Vrijdag de 13e...... geen zorgen door preventie!

Zwarte katten die je pad passeren, een grimmige heks die je blik vangt en je toelacht, zout knoeien, ladders waar je beter niet onder door kan lopen want het brengt allemaal ongeluk! Bijgeloof bestaat al eeuwen en nog altijd is vrijdag de 13e een dag dat je er misschien stiekem even aan denkt. En met alle crisissen van dit moment misschien nog wel meer.

Wat kan je doen?

Rustig blijven ademen, positief denken, blij zijn om wat goed gaat. Verder goed voor jezelf zorgen en gooi wat zout over je schouder om het ongeluk af te wenden. Dat laatste helpt natuurlijk niet, dat is een grapje, maar goed voor jezelf zorgen helpt je zeker wel. Je hebt maar één lichaam en door goed voor jezelf te zorgen vergroot je de kans dat je gezond blijft. Je goed voelen is de grootste rijkdom om alles te kunnen doen wat je wilt. Hoe uitzichtloos je situatie ook is, je kan zelf veel doen om in beweging te komen naar oplossingen als je maar weet waar en hoe je moet beginnen. Misschien haal je inspiratie uit de artikelen over tips en hulp bij geldproblemen, budget mondzorg thuis en een kort overzicht van een gezonde leefstijl

Preventie is goed voor jezelf zorgen

Er is in de gezondheidszorg nog altijd weinig aandacht voor preventie. Zorgen dat je niet ziek wordt is een belangrijk middel dat iedere burger kan doen om de zorgkosten omlaag te brengen en de personeelstekorten in de zorg te verminderen.

Cijfers laten zien dat Nederland collectief ongezond is. We zijn er al aan gewend en lijken dat eigenlijk normaal te vinden. In een interview, geeft internist Hanno Pijl aan dat ziek worden op oudere leeftijd niet normaal is. Patiënten hopen dat hij het probleem in de spreekkamer met een pilletje kan oplossen, maar de gevolgen van ziekten die veroorzaakt worden door leefstijl, zijn ook alleen met leefstijl om te keren. Pillen poetsen alleen de gevolgen weg maar de ziekte blijft en gaat onzichtbaar door met het aanrichten van schade via ontstekingsmechanismen.

Ik denk dat niemand ziek wil zijn of medicijnen wil slikken, maar als we de keus hebben tussen medicijnen en ons gedrag veranderen, lijken we massaal voor pillen te kiezen. We weten dat artsen en tandartsen in hun jarenlange opleiding veel kennis opdoen over ziektes, behandelingen en medicijnen en minder over voeding en leefstijlbehandelingen. Dan spreek je eigenlijk over ziektezorg in plaats van gezondheidszorg. Zie hier hoeveel tijd er wordt besteed aan voeding en leefstijl in de medische opleidingen. 

Leefstijl, artsen en tandartsen in beweging

Dat leefstijl bij (mond)ziekte ook heel belangrijk is om het verloop positief te beïnvloeden wordt gelukkig steeds bekender. Ook leren mensen via de media hoe je zelf de regie kan nemen over je gezondheid en hoe je beter voor jezelf kan zorgen. Tandartsen, mondhygiënisten, artsen en specialisten trekken steeds vaker aan de bel en spreken zich uit over de waarde van preventie en leefstijl, zoals cardioloog Janneke Wittekoek, huisarts Tamara Weijers en medisch specialisten Hanno Pijl, Yvo Sypkens en Liesbeth van Rossum. En ook bekenden uit de tandheelkunde zoals Dyonne Broers (voormalig directeur zorg bij Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, en Katarina Jerković – Ćosić (Hoogleraar Publieke Gezondheid en Mondzorg, ACTA Amsterdam). Zij deden onderzoek naar het trekken van behandelbare tanden en kiezen en de maatschappelijke gevolgen van de ontoegankelijkheid van mondzorg. Daarover binnenkort meer op Tandarts.nl.

Veel van deze zorgprofessionals zijn inmiddels bekend van social media en televisie. Ze verschijnen bij praatprogramma’s of in het journaal. Bevlogen pleiten zij voor leefstijl in een wereld waarin richtlijnen, medicatie en behandelingen nog altijd de norm zijn. Het zijn professionals met lef!

Leefstijl en mondzorg in de mondzorgpraktijk

Leefstijl heeft ook invloed op de mondgezondheid. Bij parodontitis dragen gezonde voeding, voldoende beweging, stressreductie en stoppen met roken bij aan het herstel.

Toch is het lastig voor veel zorgverleners om hierover te beginnen in de stoel. Veel patiënten verwachten een quick-fix. Het is logischer om de mond te beschouwen als een spiegel van de gezondheid. Dat suiker je tanden aantast kan je zien, maar dit staat symbool voor het verwoestend effect op de rest van het lichaam.

Het gesprek aangaan over leefstijl dat doen in ieder geval de eerste cursisten die begonnen zijn aan de nascholing Leefstijl en Parodontitis. Samen met Yvonne Kort (mondhygiënist, leefstijlcoach en auteur) ontwikkelde ik samen de bijscholing voor mondhygiënisten en tandartsen. Laat je ook behandelen door een mondzorgverlener die aandacht heeft voor leefstijl want het nut van preventie is geen bijgeloof!

Wil jij ook behandeld worden door een mondzorgverlener die aandacht heeft voor leefstijl? Binnenkort, als de eerste cursisten de bijscholing hebben afgerond, vind je een overzicht hier op Tandarts.nl en een logo bij praktijken waar je ze kan vinden. 

 

Artikel auteur

Louise Witteman

Louise Witteman

CEO and Founder of Robin Health Games; author; creator of accredited e-learnings and registered dietician