Zero Waste Week (07 – 11 november 2020), duurzaam tandenpoetsen

De klimaatdoelen, plastic soep in de oceanen, plasticdeeltjes in onze voeding en toiletartikelen. Wat kunnen we doen? En als we onze ‘footprint’ op de aarde willen verkleinen kunnen we thuis veel duurzamere keuzes maken met weinig tot geen restafval én gezonder voor ons lichaam. Hoe zit het dan met tubes tandpasta en mondspoelmiddelen?

De keuze is tegenwoordig reuze en welke keuze je maakt hangt af van een aantal factoren. Wat is de beste keuze voor je gebit, je gezondheid, het milieu en je portemonnee?

Je gebit

Op de juiste wijze je gebit en tong reinigen kan in principe met een gewone handtandenborstel, stokers, flos, een tongschraper en water. Maar is alleen reinigen voldoende voor een goede mondhygiëne?

De meeste tandartsen adviseren naast het poetsen je gebit te beschermen met bijvoorbeeld een tandpasta die fluor bevat. Soms is er een reden om op advies van de behandelaar een bepaalde tandpasta of mondspoelmiddel preventief of ter ondersteuning van een behandeling te gebruiken. Goed te weten is dat er tegenwoordig ook natuurlijke tandpasta’s met fluoride verkrijgbaar zijn. Een biologische tandarts kan je adviseren in een natuurlijke mondhygiëne.

Je gezondheid

Tanden poetsen doen we minstens 2 keer per dag en dit doen we met tandpasta. Mondspoelmiddel houden we zeker een minuut in de mond om de werkzame stoffen hun werk te kunnen laten doen. Belangrijk om te weten is dat het mondslijmvlies een als een spons is en makkelijk stoffen opneemt. Die stoffen komen via de bloedbaan in je lichaam. Dat zou een reden kunnen zijn om te kiezen voor een natuurlijke tandpasta zonder microplastics, SLS, parabenen en alcohol.

Het milieu

Als je duurzaam wilt poetsen kan je kiezen voor producten die niet in plastic zijn verpakt. Dat is je eerste winst. Het meest ‘zero waste’ poetsen doe je met een biologisch afbreekbare handtandenborstel, tandpasta in b.v. poedervorm of tabletje en spoelen met kraanwater. Interdentaal (tussen je tanden en kiezen) reinigen kan met houten/bamboe tandenstokers en plantaardige flosdraad verpakt op een natuurvriendelijke wijze.

Bedenk dat een elektrische tandenborstel gemaakt is van plastic en een batterij bevat met grondstoffen die belastend zijn voor het milieu. Voor het opladen gebruik je (groene) stroom. Uit onderzoek blijkt wel dat elektrisch poetsen de meest effectieve methode is mede omdat dit het poetsen ‘zonder aandacht’ voor een deel compenseert. Dan kom je ook nog op de overweging dat een behandeling bij de tandarts veel plastic materialen kost en een goede mondhygiëne kan een behandeling helpen voorkomen.

Je portemonnee

Nu denk je misschien ‘Dat is veel duurder!’. En dat is in aanschaf inderdaad ook zo maar door slim te kiezen, aanbiedingen in de gaten te houden en bewuster gebruik trek je het weer voor een groot deel gelijk. Daarbij opgeteld de winst voor je gezondheid en het milieu en komt je weer in de plus uit.

Als we al deze afwegingen op een rijtje zien kunnen we vaststellen dat het nog moeilijk is om een geheel natuurlijke- en plasticvrije mondverzorging na te streven. De site van Mirjam Hart, ‘Een goed verhaal’ leest als een magazine met mooie foto’s, inspiratie over duurzaamheid en ook haar persoonlijke keuzes, met de uitleg waarom, komen aan bod.

Misschien ben je enthousiast geworden en wil je met een ‘Zero Waste’ blik door de hele badkamer gaan want ook de douchegel, shampoo en schoonmaakmiddelen zijn bijna altijd verpakt in plastic en bevatten microplastics. En dan de rest van je huis nog……..

Bronnen:

 Een goed verhaal
Zero Waste Week Netherlands
 

 

 

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform