Ingediend door admin-content op wo, 01/19/2022 - 14:21

Bottransplantatie, religieuze of humanitaire bezwaren?

Als auteur voor Tandarts.nl schrijf ik af en toe een stukje over tandheelkunde en dan met name over de implantologie. De implantologie is een onderdeel van de tandheelkunde waarbij verloren gegane tanden en kiezen kunnen worden vervangen door implantaten.

Hetzij voor een kroon of brug, of voor bijvoorbeeld een klikprothese. Zeer regelmatig gaat het plaatsen van implantaten samen met het opbouwen van het kaakbot. Dat maakt onderstaande artikel van collega tandarts Melissa Busch interessant. Iets om als patiënt ook over na te denken en te bespreken met je behandelaar. 

“Persoonlijke, religieuze en humanitaire waarden in de tandartspraktijk”             

Waarop moet u letten bij het gebruik van bottransplantaten bij patiënten?

Door Melissa Busch, DrBicuspid.com associate editor
6 jan 2022

Artsen moeten rekening houden met de persoonlijke, religieuze en humanitaire waarden van hun patiënten om ervoor te zorgen dat het gebruik van specifieke bottransplantaten die gebruikt kunnen worden om kaakbot te herstellen, niet in strijd is met hun overtuigingen, volgens een artikel dat is gepubliceerd in het januari-nummer 2022 van het Journal of the American Dental Association.

Sommige patiënten kunnen weigeren botweefsel van een andere persoon of dier te gebruiken uit angst voor overdracht van ziekten, morele conflicten of religieuze overtuigingen. Daarom zijn tandartsen ethisch verplicht om bottransplantaatmaterialen, de reden voor hun gebruik en mogelijke patiëntresultaten en complicaties uit te leggen, alvorens de behandeling te beginnen, schreven de auteurs.

"Om ons beroep vooruit te helpen en de ervaring van tandheelkundige patiënten te verbeteren, moeten we ons aanpassen aan de behoeften en wensen van de patiënt, maar de selectie moet op een wetenschappelijke basis zijn zonder enige vooringenomenheid", schreef de groep, onder leiding van Dr. Sukhjit Gill, algemeen tandarts en onderzoeksassistent aan de University of California, San Francisco (UCSF) School of Dentistry (JAMA, Vol. 153:1, pp. 88-91).

Bottransplantaten kunnen worden gemaakt van natuurlijk of synthetisch botweefsel en worden in de tandheelkunde gebruikt om een ​​structuur te creëren voor botvorming en om wondgenezing te vergemakkelijken. In de meeste gevallen wordt botweefsel gebruikt bij tandheelkundige implantaten om de botopbouw na tandverlies te verbeteren, evenals bij andere tandvlees en bot correcties, schreven ze.

Afhankelijk van de oorsprong van botweefsel, worden bottransplantaten ingedeeld in verschillende categorieën. Soms weigeren patiënten bottransplantaten van andere mensen of dieren. Sommige patiënten kunnen bottransplantaten van dieren om religieuze redenen weigeren, bijvoorbeeld vanwege bezwaren tegen het gebruik van producten van runderen of varkens. Voor patiënten die deze bezwaren kennen zijn er ook synthetische bottransplantaatmaterialen.

Artsen moeten zich houden aan principes zoals eerlijkheid, autonomie en waarheidsgetrouwheid om patiënten ethisch te behandelen, en het is van cruciaal belang dat ze het gebruik en de soorten bottransplantaten uitleggen aan patiënten.

De artsen moeten bereid zijn om de risico's en voordelen van alle transplantaatmaterialen uit te leggen, terwijl ze ook rekening houden met factoren zoals evidence-based (wetenschappelijk bewezen) klinische prestaties, de kosten van het materiaal en het verwachte resultaat van de behandeling, zo schrijven de auteurs.

Als tandartsen de patiënten niet zorgvuldig informeren, kan dit ernstige gevolgen hebben, waaronder mogelijke stopzetting van de behandeling en verlies van vertrouwen in de behandelend arts.

Bovendien mogen tandartsen niet handelen naar de voorkeuren van patiënten op basis van hun religieuze voorkeuren of culturele praktijken, schreven Gill en collega's.

In plaats daarvan moeten "tandartsen worden aangemoedigd om gesprekken te voeren over religieuze overtuigingen en waarden wanneer ze het gebruik van bottransplantaten overwegen om de prioriteiten van de patiënt beter te begrijpen en conflicten te voorkomen", zo concludeerde men.

Artikel auteur

Mike Kesseler

Mike Kesseler

Tandarts - Implantoloog