De beste zorgverzekering voor 2022 in 5 stappen – stap 5 –

Kies de beste verzekering voor jou en je gezin!

Een informatieve serie over tarieven en vergoedingen vanuit de tandartsverzekeringen met dank aan Independer.

Stap 5/5: Wel of geen tandartsverzekering afsluiten?


De tandartsrekening staat vol met codes: de zogeheten prestatiecodes. Elk van deze codes staat voor een bepaald onderdeel van een tandartsbehandeling. Bijvoorbeeld een gaatje vullen, een foto, een verdoving of het plaatsen van een kroon. De maximumtarieven voor deze codes worden elk jaar vastgesteld door De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In deze blog lees je meer over de tandartskosten en of het nodig is om je hiervoor te verzekeren.

Vaste tarieven maar verschillende rekeningen

Tandartsen bouwen hun rekening op met prestatiecodes, maximale tarieven. Dit betekent niet automatisch dat je bij iedere tandarts evenveel betaalt. Het kan zijn dat de ene tandarts besluit meer onderdelen in een behandeling te stoppen dan een ander. Zoals een extra foto, controle of een bezoek aan de mondhygiënist of preventieassistent voor een reiniging van het gebit. Hierdoor kunnen er prijsverschillen ontstaan. 

Tandartsen zijn verplicht om een offerte te geven voor behandelingen boven de € 250

Wanneer je een uitgebreide behandeling moet ondergaan, bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling of het plaatsen van implantaten? Vraag dan een offerte. Vind je het een te hoog bedrag of denk je dat niet alle onderdelen noodzakelijk zijn? Dan kan je altijd een offerte opvragen bij een andere tandarts om de kosten met elkaar te vergelijken. 

Vergoeding tandartskosten uit de basisverzekering

Vanaf 18 jaar krijg je geen vergoeding voor de tandarts vanuit de basisverzekering, tenzij je een bijzondere aandoening hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld een zeer ernstige ontwikkelings- of groeistoornis van de mond, het gebit of de kaak. Wil je weten welke tandartskosten er precies gedekt worden door de basisverzekering? Bekijk dan het overzicht van tandartsvergoedingen 2022. Heb je geen bijzondere aandoening, maar wil je de behandeling door de tandarts wel graag verzekeren? Dan kun je kiezen voor een aanvullende tandartsverzekering.

Tussen 12 november en 31 december kun je overstappen van zorgverzekeraar. In sommige gevallen is het aan te raden om dan ook gelijk een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.

Wel of geen tandartsverzekering afsluiten?

Overweeg je om een tandartsverzekering af te sluiten? Bereken dan eerst of dit in jouw situatie wel voordelig is. Heb je vrijwel nooit problemen met je gebit en is een jaarlijkse tandartscontrole voor jou voldoende? Dan kan je deze kosten meestal beter zelf betalen. Je hebt dan geen aanvullende tandartsverzekering nodig. Ga je meerdere keren per jaar naar de tandarts of mondhygiënist of heb je regelmatig problemen met je gebit? Dan kan een tandartsverzekering je zeker geld besparen.

Tips voor het kiezen van een tandartsverzekering

Er bestaan veel verschillende tandartsverzekeringen. Sommige zorgverzekeraars bieden specifieke tandverzekeringen, terwijl andere verzekeraars een bredere aanvullende verzekering aanbieden, waar de dekking voor tandartskosten deel van is. Zie een uitgebreid overzicht van Vergoedingen zorgverzekeringen 2022. Waar moet je nu op letten bij het kiezen van de juiste aanvullende verzekering? We geven je graag een aantal tips.

 • Let goed op het maximumbedrag. Vaak hanteren zorgverzekeraars een bepaald maximumbedrag per jaar dat ze uitkeren aan tandartskosten, bijvoorbeeld 250, 500 of 1000 euro. Dit maximumbedrag verschilt per pakket. Over het algemeen geldt: hoe hoger de premie, hoe hoger het maximumbedrag. 
 • Controleer of de verzekeraar tot een bepaald percentage vergoed. Zorgverzekeraars hanteren vaak een vergoedingspercentage, bijvoorbeeld 75% of 80%. Vaak zie je dit in combinatie met een het maximumbedrag, bijvoorbeeld een dekking van 75% tot € 250. 
 • Bekijk welke soorten tandheelkundige behandelingen worden vergoed. Een tandartsverzekering dekt soms niet alle prestatiecodes (behandelcodes) of geeft voor sommige behandelingen een lagere vergoeding. Wanneer je nu al weet dat je het komende jaar een bepaalde behandeling moet ondergaan, is het verstandig om de voorwaarden goed te lezen voordat je een aanvullende verzekering afsluit. 
 • Let ook op de aanvullende voorwaarden. Voor sommige verzekeringen geldt een medische selectie, moet je een verklaring van je tandarts kunnen overleggen en word je bijvoorbeeld niet geaccepteerd als de problematiek van het gebit te ernstig is. Er kunnen ook andere beperkende voorwaarden zijn, zoals een wachttijd of leeftijdsafhankelijke premie.

Alle kinderen kunnen naar de tandarts vanuit het basispakket!

De meeste tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar worden vergoed vanuit de basisverzekering en het eigen risico hierop is niet van toepassing. Tip: overleg bij bijzondere behandelingen met de tandarts over eventuele kosten die voor eigen rekening kunnen komen. De tandarts is verplicht om bij kosten boven € 250 je vooraf een offerte aan te bieden. 

Tandartsverzekering of zelf betalen?

Bij Independer komt vaak de vraag of het voordelig is om een tandartsverzekering af te sluiten. De kosten voor de tandarts worden na de 18e verjaardag niet vergoed vanuit de basisverzekering. Of het vanaf 18 jaar verstandig is om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten is afhankelijk van je situatie. Ga je enkel 2 keer per jaar de tandarts voor een controle en heb je nooit een gaatje, dan is een aanvullende verzekering hoogstwaarschijnlijk niet nodig. Het kan dan voordeliger zijn om de kosten van de controles zelf te betalen. Maar heb je een lastig gebit waar wel wat meer aan moet gebeuren? Dan is een tandartsverzekering meestal wel voordelig. 

Tip: Je kan zorgverzekeringen vergelijken via de keuzehulp op Independer zorgverzekeringen,  Klik op ‘help mij kiezen’ en beantwoord enkele vragen. Je krijgt dan een passend advies.

Vergelijk en kies de beste zorgverzekering voor jou en je gezin. Beantwoord 4 vragen en je krijgt een overzicht op maat.

Banner Independer

Extraatje voor klanten van Independer

Gratis tandongevallen-verzekering voor klanten van Independer!

Een ongeluk komt altijd onverwachts en behandelingen om gebitschade te herstellen kunnen erg kostbaar zijn. Denk aan het plaatsen van nieuwe voortanden of de kosten van een beugel om tanden weer recht te zetten. Independer heeft speciaal voor hun klanten de Independer Tandongevallenverzekering ontwikkeld. Met eigen voorwaarden én gebaseerd op ervaringen van hun klanten. Een tandongevallenverzekering is een extra verzekering met een ruime dekking en heldere voorwaarden.

Er zijn al meer dan 1.000 klanten van Independer die gebruik hebben gemaakt van deze Tandongevallen-verzekering. De meesten hadden € 3.000 of minder aan kosten. Er waren ook enkele klanten die een groter tandongeval hebben gehad. Met de vergoeding tot € 20.000 heb je daarom een ruime dekking: of je nu een klein of groot tandongeval krijgt. Dat is een fijn gevoel.

Wat vergoedt de Tandongevallen-verzekering?

Deze verzekering vergoedt de tandartskosten na een ongeval. De basisverzekering vergoedt deze kosten namelijk niet voor volwassenen, alleen voor kinderen tot 18 jaar. De verzekering vergoedt alleen schade aan eigen natuurlijke tanden of kiezen. Met deze (gratis) verzekering ben je verzekerd voor tandartskosten na een ongeluk tot 20.000 euro per gebeurtenis.

Let op! De tandongevallenverzekering vervangt geen aanvullende-tandartsverzekering. Normale tandartskosten die niets met een ongeval te maken hebben, worden niet vergoed door de Tandongevallen-verzekering. 

Wat krijg je niet vergoed?

 • Tandartskosten die niets met een ongeval te maken hebben.
 • Schade aan een (gedeeltelijk) kunstgebit.
 • Zorg die nodig is door verergering van ziekten of afwijkingen, die al bestonden vóór het ongeval.
 • Letsel veroorzaakt door grove schuld, opzet of onvoorzichtigheid, zoals boksen of hockeyen zonder bitje in. Of een bierflesje openen met je tanden.
 • Letsel veroorzaakt doordat je hebt deelgenomen aan een vechtpartij, tenzij je kunt bewijzen dat je buiten je schuld erbij betrokken bent geraakt.
 • Behandeling van een tandongeval in het buitenland.
 • Kosten die verband houden met orthodontie.
 • Het verplicht of vrijwillig eigen risico voor kaakchirurgie.
 • Letsel veroorzaakt door vechtsporten.
 • Kosten van een ongeval dat plaatsvond nadat je overmatig alcohol had gebruikt.

Hoe vraag je de Tandongevallen-verzekering aan?

De Tandongevallen-verzekering krijg je automatisch gratis erbij als je een zorgverzekering bij Independer afsluit. Heb je op dit moment nog een lopende zorgverzekering die je na 2012 bij Independer hebt afgesloten? Dan heb je van Independer een e-mail ontvangen waarin je kunt aangeven dat je graag de Tandongevallen-verzekering wilt hebben.

Hoe zit het als ik al een gratis Tandongevallen-verzekering van Independer heb, maar niet overstap in 2022?

Uiterlijk 4 weken voor het eind van het jaar laat Independer haar klanten via e-mail weten hoe het met de gratis Tandongevallen-verzekering zit in 2022.

Klik hier voor de voorwaarden van de gratis tandongevallen-verzekering.

 

De beste zorgverzekering voor 2022 in 5 stappen - stap 1 -  Over niet naar de tandarts gaan sinds corona.

De beste zorgverzekering voor 2022 in 5 stappen - stap 2 -  Tandartsverzekering wel/niet voordelig?

De beste zorgverzekering voor 2022 in 5 stappen - stap 3 -  Over tanden bleken, wel/geen vergoedingen.

De beste zorgverzekering voor 2022 in 5 stappen - stap 4 -  Over Implantaten

De beste zorgverzekering voor 2022 in 5 stappen - stap 5 -  Tandartstarieven & tandartsverzekering.

 

Vergelijk en kies de beste zorgverzekering voor jou en je gezin. Beantwoord 4 vragen en je krijgt een overzicht op maat.

 

Banner Independer

 

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform