Ingediend door admin-systeembeheer op di, 07/07/2015 - 14:08

Tandvlees bekleedt en beschermt het kaakbot en daarmee de wortels van de tanden en kiezen. Gezond tandvlees is belangrijk voor een goed uiterlijk en een frisse adem. De tandheelkundige benaming voor tandvlees is gingiva. Tandplak op tanden en kiezen kan een ontstekingsreactie veroorzaken, waardoor het tandvlees op kan zwellen. Deze ontsteking wordt gingivitis genoemd.

Als tandplak niet voldoende verwijderd wordt middels poetsen, kan deze ontsteking zich uitbreiden; het kaakbot rondom de tanden en kiezen kan verloren gaan. Als het proces voortzet, kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat tanden en kiezen los kunnen gaan staan en uiteindelijk zelfs uit kunnen vallen. Deze vorm van tandvleesontsteking heet parodontitis.

Lees de gerelateerde artikelen om meer te weten te komen over tandvlees in het algemeen en gingivitis, parodontitis en de oorzaak, de gevolgen en de behandeling van deze ziekten.

Gezond tandvlees met een kunstgebit 

Het mondslijmvlies 'draagt' de prothese. Ook voor mensen met een volledig kunstgebit is dagelijkse mondzorg erg belangrijk om het tandvlees gezond te houden en wondjes, irritaties of ontstekingen te voorkomen. 

 

Rook je? Door de nicotine in je sigaret wordt het tandvlees minder goed doorbloed waardoor meer risico op ontstekingen en herstel wordt belemmerd. Stoppen loont!

Button stoppen met roken

V2-7-2021

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform