De suiker in commerciële babyvoeding bedreigt de gezondheid van jonge kinderen, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie.

Recente onderzoeken wijzen uit; nog altijd veel suiker in babyvoeding.

Er is steeds meer keus in snacks voor baby’s en die snacks bevatten meestal veel suiker. Een verontrustend hoog suikergehalte volgens een studie die juli 2020 is gepubliceerd in Archives of Disease in Childhood.

‘Archives of Disease in Childhood’ is een internationaal tijdschrift voor kindergeneeskunde met als missie wereldwijd gezondheid, beleid, belangenbehartiging en onderzoek van kinderen.

Zo vertoonden hartige babyhapjes een stijging van het suikergehalte met 16%.

Bovendien werd aan 29% van de producten geconcentreerd sap toegevoegd.

Er is een enorme groei aan commerciële babyvoeding, zowel in producten als in merken. Ondanks het advies aan ouders om te kiezen voor zelfgemaakte babyvoeding krijgt nog altijd meer dan de helft van de baby’s commerciële babyvoeding. 

De onderzoekers adviseren verder onderzoek naar de gevolgen van suiker en toevoegingen in babyvoeding voor de ontwikkeling van het kind. Ook adviseren ze strengere voorschriften op verpakkingen om het gebruik van commerciële babyvoeding te ontmoedigen.  

 

Ook de WHO, Wereldgezondheidsorganisatie pleit voor een ban op toegevoegde suikers voor kinderen jonger dan 36 maanden. 

Fruit- en groentepuree, slaappapjes, opvolgmelk met fruitsmaak en koekjes voor baby’s: de winkelrekken liggen er vol mee. En als je besluit deze producten te kopen, lees dan ook het etiket op de achterkant van het product. Uit een analyse van WHO, in 2016-2017 uitgevoerd in verschillende Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Oostenrijk, blijkt dat de meeste producten wel voldoen aan de richtlijnen voor zout, eiwitten, vetten en koolhydraten, maar dat het suikergehalte vaak veel te hoog ligt.

In fruitpurees kwam 70 procent(!) van de calorieën uit suiker. Uit de analyse bleek echter dat fruitpurees ook werden toegevoegd aan hartige maaltijden. 

Veel hartige babymaaltijden die worden verkocht in b.v. Denemarken en Engeland bevatten meer dan 15 procent suiker, luidt het WHO-rapport. De WHO stelt regelgeving op en adviezen voor alle aangesloten lidstaten, zo ook Nederland. De marketing, het aanprijzen van producten en misleidende informatie op de etiketten is nog niet goed, aldus de WHO. 

De gevolgen voor de gezondheid van het kind:

De suikers bedreigen de gezondheid van jonge kinderen, waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie. Baby’s die regelmatig commerciële babyvoeding eten kunnen problemen krijgen met hun melktanden. Bovendien bestaat het risico dat de kinderen een uitgesproken voorkeur ontwikkelen voor zoet wat kan leiden tot overgewicht of obesitas wanneer ze volwassen zijn met alle gezondheidsrisico’s van dien voor de algehele gezondheid. Denk aan het ontwikkelen van diabetes, hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker etc..

Bronnen: Dentistry online, WHO en VoedingNu.nl.

 

 

Artikel auteur

Irene Boers

Irene Boers

Ondersteuning beheer, content- en relatiebeheer platform gezondheidszorg