Ingediend door admin-systeembeheer op di, 08/18/2015 - 14:22

Vragen over de aanvullende tandartsverzekering

Welke zorg zit er in een aanvullende tandartsverzekering?

Een aanvullende (tandarts)verzekering dekt zorg die niet in de basisverzekering is opgenomen, zoals tandartszorg voor verzekerden vanaf 18 jaar. Je hebt keuze uit vele aanbiedingen van verzekeraars waarin voor iedere polis is bepaald welke zorg volledig of gedeeltelijk wordt vergoed.

Wat kost een aanvullende tandartsverzekering?

Dat is niet vooraf te zeggen. De kosten van een aanvullende verzekering zijn afhankelijk van:

  • De zorgverzekeraar: verschillende zorgverzekeraars zullen verschillende aanvullende verzekeringen aanbieden die kunnen verschillen in prijs en dekking. Ook als zorgverzekeraars hetzelfde pakket aanbieden kan hierin verschil van prijs zijn.
  • De dekking: zorgverzekeraars zullen verschillende aanvullende verzekeringen aanbieden. In principe kunnen die elke vorm van geneeskundige zorg omvatten die in Nederland verkrijgbaar is. Hoe breder de dekking van je aanvullende verzekering, hoe hoger echter de premie.
  • Leeftijd 

Wordt iedereen voor een aanvullende tandartsverzekering geaccepteerd?

Nee, niet iedereen wordt automatisch voor een aanvullende tandartsverzekering geaccepteerd. Voor de aanvullende verzekeringen geldt de acceptatieplicht niet. Dat betekent echter niet dat je geen aanvullende verzekering kunt afsluiten. Het betekent wel dat als je op leeftijd bent of een hoog gezondheidsrisico hebt, sommige verzekeraars je zullen weigeren en andere verzekeraars een hogere premie van je kunnen eisen. Voor uitgebreidere tandheelkundige verzekeringen geldt bijna altijd een acceptatievoorwaarde.

Betaalt iedereen evenveel voor een aanvullende tandartsverzekering?

Alleen als er sprake is van dezelfde aanvullende verzekering. De kosten zijn afhankelijk van het pakket dat je kiest. Zorgverzekeraars kunnen voor verschillende pakketten verschillende premies vragen.

Is het noodzakelijk om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten?

Het basispakket van de nieuwe zorgverzekering is wettelijk vastgelegd. Jaarlijks kunnen daar aanpassingen in worden gemaakt.  Als je deze dekking voldoende vindt hoef je geen aanvullende verzekering af te sluiten. Als je deze dekking te beperkt vindt, kan je een aanvullende verzekering kiezen die past bij je zorgvraag. Lees hier meer over wel of geen aanvullende tandartsverzekering. 

Mag een zorgverzekeraar mijn huidige aanvullende tandartsverzekering opzeggen?

Dat mag je huidige zorgverzekeraar alleen als dat in de polis van je aanvullende verzekering staat.

Mag ik mijn basispakket en mijn aanvullende tandartsverzekering bij twee verschillende zorgverzekeraars afsluiten?

Ja, je mag een basispakket en aanvullende verzekering bij twee verschillende zorgverzekeraars afsluiten. Wij adviseren je hier vooraf wel over te informeren omdat niet iedere verzekeraar dit doet.

Mag de verzekeraar voor het sluiten van een aanvullende tandartsverzekering ook een gezondheidsverklaring of een medische controle vragen?

Ja, dat mag. Voor uitgebreidere tandheelkundige verzekeringen kan aan u of uw tandarts worden gevraagd om een verklaring  in te vullen over de gebitstoestand.