* Binnenkort is de site vernieuwd! Sneller, makkelijker en completer.
* Regel een afspraak via de groene button op deze site op de praktijkpagina van je tandarts.
Tandenstokers, hoe te gebruiken? | Tandarts.nl

Tandenstokers zijn vooral geschikt voor mensen die gingivitis hebben: een oppervlakkige tandvleesontsteking. Door dagelijks met tandenstokers tussen de tanden en kiezen schoon te maken, worden de boosdoeners van deze ontsteking verwijderd. Ook wordt het tandvlees er door gemasseerd en dus wordt de doorbloeding gestimuleerd.

Als mensen voor het eerst tandenstokers gaan gebruiken, kan het heftig gaan bloeden. Ook kan het een onaangenaam gevoel geven of zelfs pijnlijk zijn. Dit zijn beide uitingen van de ontsteking. Meestal wordt de bloeding en gevoeligheid geleidelijk minder en kan er na twee weken echt een verbetering gemerkt worden. Het tandvlees zal minder dik en rood zijn.

Techniek tandenstoker

Het wordt aangeraden om eerst de tandenstoker vochtig te maken met speeksel of kraanwater. De stoker breekt daardoor minder snel en is iets zachter voor het gebit.

  1. Gebruik de tandenstoker tussen duim en wijsvinger en gebruik de andere vingers om te ondersteunen en te sturen. De houten versies hebben een platte en een puntige zijde. De platte zijde gebruikt u altijd aan de kant van het tandvlees.
  2. Breng de stoker loodrecht helemaal tussen de tanden of kiezen in en duw voorzichtig tegen het tandvlees.
  3. Beweeg de stoker van buiten naar binnen en herhaal dit ongeveer vijf keer. Vergeet daarbij niet de zijkanten mee te nemen.
  4. Om helemaal achterin bij de kiezen te kunnen reinigen, is het raadzaam de mond iets te sluiten. Hierdoor kunt u beter achterin de mond komen en ruimte creëren om de stoker te kunnen bewegen.

Instructie mondhygiënist

De techniek van tandenstokeren is niet simpel. De mondhygiënist zal hier een instructie voor kunnen geven. Het is bij tandenstokeren belangrijk om:

  • de juiste zijde van de stoker te gebruiken;
  • de tandenstoker ver genoeg tussen de tanden of kiezen te plaatsen;
  • de stoker heen en weer te bewegen;
  • de achterste kiezen te bereiken;
  • te voorkomen dat de stoker afbreekt;
  • door te gaan met stokeren, ook al is het gevoelig of gaat het bloeden.

Voordeel tandenstokers

Een voordeel van stokers ten opzichte van floss is dat stokers veel betere resultaten boeken. Bovendien zijn stokers relatief goedkoop. Tandenstokers zijn bovendien eenvoudig tussendoor te gebruiken. Stokers zijn namelijk wegwerpmateriaal en hoeven dus niet te worden uitgespoeld. Vroeger waren er alleen tandenstokers van hout maar sinds enkele jaren zijn er ook rubberen stokers verkrijgbaar. Veel mensen gebruiken stokers in de auto of op het werk.

Verschillende maten tandenstokers

Stokers bestaan in verschillende maten. Vraag aan uw mondhygiënist welke maat u het best kunt gebruiken. Er bestaan small, extra small en medium maar per merk verschillen deze diktes. Sommige merken hebben slechts één maat. Zo zijn de stokers van Stimudent erg dik maar die van Parodontax erg smal. TePe en Jordan hebben verschillende maten. Sommige merken hebben stokers met fluoride. Ook de rubberen stokers hebben diverse maten. De ruimte tussen de tanden en kiezen bepalen de dikte van de stoker. Er moet enige weerstand worden gevoeld om de tandplak goed te kunnen verwijderen. Het is belangrijk om de juiste maat tandenstoker te kiezen.

Maak niet de vergissing om met plastic stokers te werk te gaan. Deze stokers nemen de tandplak niet goed op. Sommige zijn zelfs te hard en beschadigen zo de tand. Of er zitten stekeltjes aan die bij een keer heen en weer gaan al loslaten of plat gaan zitten. U zult snappen dat dit niet werkt en dat de losgelaten stekeltjes onder uw tandvlees kan gaan zitten en zo juist voor ontstekingen kunnen gaan zorgen.

EXTRA vragen

Heb je vooraf informatie gekregen over de kosten van de behandeling?
Hoe ben je te woord gestaan door de medewerkers van de praktijk?
Ben je goed geïnformeerd aan het begin van de behandeling?
Werd je geïnformeerd tijdens de behandeling?
Kreeg je advies en instructies na de behandeling?
Hoe is het resultaat na de behandeling?
De praktijk waar ik patiënt ben, kent flexibele openingstijden
De telefonische bereikbaarheid van de praktijk?