Ingediend door admin-content op do, 11/02/2023 - 10:07

Een frame is een tandheelkundig hulpmiddel en wordt vaak gemaakt wanneer een deel van de eigen tanden en/of kiezen ontbreken. De prothese bestaat voor het grootste gedeelte uit chirurgisch staal en wordt bevestigd aan de resterende gebitselementen middels haakjes. Er bestaan ook varianten waarbij er geen haakjes gebruik worden maar “slotjes”. Omdat dit per patiënt bekeken moet worden of dit technisch haalbaar is, is het advies om dit te bespreken met uw behandelaar. Daar waar de eigen gebitselementen ontbreken, wordt met roze kunsthars een ontbrekende kunsttand gemonteerd. Een frameprothese wordt voor een groot gedeelte gedragen op de resterende eigen tanden, waardoor het omliggende weefsel niet onnodig belast wordt. 

Kan een kunstgebit in de vorm van frameprothese altijd?

Nee. Een frameprothese zit erg goed vast middels ankertjes (of slotjes) aan eigen tanden of kronen. De ondersteunende gebitselementen moeten nog sterk genoeg in het bot staan. Dit beoordeeld altijd uw tandarts. Wanneer eigen elementen minder “fit” zijn geworden met de tijd en wellicht wat los gaan zitten, dan is een frame niet verstandig. U kunt met een dergelijke voorziening uw eigen tanden dan trekken. 

Heeft een frame nadelen?

Een frameprothese kent ook een belangrijk nadeel. Vaak zitten de ankertjes in het zicht wanneer iemand spreekt of lacht en dit kan als minder mooi ervaren worden. 

Indien mogelijk wordt vanuit dit oogpunt soms voor “slotjes” gekozen, in plaats van ankertjes. Helaas is deze mogelijkheid er niet altijd i.v.m. de technische uitvoerbaarheid hiervan en hoe sterk uw eigen elementen nog zijn. Mocht u hierover meer willen weten, vraag dan uw behandelaar om advies. 

Zit er verschil tussen frameprothesen wat materiaal betreft?

Ja. Er zijn diverse soorten metaal op de markt die tandtechnici gebruiken voor een frame. Het verschil zit dan voornamelijk in hardheid en elasticiteit. Al sinds jaar en dag wordt het merk Vitallium 2000 gezien als de Rolls Royce onder de metalen. 

frameprothese

Werkwijze

Alvorens een frame gemaakt kan worden, dan is het aanpassen van uw eigen tanden en kiezen meestal noodzakelijk. Om voldoende ruimte en stabiliteit te creëren, worden de eigen tanden en kiezen voorzien van zogenaamde “steuntjes”. Deze worden door de tandarts ingeslepen met een speciaal boortje. Is dit gebeurd, dan kan het frame aangemeten worden. Voor het inslijpen van deze steunen, is er vrijwel altijd overleg tussen de tandarts en de tandtechnicus en dit gebeurd veelal achter de schermen. 

Reparatie, uitbreiding en levensduur 

  • Een groot voordeel van een dergelijk type kunstgebit is, dat het in veel gevallen uit te breiden valt met extra tanden of kiezen.
  • Daarnaast is een frame goed te repareren mocht er onverhoopt iets knappen. 

Repareren of uitbreiden van een frameprothese duurt doorgaans 2 werkdagen omdat het chirurgische staal eerst in een speciale oven moet om vervolgens gelast te worden. Enige beperkende factor kan zijn dat er onvoldoende dragende elementen over moeten blijven voor houvast. Uw tandarts zal hier altijd eerst een inschatting van maken. Een frameprothese kan jaren meegaan. Dit is echter wel afhankelijk van mondgezondheid, onderhoud en hoe goed uw eigen tanden of kiezen nog zijn. Uw behandelaar kan hier in veel gevallen wel een aardige inschatting van maken. 

Onderhoud, schoonmaken en ‘s nachts uit doen?

Op de plaatsen waar geen natuurlijke tanden meer staan, slinkt de kaak. Het is verstandig om dit periodiek te laten controleren door de behandelaar. Indien nodig zal de prothese worden voorzien van een extra binnenlaagje, zodat het weer goed aansluit op uw weefsel. Dit komt stabiliteit ten goede. Tevens zal er minder “voedselimpactie” zijn. We noemen dit rebasen. 

Het schoonmaken van een frameprothese kan het beste met water en zeep. Bruistabletten en tandpasta zorgen voor microscopische krasjes in de oppervlakte van de prothese, waardoor plaque en tandsteen makkelijker kunnen gaan hechten. 

Het advies is om een kunstgebit, in welke vorm dan ook, ‘s nachts uit te doen. Uw weefsel en spieren komen dan goed tot rust. Tevens klemmen veel mensen met de kiezen als ze slapen. Dit werkt slijtage in de hand. 

Wat is het verschil tussen een frame en een brug?

Een kroon (of brug) zijn kapjes die geplaatst worden over natuurlijke gebitselementen. Deze tanden of kiezen worden dan in de vorm van een stompje geslepen door de tandarts en die plaatst hier dan een kapje in de vorm én kleur van een tand of kies overheen. 

Alvorens je een kroon of brug maakt, moeten de desbetreffende elementen eerst goed beoordeeld worden door de behandelend tandarts. Zijn ze bijvoorbeeld gezond en sterk genoeg om beslepen te worden, want kroon-en brugwerk is kostbaar. Als de prognose/levensduur van een dergelijke vervanging niet al te lang is, dan is het zonde om zoiets te maken.

Een kroon kan je zien als een enkeltandsvervanging, een brug omvat meerdere elementen die vervangen moeten worden.

Een frame wordt vaak aanbevolen op het moment dat er erg veel tanden en kiezen missen en het eigenlijk te kostbaar is om dit te herstellen met kronen, bruggen of implantaten, mits de resterende eigen tanden nog wel sterk genoeg zijn. 

Allergie

Voor een frameprothese kunnen sommige mensen allergisch zijn. Belangrijk om te weten is, dat in het chirurgische staal geen nikkel en beryllium zitten. Mocht u een materiaalspecificatie willen hebben, dan kan uw behandelaar deze overhandigen. Indien blijkt dat u allergisch bent voor sommige stoffen, dan bestaat de mogelijkheid om het metaal in te kapselen. Dit heet “ticoniseren”. De meerprijs van een “ticocoating” is ongeveer €200,- en het metaal wordt dan goudkleurig. 

Een frame van een goudlegering is overigens ook een goede optie, alleen zijn de kosten dan significant hoger. 

Wat kost een frame en wat betaald mijn verzekering?

Een gemiddelde frameprothese kost ongeveer €1000,- Dit is exclusief slotjes. Soms kunnen de kosten oplopen tot €2000,- afhankelijk van de situatie. Het is daarom verstandig om uw behandelaar een begroting te laten maken, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Vanuit de basisverzekering wordt een frame niet vergoed, hiervoor heeft u een aanvullende tandartsverzekering nodig. Controleer of en hoe uw verzekering de vergoeding hiervoor heeft geregeld. 

Artikel auteur

Martijn Kalsbeek

Martijn Kalsbeek

Eigenaar Dentallas Tandtechniek & TC Albergen