Ouderen blijven steeds langer thuis wonen, wat betekent dit voor de mondgezondheid?

Ouderen blijven steeds langer thuis wonen, ook wanneer ze zorg nodig hebben. Zorg wordt dan thuis geleverd door thuiszorgorganisaties en mantelzorgers. Wat betekent dit voor de mondgezondheid? Verpleeghuizen zijn verplicht professionele tandheelkundige zorg aan te bieden, dat is goed om te weten. Maar wanneer je thuis woont met b.v. thuiszorg als ondersteuning zal je dit vaak zelf, of je familie moeten organiseren. In deze vaak complexe situaties is het voor te stellen dat een tandartsbezoek makkelijker vergeten wordt. Ook de dagelijkse mondverzorging kan lastiger worden door tijdgebrek van de zorgverlener of door lichamelijke of geestelijke beperking.

Risico’s vermijden

Ouderen hebben over het algemeen een hoger risico op tandbederf, tandvleesaandoeningen en andere mondproblemen dan jongere mensen. Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren, waaronder een afname van de speekselproductie, veranderingen in de smaakbeleving, veranderde eetbehoefte, medische aandoeningen en medicijnen die de mondgezondheid kunnen beïnvloeden.

Een goede mondgezondheid is echter cruciaal voor de algemene gezondheid en het welzijn van ouderen. Slechte mondgezondheid kan leiden tot pijnlijke kauw- en slikproblemen, ontstekingen en zelfs tot infecties die gevaarlijk kunnen zijn voor de algemene gezondheid. En een onfrisse mondgeur kan ouderen in een isolement brengen wat de kwaliteit van leven niet ten goede komt.

Daarom is het belangrijk dat ouderen regelmatig een tandarts of mondhygiënist blijven bezoeken voor controle en behandeling van mondproblemen. Ook een goede mondhygiëne, zoals dagelijks tandenpoetsen en flossen of ragen, kan helpen om mondproblemen te voorkomen. Het is daarom belangrijk dat ouderen en de mensen die hen bijstaan bewust zijn van het belang van een goede mondgezondheid en er aandacht aan besteden.

Tips voor een gezonde leefstijl voor de mond en in het algemeen voor ouderen

Een gezonde levensstijl kan ouderen helpen om een goede gezondheid en welzijn te behouden en de kwaliteit van leven te verbeteren.

  • Zorg goed voor jezelf om risico’s te beperken, hou de regie zo veel mogelijk in handen en vraag hulp als dat nodig is.
  • Een gezond dieet met veel groenten, fruit, volle granen en eiwitten kan bijdragen aan een gezonde levensstijl en de preventie van ziekten.
  • Een gezond dieet helpt ook voor een goede balans van goede en ziekmakende bacteriën in de mond.
  • Blijf goed kauwen voor een goede spijsvertering en betere doorbloeding van je hersenen. Professor Erik Scherder legt dit uit in deze blog.
  • Neem de dagelijkse mondhygiëne op in je dagritme, ook met een kunstgebit. Poets je tanden minstens twee keer per dag met een (fluoride) tandpasta en een zachte tandenborstel. Flos dagelijks om tandplak tussen de tanden en onder de tandvleesrand te verwijderen. Gebruik een mondspoelmiddel om de slechte bacteriën te verminderen en je adem fris te houden. Verzorg bij een kunstgebit ook je tandvlees en controleer of er geen wondjes zijn en de prothese nog goed past. Het kauwvermogen is belangrijk voor gezondheid.
  • Eet niet de hele dag door, beperk het tot 3 maaltijden en 2 tussendoortjes. Elk eetmoment of drinkmoment met suiker is een zuuraanval op je gebit. Kies b.v. voor water of thee zonder suiker om voldoende te drinken.
  • Praat met je tandarts of mondhygiënist over eventuele medicijnen en behandelingen die de mondgezondheid kunnen beïnvloeden en hoe je dit kunt verminderen.
  • Besteed aandacht aan eventuele mondproblemen, zoals tandpijn, bloedend tandvlees of een slechte adem en zoek indien nodig professionele hulp.
  • Drink voldoende water om de mond gehydrateerd te houden en slechte bacteriën weg te spoelen.
  • Blijf actief om de spieren en botten te versterken, het risico op chronische ziekten te verminderen en de mobiliteit te behouden. Een lichte lichaamsbeweging, zoals wandelen, zwemmen of yoga helpt je echt.
  • Blijf geestelijk actief, daag jezelf uit met een moeilijke puzzel, schaken tegen een computer, muziek spelen, podcasts luisteren, een spelletjesprogramma op tv, een boek of leer iets nieuws. Lees ook deze blog van professor Erik Scherder waarin hij dit verder uitlegt.
  • Blijf sociaal actief wat bijdraagt een betere geestelijke gezondheid en eenzaamheid en isolatie kan voorkomen. Een goed verzorgde mond helpt je bij een sociaal leven.
  • Beheer stress, stress kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid, dus het is belangrijk om te leren hoe je stress kunt beheersen, bijvoorbeeld door middel van meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen.
  • Houd regelmatig contact met uw zorgverlener om eventuele gezondheidsproblemen aan te pakken en te voorkomen.

Tip

Lees ook deze blog van professor Erik Scherder over senioren, zieke ouderen, het kauwen en de hersenen. Of lees het artikel waar we 12 vragen aan de Specialist Ouderengeneeskunde Gert-Jan van de Putten stelde.
 

Deze informatie is informatief bedoeld om inzicht te krijgen in mogelijke oorzaken en oplossingen. Deze informatie is niet bedoeld ter vervanging van het medisch advies.

 

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform