Ingediend door admin-systeembeheer op za, 11/28/2015 - 11:11

Beugels: alles over de verschillende soorten én de vergoeding

 

Een mooi, recht gebit is tegenwoordig voor iedereen binnen handbereik. In ieder geval met de hulp van een orthodontist en een beugel. Maar voor de behandeling en de beugel zelf bent u al snel tussen de € 2000 en € 2500 kwijt. Gelukkig kunt u zich ertegen verzekeren. 

Vaste beugels 

Er zijn verschillende soorten beugels. De bekendste is de slotjesbeugel, een vaste beugel. Deze beugel bestaat uit slotjes, ringetjes en draden. De slotjes worden op de tanden en kiezen geplakt. Met draad en elastiekjes worden ze vervolgens in de juiste stand geduwd. U kunt kiezen uit metalen en witte slotjes. Slotjes van metaal zijn goedkoper, maar duidelijk zichtbaar. De witte zijn kleiner en gemaakt van keramiek in de natuurlijke tandkleur. Daardoor ziet u ze bijna niet. 

Uitneembare beugels 

Naast vaste beugels die iemand altijd in heeft, zijn er ook uitneembare beugels. Deze worden vaak gebruikt als de boventanden meer naar voren staan dan de ondertanden. De bekendste uitneembare beugel is de buitenbeugel. Deze bestaat vaak uit twee metalen bogen, die aan een band in de nek of op het hoofd vastzitten. De plaatbeugel is ook een uitneembare beugel en geschikt voor kleine correcties. De plaat van kunsthars zit in de mond en de metalen draden en veren zitten om de tanden en kiezen heen. 

Onzichtbare beugels 

Ook al is het dragen van een beugel behoorlijk geaccepteerd, toch wil niet iedereen dat deze zichtbaar is. Natuurlijk is een beugel met witte slotjes al een goede oplossing. Wie ook dat te opvallend vindt, kan kiezen voor doorzichtige, dus vrijwel onzichtbare aligners. Deze worden op maat gemaakt en zijn uitneembaar, dus u kunt ze gemakkelijk schoonmaken. Een ander voordeel is dat de behandeling korter is dan bij een slotjesbeugel. 

Na de beugel 

Met het aanmeten van de beugel en alle controles bent u er nog niet. Want u wilt natuurlijk dat uw gebit mooi recht blijft. Daarom is het meestal nodig om tanden en kiezen tijdelijk te ondersteunen, omdat ze de neiging hebben naar hun oude stand terug te gaan. Dit heet de retentieperiode. Hiervoor meet de orthodontist een retentiebeugel aan. Ook dit kan een uitneembare of een vaste beugel zijn. 

Wie gaat dat betalen? 

Een beugel wordt vrijwel nooit vergoed vanuit de basiszorgverzekering, behalve bij een aangeboren afwijking. Maar u kunt wel een aanvullende verzekering nemen. De vergoeding van een orthodontische behandeling verschilt behoorlijk per verzekeraar en per aanvullend pakket. Het deel van de kosten dat u vergoed krijgt, varieert van 50 tot 100%. Verder is er meestal een maximum vergoeding, vaak tussen de € 500 en € 2500. Ook is er vaak een verschil tussen de vergoedingen voor personen onder de 18 jaar en volwassenen. Maar let op: bij sommige zorgverzekeraars zit een beugel helemaal niet in de aanvullende tandartsverzekering. Als u of uw kind binnenkort naar de orthodontist moet, check dan hoe dat bij uw zorgverzekering zit. De verschillende verzekeringen met elkaar vergelijken en dan misschien overstappen, is een goed idee.

Andere interessante artikelen over de tandartsverzekering:

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform