Ingediend door admin-systeembeheer op do, 05/07/2020 - 16:38

Implantaten en vitamine D, cholesterol

Vitamine D, cholesterol en implantaten

 

Recente studies hebben opgemerkt dat een tekort aan vitamine D en verhoogde cholesterolwaarden een beslissende rol zouden kunnen spelen in vroegtijdig verlies van tandimplantaten.

Osseointegratie is het proces waarbij het tandheelkundige implantaat ingroeit in het bot. Vitamine D lijkt bij dat proces van invloed te zijn. Bekend is dat een tekort aan vitamine D medeverantwoordelijk is voor osteoporose en andere botaandoeningen. Dan is die link snel gelegd naar bot(her)vorming rondom een implantaat al is dit nog niet onomstotelijk bewezen. 

Daarnaast hebben verschillende studies aangetoond dat hoge cholesterolniveaus een invloed hebben op het botmetabolisme. Met name het LDL (het ‘slechte’ cholesterol) heeft invloed op het afnemen van botmassa. De HDL kan dit proces compenseren. 

Het loskomen van implantaten is niet altijd te verklaren en garantie is door de implantoloog  moeilijk te geven. Als het om kwaliteit van botactiviteit gaat zou een bloedonderzoek vooraf, om vitamine D en cholesterol te bepalen meer duidelijkheid kunnen geven. 

Indien deze waarden niet binnen de norm vallen kunnen supplementen of dieetaanpassingen worden geadviseerd om na 4 maanden een nieuwe bloedanalyse uit te laten voeren. Tot de omstandigheden optimaal zijn kan de ingreep dan worden uitgesteld. Dit gebeurt nog niet maar zou verstandig kunnen zijn

Omdat er nog geen eenduidig bewijs en advies is op dit vlak is er dan ook geen verplichting tot een bloedonderzoek. Je zou dit zelf preventief bespreken met de implantoloog en huisarts als je twijfelt over je conditie. Ook kan je zelf preventief vitamine D supplementen nemen en eventueel hiervoor advies kunnen vragen bij bijvoorbeeld een reformhuis. 

 

Gebaseerd op een artikel van:
Dirk Neefs, MSD | tandarts, Vrije Universiteit Brussels, 1987 | D.E.S. oral rehabilitation using dental implants, Luik, 1995 | TEDx speaker | praktijk in Antwerpen, Belgium.
 

Bron: Dentalinfo.nl alwaar het wetenschappelijk artikel met verantwoording. 

V2-08/21 

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform