Ingediend door admin-content op wo, 05/31/2023 - 12:48

Laserbehandelingen in de tandheelkunde

Een dentale laserbehandeling is een tandheelkundige behandeling waarbij een laser wordt gebruikt om verschillende aandoeningen in de mond te behandelen. Dit type behandeling kan worden gebruikt voor cosmetische en medische doeleinden, zoals het bleken van tanden, het behandelen van tandvleesontsteking, het uitvoeren van chirurgische behandelingen, sterilisatie van wortelkanalen en het verwijderen van goedaardige tumoren in de mond.

Voordelen

Dentale laserbehandelingen hebben verschillende voordelen ten opzichte van traditionele behandelingen, waaronder minder (na)pijn, vermindering behoefte aan verdoving, beter overzicht werkterrein, minder bloedingen en snellere genezing. Met een laserbehandeling kan het resultaat meer precies zijn. Het is echter belangrijk om te onthouden dat dentale laserbehandelingen niet voor alle tandheelkundige problemen geschikt zijn en dat je tandarts zal bepalen of een laserbehandeling de beste optie is voor jouw specifieke behoeften.

Hoe werkt het precies?

Dentale laserbehandelingen werken door middel van geconcentreerde lichtbundels van één golflengte, die gericht worden op de te behandelen gebieden in de mond. Elke laser heeft een unieke golflengte en wordt gebruikt voor specifieke behandelingen. Zo is een andere golflengte nodig bij het behandelen van harde weefsels zoals glazuur en tandbeen dan bij de behandeling van tandvlees. Eén enkele laster bestrijkt daarmee niet alle toepassingen in de tandheelkunde.

Wanneer de laserbundel op het te behandelen gebied in de mond wordt gericht, wordt de energie van de lichtbundel geabsorbeerd door de weefsels. Dit kan leiden tot verschillende effecten, afhankelijk van de golflengte van de laser en de behandeling die wordt uitgevoerd.

Bijvoorbeeld:

  • Bij het verwijderen van tandplak en tandsteen kan de laser worden gebruikt om de verharde plaque af te breken en te verwijderen zonder schade aan het tandglazuur of het tandvlees te veroorzaken.
  • Bij het behandelen van tandvleesontsteking kan de laser worden gebruikt om bacteriën te doden en ontstekingen te verminderen.
  • Bij het bleken van tanden kan de laser worden gebruikt om het bleekmiddel te activeren en de resultaten te verbeteren.

Soorten

Er zijn verschillende soorten lasers die kunnen worden gebruikt in de tandheelkunde, elk met hun eigen unieke golflengte en eigenschappen. De meest voorkomende lasers die worden gebruikt in de tandheelkunde zijn de diode-, erbium-YAG, de Nd-YAG, KTP en CO2-lasers, waarbij de laatste vaker in de kaakchirurgie wordt gebruikt.

Is een laserbehandeling minder pijnlijk?

Over het algemeen worden dentale laserbehandelingen als minder pijnlijk ervaren dan traditionele tandheelkundige behandelingen. Het hangt daarbij wel af welke behandeling met een laser wordt uitgevoerd en welke frequentie en energie wordt gebruikt. Zo dient bij een chirurgische behandeling wel altijd verdoofd te worden. Bij het behandelen van cariës laesies (witte doffe plek op glazuur, proces begin ontstaan van een gaatje) meestal niet. Dit komt omdat lasers anders werken dan traditionele tandheelkundige instrumenten zoals boren en scalers (gereedschap zoals een tandartshaakje). De meeste lasers hebben een abladerend (verdampen van weefsel) effect. Hierdoor is er minder kans op pijn, bloeding en zwelling.

Bovendien hebben de meeste dentale lasers een “verdovend effect” op de weefsels die worden behandeld, waardoor de pijn en het ongemak tijdens de behandeling worden verminderd. Dit betekent dat je tijdens bijvoorbeeld bleken, een cariës behandeling of tandvleesbehandeling meestal geen of weinig pijn zult voelen.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en dat sommige patiënten nog steeds ongemak kunnen ervaren tijdens een dentale laserbehandeling. De tandarts zal je adviseren over eventuele ongemakken en manieren om deze te verminderen, zoals het gebruik van verdoving of het aanbrengen van lokale verdovende gel.

Het “boren” met een laser zal meer tijd kosten terwijl een gingivectomie (chirurgisch verwijderen van tandvlees) met een laser overzichtelijker is en daarmee sneller kan worden uitgevoerd. De napijn is vrijwel altijd minder dus je kunt daarmee sneller je dagelijkse activiteiten weer oppakken.

Voor welke tandheelkundige behandelingen kan laser worden gebruikt?

Er zijn verschillende tandheelkundige behandelingen waarbij een laser kan worden gebruikt, waaronder:

  • Tandheelkundige restauraties: Lasers kunnen worden gebruikt om tandbederf te verwijderen en tanden voor te bereiden op vullingen of andere restauratieve behandelingen.
  • Tandvleesbehandelingen: Lasers kunnen worden gebruikt om tandvleesaandoeningen zoals gingivitis of parodontitis te behandelen, evenals het verwijderen van tandvleesovergroeiing.
  • Endodontische behandelingen: Lasers kunnen worden gebruikt om bacteriën te doden en de wortelkanalen van de tanden te reinigen en te steriliseren tijdens een wortelkanaalbehandeling.
  • Cosmetische tandheelkunde: Lasers kunnen worden gebruikt om tanden te bleken, tandvlees te corrigeren en te vormen, of om kleine aanpassingen aan de tanden te maken.
  • Verwijderen van orale tumoren: Lasers kunnen worden gebruikt om goedaardige tumoren in de mond te verwijderen.
  • Behandeling van gevoelige tanden: Lasers kunnen worden gebruikt om tandgevoeligheid te verminderen door de zenuwen in de tanden af te dichten.

Het gebruik van lasers in de tandheelkunde is nog relatief nieuw en niet alle tandartsen hebben de juiste apparatuur en opleiding om deze behandelingen uit te voeren. Je tandarts kan je adviseren over welke behandelingen voor jou geschikt zijn en of een laserbehandeling een goede optie is voor jouw specifieke tandheelkundige probleem.

Is een laserbehandeling een oplossing voor mensen met angst voor de tandarts?

Laserbehandelingen kunnen voor sommige patiënten een geschikte optie zijn als ze angst hebben voor de tandarts. Dit komt omdat laserbehandelingen over het algemeen minder invasief (diep binnendringend) zijn en minder ongemak veroorzaken dan traditionele tandheelkundige behandelingen zoals boren en schrapen met een haakje. Bovendien hebben de meeste dentale lasers een verdovend effect op de weefsels die worden behandeld, waardoor de pijn en het ongemak tijdens de behandeling worden verminderd.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat angst voor de tandarts complex kan zijn en dat verschillende patiënten verschillende niveaus van angst hebben. Sommige patiënten kunnen bijvoorbeeld nog steeds angst of ongemak ervaren tijdens een laserbehandeling. Als je angst hebt voor de tandarts, is het belangrijk om dit met de tandarts te bespreken en te overwegen welke behandelopties het beste bij jouw situatie passen. De tandarts kan je adviseren over verschillende strategieën die kunnen helpen om je angst te verminderen en je comfort tijdens de behandeling te vergroten. Dit kan bijvoorbeeld het gebruik van verdoving of sedatie (rustgevende medicatie) omvatten, naast andere technieken.

Zijn er extra kosten verbonden aan dentale laserbehandelingen?

Nee er zijn geen extra kosten verbonden aan dentale laserbehandelingen; in Nederland is er geen toeslag voor een laserbehandeling en zijn de tarieven gelijk of je nu met een boor of met een laser wordt behandeld. Lasers zijn technologisch geavanceerde apparaten die duurder zijn dan traditionele tandheelkundige instrumenten, maar toch mogen de kosten van een laserbehandeling niet als extra toeslag worden berekend. Een tandvleesbehandeling met handinstrumenten kent eenzelfde tarief als een tandvleesbehandeling met de laser.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle tandartspraktijken de nodige apparatuur hebben voor het uitvoeren van laserbehandelingen, dus het kan zijn dat je naar een gespecialiseerde tandarts moet gaan of naar een tandartspraktijk die gespecialiseerd is in het gebruik van lasers.

Het is een goed idee om met de tandarts te bespreken wat de kosten van een (laser)behandeling zijn voordat je besluit om deze behandeling te ondergaan. Vraag een offerte voordat je beslist. Sommige tandartspraktijken bieden ook betalingsregelingen of andere financiële opties aan om de kosten van de behandeling te helpen beheren. Zorg ervoor dat je de kosten en eventuele financiële regelingen volledig begrijpt voordat je akkoord gaat met een (laser)behandeling.

Artikel auteur

Leon Verhagen

Leon Verhagen

Implantoloog, Gnatholoog, Tandarts voor Orthodontie, Master Laser Dentistry