezoeken. Het is uiteraard niet de bedoeling dat door het dragen van de beugel gaatjes ontstaan of dat er ontstekingen ontstaan. Om dat te voorkomen is er een goede mondhygiëne en een gezond voedingspatroon nodig. Bij het poetsen van de brackets zullen de brackets aan de bovenzijde, onderzijde en bovenop gepoetst moeten worden maar ook onder de draad zal er een reiniging plaats moeten vinden. Daarnaast moeten nog steeds de kauwvlakken en de randen langs het tandvlees goed gepoetst worden. En laten we vooral niet de ruimtes tussen tanden en kiezen in vergeten.

Poetsen met beugel

Om al deze zijdes schoon te krijgen zijn er verschillende producten op de markt. Uiteraard de gewone handtandenborstel, maar om het hiermee te doen zal veel werk zijn. Daarom bestaan er ortho handtandenborstels die goed over de brackets heen passen. De handtandenborstel kan als het ware onder de draad geprikt worden om hier schoon te maken maar deze borstel zal dan geen lang leven beschoren zijn. Het gaat een stuk sneller met de elektrische tandenborstel. Er bestaan speciale ortho-opzetborsteltjes die precies over de bracket heen passen en daarbij hoort nog een apart borsteltje voor onder de draad of voor andere kleine plekjes. Bijvoorbeeld voor daar waar een tand ver naar achteren ligt. Deze laatste borstel bestaat ook als handtandenborstel en heet dan compact tuft, interspace, monotip, single tufted of one tufted.

Ragers voor beugel

Naast de borstel kunnen ragers prima gebruikt worden voor onder de draad. Ragers worden ook wel interdentaal borsteltjes genoemd. Kies een rager die niet te klein of te groot is. Bij de orthodontist of mondhygiëniste kan bekeken worden welke precies goed past. De ragers kunnen ook gebruikt worden voor tussen de tanden of kiezen. Ook hierbij luistert de maat erg nauw. Wetenschappelijk is aangetoond dat ragers met echte haartjes heel goed werken en dat is bij rubberen nog maar te bezien. Doordat de tanden en kiezen zich verplaatsen tijdens het orthodontische traject kunnen de maten die nodig zijn variëren gedurende het traject. Je doet er goed aan om de maten dus steeds goed te laten controleren.

Tandenstokers

Zijn ragers te groot of (nog) niet nodig dan zijn tandenstokers vaak ook een goed alternatief. Hierbij moet wel een goede instructie worden gegeven om foutief gebruik te voorkomen. Een goede tandenstoker is van hout.

Superfloss

Superfloss kan ook gebruikt worden bij brackets omdat deze floss niet door het contactpunt gezaagd hoeft te worden. Zeker bij zeer nauwe ruimtes of verdikt tandvlees kan dit soelaas bieden. Aan het begin zit een hard stukje floss zodat het eenvoudig tussen de tanden door geprikt kan worden. Daarna volgt een stukje vilt waarmee vervolgens geflosst kan worden.

Waterflosser

Met de waterflosser kan het hele gebit gereinigd worden maar het is geen vervanging van de tandenborstel of voor een product voor tussen de tanden. Met de waterflosser kunnen moeilijk bereikbare plaatsen bereikt worden. Het voelt heel fris.

Spoelmiddel

Voor mensen die gevoelig zijn voor gaatjes, wat zeker vaak is bij pubers die vaak te allen tijde trek hebben, is het mondspoelmiddel met fluoride. Dit kan tussendoor eenvoudig gebruikt worden. Door de fluoride ben je dan beter beschermd tegen gaatjes. Toch blijft het altijd belangrijk om er een gezond eetpatroon op na te houden.

Wat als de mondhygiëne niet optimaal is?

Het kan zijn dat de mondhygiëne onvoldoende blijkt. De orthodontist kan dan besluiten om de beugel vroegtijdig eruit te halen of zelfs helemaal niet te plaatsen. Je loopt dan te veel risico om grote problemen te krijgen. Het zou zonde zijn dat als je eenmaal rechte tanden hebt, er verkleuringen zijn ontstaan of onherstelbaar kaakbotverlies. Dus voor het plaatsen van een beugel moet de mondhygiëne als door een ringetje te halen zijn.

Auteur: Lieneke Steverink

EXTRA vragen

Heb je vooraf informatie gekregen over de kosten van de behandeling?
Hoe ben je te woord gestaan door de medewerkers van de praktijk?
Ben je goed geïnformeerd aan het begin van de behandeling?
Werd je geïnformeerd tijdens de behandeling?
Kreeg je advies en instructies na de behandeling?
Hoe is het resultaat na de behandeling?
De praktijk waar ik patiënt ben, kent flexibele openingstijden
De telefonische bereikbaarheid van de praktijk?