Ingediend door admin-content op ma, 09/18/2023 - 10:06

Is een volledig klikgebit iets voor mij?

Tegenwoordig worden veel gebitsprothesen voorzien van een kliksysteem. Wanneer een drager houvastproblemen ondervindt tijdens het spreken en eten, dan biedt een implantaatgedragen gebitsprothese uitkomst. Alvorens een klikgebit gemaakt kan worden, moet de kaak worden voorzien van “plugjes” en die noemen we implantaten. Deze worden na grondig onderzoek geplaatst door een kaakchirurg of implantoloog. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het slagingspercentage voor implanteren 94% tot 100% is. Heel soms komt het voor dat het kaakbot te erg geslonken is en een “plugje” niet past. Bij dergelijke gevallen is dan botopbouw nodig en dit gebeurd operatief. Zijn de implantaten na 2-3 maanden vastgegroeid in het kaakbot, dan kan de tandtechnicus het daadwerkelijke kunstgebit op implantaten vervaardigen. Dit proces neemt meestal een week of 5-6 in beslag. 

Welke kliksystemen zijn er?

Er zijn meerdere manieren om de prothese te verankeren aan de geplaatste implantaten. Doorgaans worden drukknoppen gebruikt of een bevestiging middels een staafconstructie. Dit is afhankelijk van de vormgeving van de kaak, de stand van de implantaten en het kan ook verschillen per behandelaar. Onderzoek wijst uit beide systemen zeer betrouwbaar en prettig zijn en er geen grote verschillen zijn qua houvast en patiënttevredenheid. 

Zit uw kunstgebit los en ondervindt u hier hinder van, dan is een implantaatgedragen gebitsprothese wellicht dé oplossing. Een klikgebit, ook wel klikprothese genoemd, is een volledige gebitsprothese die gedragen wordt door twee of meerdere implantaten en is een comfortabelere oplossing dan een loszittend volledig kunstgebit. Dat komt omdat het niet kan verschuiven in de mond. U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat het gebit uitvalt en ook het kauwvermogen gaat omhoog.

klipgebit opzij

Ben ik voor een klikgebit verzekerd?

De meeste klikgebitten worden gemaakt in de onderkaak, omdat deze doorgaans meer slinkt dan een bovenkaak. Implantaten en het kunstgebit krijgt u in sommige gevallen vergoed uit de basisverzekering. Er moet dan wel sprake zijn van een geheel tandloze en ernstig geslonken kaak. Indien u hier meer over wilt weten, raadpleeg dan uw behandelaar. 

Een implantaatgedragen gebitsprothese is overigens ook mogelijk in de bovenkaak en uiteraard is gedegen onderzoek ook hier noodzakelijk. Voordeel is dat er geen gehemeltebedekking meer is met roze kunsthars en dit wordt als prettiger ervaren. Proeven, spreken en eten gaat dan makkelijker. Een vergoeding krijgen voor een implantaatgedragen bovenprothese is doorgaans wat moeilijker te realiseren bij de zorgverzekeraar, omdat de bovenkaak vaak nog voldoende botomvatting heeft voor grip.

Kennen implantaten ook nadelen?

Ja. Het plaatsen van implantaten is kostbaar en een operatie is hiervoor noodzakelijk. Ondanks het hoge slagingspercentage bestaat de mogelijkheid dat de implantaten niet vastgroeien in het kaakbot. Tevens zijn implantaten ook ontstekingsgevoeliger. Het is dan ook verstandig om de implantaten en prothese periodiek te laten controleren bij de behandelaar net als bij een normaal kunstgebit. 

De operatie 

De behandeling is niet echt pijnlijk, omdat deze plaatsvindt onder plaatselijke verdoving. Tegen de napijn krijgt u medicijnen voorgeschreven van uw behandelaar.

Onderhoud 

Zoals hierboven staat beschreven is periodieke controle noodzakelijk voor de implantaten in de kaak, maar ook voor het weefsel in de mond. Naarmate leeftijd vordert slink kaakbot ook. Hierdoor kan er ruimte ontstaan tussen kaak en kunstgebit. Hoewel een kaak voorzien van implantaten iets minder snel slinkt dan een tandloze kaak zonder implantaten, kan het dus wel zijn dat er met de tijd meer voedselresten onder de prothese kruipen. Dit is niet hygiënisch en tevens kan een verminderde pasvorm als zeer hinderlijk worden ervaren. Tevens kan er eerder een breuk ontstaan door disbalans tijdens kauwen. Indien dit het geval is, kan de prothese worden voorzien van een binnenvoering, dit noemen we een rebasing. Mocht u hier vragen over hebben, dan kunt u uw behandelaar om advies vragen. Dergelijk onderhoud wordt in de meeste gevallen grotendeels vergoed vanuit de basisverzekering. 

Hoe vast zit een klikgebit?

Een klikgebit zit aanzienlijk vaster en stabieler dan een kunstgebit zonder kliksysteem. In veel gevallen kan de prothese strakker of losser gezet worden door de behandelaar naar gelang de wens van de patiënt. 

De klikkers in de prothese, ook wel matrixen genoemd, zijn vaak individueel instelbaar met speciaal gereedschap.

Kosten

De kosten van een klikgebit variëren nogal. Dit is namelijk afhankelijk van het aantal noodzakelijke implantaten, maar ook van het merk en type dat gebruikt wordt. Het is daarom verstandig om vooraf een begroting te laten maken door de behandelaar, zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan. 

Artikel auteur

Martijn Kalsbeek

Martijn Kalsbeek

Eigenaar Dentallas Tandtechniek & TC Albergen