Ingediend door admin-systeembeheer op do, 08/13/2020 - 13:41

Piercings in je mond

Is een mond- of lippiercing echt zo slecht voor je gebit?

Wat je moet weten over piercings in je mond

Tattoos en piercings zijn steeds meer populair als sieraad. De meest voorkomende zichtbare piercings zijn de lip- en mondpiercing. Een piercing in de mond is gemaakt van chirurgisch staal. Er zijn ook plastic piercings verkrijgbaar met minder risico op gebitschade. 

Met een goede oriëntatie vooraf kan je zelf veel doen om zonder problemen een piercing te dragen. De risico’s en mogelijke complicaties die bekend zijn zullen we in dit artikel beschrijven. Als je kiest voor een piercing kan je veel ellende voorkomen door te weten hoe je het beste je piercing kan verzorgen en waar je op moet letten.

Plaatsen van een piercing 

Zoek een adres waar een professionele piercer zo steriel mogelijk de piercing kan zetten. Meestal is dat bij een tattooshop of een piercingstudio. Het lezen van reviews kan je helpen om een keuze te maken. Als je ziektes hebt, zoals hepatitis, diabetes, hemofilie (bloedstollingziekte) of andere bloedafwijkingen, dan moet je dat vooraf melden. Ook eventuele medicatie die je gebruikt altijd vermelden. Dit om ernstige complicaties te voorkomen. Vooraf advies vragen aan je huisarts of tandarts kan een goed idee zijn als je medicatie gebruikt of twijfelt over je gezondheid. 

Een piercing wordt zonder verdoving geplaatst. Tijdens het plaatsen kunnen complicaties of fysieke reacties voorkomen zoals flauwvallen, een bloeding en ademhalingsproblemen. Ontspannen, rustig doorademen en vertrouwen in de piercer kan helpen. Wanneer er niet steriel genoeg gehandeld wordt kan er een infectie ontstaan waardoor je later last kan krijgen van een abces of ontsteking. Het eerst piercingstaafje is wat dikker en langer in verband met de te verwachten zwelling van de tong, wang of lip. De locatie van de piercing is afhankelijk van de vorm van je gebit en tongriem, een goede piercer zal hier op letten.

De locatie van de piercing

Je tong is een goed doorbloede spier, die vanuit de keel de mond in komt. Je kunt de vertakkingen van je slagader goed zien als je de tong omhoog krult. Je beweegt je tong met acht verschillende spieren. Door deze spieren kan de tong dik, dun, lang of kort worden gemaakt.

Als de piercing te ver naar achteren wordt gezet, veroorzaakt deze problemen met je tongriem. Te ver naar voren plaatsen verhoogt de kans om op de piercing te bijten. Ook de speekselkliertjes kunnen worden gestimuleerd of juist verstopt raken.

Op het oppervlak en aan de randen van de tong zitten papillen, waarmee je verschillende smaken kunt proeven. Als je slikt, drukt de tong het voedsel tegen het verhemelte naar achteren. Ook helpt je tong bij het schoonhouden van tanden en kiezen.

Bij een lippiercing en een wangpiercing moet ook goed gekeken worden naar de vorm van je gebit. 

Je ziet dat het kiezen van de meest veilige plek voor de piercing erg belangrijk is. 

De eerste dagen na het plaatsen van de piercing

In de eerste 3 tot 7 dagen is de tong opgezwollen en voelt wat beurs aan. Soms kan het nog wat nabloeden. Nu is de verzorging cruciaal om een ontsteking te voorkomen. Bij een professionele piercer krijg je advies mee over de nazorg.

Roken, alcohol en aspirine vertragen het genezingsproces van de wond die is ontstaan. Alcohol en aspirine verdunnen het bloed waardoor je meer kans hebt op een nabloeding of grotere zwelling. Stress en slaaptekort vertragen het helingsproces eveneens. Ook heet voedsel als thee, koffie en soep worden de eerste dagen afgeraden. Drink veel water en let op met wat je eet en kauw voorzichtig.

Eten kan in het begin dus even moeilijk zijn. Bij zwelling en pijn kunnen ijsklontjes verlichting bieden. De eerste tijd moet je je mond spoelen met een desinfecterend mondspoelmiddel zoals O7 Actief Zuurstof mondwater of Chloorhexidine 0,12%.

Infectie en ontsteking na het plaatsen van de piercing. Pijn, roodheid, zwelling, warmte en wondvocht zijn de kenmerken van een ontstoken wond. Neem bij een ontsteking contact op met de piercer voor advies. Mogelijk moet je piercing worden verwijderd. Wacht niet te lang en ga bij twijfel, en zeker met koorts naar je huisarts. Een infectie is niet zonder gevaar en moet door een arts worden behandeld.
 

Dagelijkse verzorging van de piercing

Je handen zijn een bron van bacteriën, dus raak je piercing zo min mogelijk aan. Was je handen altijd voor je de piercing gaat verzorgen.

Maak je piercing regelmatig schoon. Op een tongpiercing kan zich tandplak en zelfs tandsteen vormen. Gebruik een desinfecterend middel voor de piercing zelf.

Ga bij ontstekingen naar de piercingstudio. Daar hebben ze daar ervaring met die specifieke ontsteking. Wanneer verbetering uitblijft of bij twijfel kan je beter naar de huisarts gaan.

Draai de bolletjes van je piercing regelmatig vast. Als ze losraken, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. 

Zorg dat je, vooral bij een tongpiercing, een goed passend staafje krijgt. Een te lang staafje kan het gebit beschadigen bij het kauwen, een te kort staafje kan de tong beknellen.

De risico’s van een mondpiercing

Een mondpiercing is een ‘lichaamsvreemd voorwerp’ wat verschillende risico’s met zich mee brengt. Je kunt problemen krijgen met je gebit en zelfs met je algehele gezondheid. Gebitschade is een logisch risico. Soms lijkt het niet logisch dat lichamelijke klachten veroorzaakt worden door een piercing. We zetten de mogelijke problemen voor je op een rij zodat je snel kan handelen bij de eerste signalen. 

  • Tandglazuur beschadiging. Door op het sieraad te kauwen of er mee te spelen, kan er glazuur van je tanden barsten of afbreken. Glazuur is de beschermlaag van je tanden en helpt gaatjes voorkomen. 
  • Tandbreuk. Mondpiercings kunnen tandbreuk veroorzaken. De breuk kan zich beperken tot kleine stukjes glazuur maar er kunnen ook grote delen van de tand of kies afbreken. Bij tongpiercings lopen in de meeste gevallen de achterste grote kiezen schade op, gevolgd door de snijtanden en de kleine kiezen. De meeste schade aan de tanden en kiezen wordt aangericht als met de tongpiercing wordt gespeeld en wat een onbewuste gewoonte kan worden (wrijven, bijten, tikken).
  • Tandvleesirritatie en terugtrekkend tandvlees. Het metaal van een (verkeerd geplaatste) lip- of wangpiercing kan het tandvlees irriteren, waardoor dat zich terugtrekt. Lippiercings veroorzaken het terugtrekken van het tandvlees vooral aan de voorkant van het gebit. Tongpiercings veroorzaken het terugtrekken van tandvlees aan de binnenkant van je gebit. Door het terugtrekken van het tandvlees komen de wortels van de snijtanden bloot te liggen. In het poreuze tandbeen zitten kanaaltjes die verbonden zijn met de zenuwholte binnenin de tand. Het tandbeen is niet meer beschermd door het tandvlees en tandglazuur met als gevolg kans op cariës (gaatjes) en pijnlijke gevoeligheid voor warme, koude en zure dranken en voedsel. 
  • Infecties, abces. Ringetjes in de lip of wang raak je makkelijk aan en in combinatie met de bacteriën aan je handen kan dit infecties veroorzaken.
  • Ingroeien van de piercing. Tongpiercings groeien voornamelijk aan de bovenkant van de tong in. Lippiercings kunnen vergroeien met het zachte weefsel aan de binnenkant van de mond. In veel gevallen moet de piercing chirurgisch worden verwijderd.
  • Aangezichtspijn door irritatie en beschadigingen van zenuwen.
  • Gingivitis en uiteindelijk Parodontitis waardoor tanden los komen te staan en zelfs kunnen uitvallen.
  • Inslikken van piercing. Overleg met de huisarts wat te doen in verband met risico op een perforatie in het spijsverteringssysteem. 
  • Tetanusinfectie. Tetanus is een ernstige besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie, de C. Tetani. De bacterie kan het lichaam binnenkomen via een open wond, prikverwonding, brandwond of indirect door een beet van een dier. Mensen kunnen elkaar niet besmetten. De infectieklachten zijn hoofdpijn, spasmen (spierkrampen), kramp in het gelaat, ademhalingsproblemen door spasmen in de strottenhoofdspieren met vaak ernstige, levensbedreigende gevolgen en moeten tijdig worden gesignaleerd en behandeld. De klachten ontstaan binnen 3 dagen na de besmetting. 
  • Infectie bij het hart. Via de bloedbaan kunnen bacteriën vanuit de mond bij het hart komen. Een gezond lichaam met goede weerstand kan kleine hoeveelheden pathogenen (ziekteverwekkers) aan en ruimen deze ziekmakende bacteriën op. Bij verminderde weerstand kunnen bacteriën zich nestelen in het hart en daar problemen veroorzaken als bijvoorbeeld een ontsteking van de hartkleppen. Deze infectie (endocarditis) moet acuut, meestal operatief worden behandeld in het ziekenhuis. Tongpiercings worden vaak als bron van infectie gevonden. 

 

Werken en sporten met een piercing in het gezicht

Een hardhandig contactmoment en het dragen van een mondpiercing brengt een risico op verwondingen met zich mee. Een voetbal die tegen je gezicht komt, je stoot je aan een kastdeur, je bukt iets te diep….dat klinkt eng en dat is het ook. Je kan er namelijk flinke verwondingen door krijgen. Dat betekent dat bij sporten het verstandig kan zijn om je piercing tijdelijk uit te doen om verwonding te voorkomen. Bij veel sportclubs is het dan ook verboden om een gezichtspiercing te dragen. 

In een sommige werksituaties zoals de zorg, brandweer en politie is het verboden om een gezichtspiercing te dragen. Sieraden in het algemeen zijn verboden in de contactberoepen. Niet alleen uit risico op verwonding maar ook uit hygiënisch oogpunt zoals in bijvoorbeeld bij een laboratorium of in de voedselindustrie. Hou hier rekening mee als je gaat solliciteren in bepaalde werkomgevingen.

Button stoppen met roken

Deze informatie is informatief bedoeld om inzicht te krijgen in mogelijke oorzaken en oplossingen. Deze informatie is niet bedoeld ter vervanging van het medisch advies.


 

Bronnen; Gezondheidnet.nl, Ivoren Kruis en diverse piercingstudio’s.

V2081

 

 

 

 

 

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform

Artikel co-auteur

Irene Boers

Irene Boers

Ondersteuning beheer, content- en relatiebeheer platform gezondheidszorg