De beste zorgverzekering voor 2022 in 5 stappen – stap 4 –

Kies de beste verzekering voor jou en je gezin!

Een informatieve serie over tarieven en vergoedingen vanuit de tandartsverzekeringen met dank aan Independer.

Stap 4/5: Implantaten, de kosten & vergoedingen uit de tandartsverzekering

Wel of geen tandartsverzekering afsluiten?

Gaan er één of meerdere tanden en kiezen verloren? Dan kan de tandarts je een implantaat adviseren. Een implantaat wordt gebruikt als basis voor kronen, bruggen of protheses. Zo helpt de tandarts je weer aan een mooi compleet gebit. Het plaatsen van tandimplantaten is een kostbare behandeling: je bent al snel honderden tot zelfs duizenden euro’s kwijt voor een behandeling. Met een aanvullende tandartsverzekering krijg je soms een gedeeltelijke vergoeding. Maar let op! Je krijgt vrijwel nooit de totale kosten vergoed. 

Wat zijn implantaten?

Een tandimplantaat is een titanium schroefje dat als ‘kunstwortel’ in de kaak wordt geplaatst. Op dit schroefje wordt de kroon, brug of prothese bevestigd. Het implantaat neemt de functie over van een tandwortel. Een kaakchirurg of gespecialiseerde tandarts (implantoloog) voert deze behandeling uit. 

Tandartsen zijn verplicht om een offerte te geven voor behandelingen boven de € 250

Kosten implantaten

Tandartsen hanteren vaste tarieven voor verschillende onderdelen van behandelingen. Deze tarieven worden door de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa) vastgesteld. Een implantaatbehandeling bestaat uit veel verschillende onderdelen of handelingen. Wat de rekening zal zijn voor het plaatsen van implantaten verschilt per situatie. Bijvoorbeeld: heb je maar één implantaat nodig hebt, of meerdere. Maar het ligt ook aan de manier waarop de tandarts de behandeling uitvoert. Hoe meer ‘onderdelen’ de behandeling bevat, hoe duurder de behandeling. 

Voorbeeld: je laat één implantaat plaatsen. Een implantaat (dus het schroefje) kostte in 2021 € 330,87. Met alle onderdelen van de behandeling bij elkaar, kom je al snel op een rekening uit van rond de € 1.300. Naast de kosten voor het implantaat, betaal je bijvoorbeeld ook voor:

 • tandartskosten;
 • materiaalkosten;
 • röntgenfoto’s van de kaak;
 • het plaatsen van de kronen;
 • nazorg.

Tussen 12 november en 31 december kun je overstappen van zorgverzekeraar. In sommige gevallen is het aan te raden om dan ook gelijk een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.

Vergoeding kosten implantaten basisverzekering

De basisverzekering vergoedt de kosten voor tandimplantaten voor volwassenen in de meeste gevallen niet. Behalve als er sprake is van ernstige groei- of ontwikkelstoornis en je al je tanden bent verloren. Voor kinderen en jongvolwassenen worden de kosten in bepaalde gevallen wel vergoed:

 • Tot 18 jaar: je krijgt een vergoeding voor tandimplantaten als je tanden mist of bent verloren door een ongeluk.
 • Tussen de 18 en 23 jaar: Dan kun je ook een vergoeding krijgen voor tandimplantaten. Maar alleen als je de tand al voor je 18e bent verloren.

Vergoeding vanuit de aanvullende verzekering

Worden de kosten voor implantaten niet gedekt vanuit de basisverzekering dan kun je een tandartsverzekering afsluiten. Maar let op, tandartsverzekeringen dekken meestal maar een klein deel van de kosten van de behandeling. Je krijgt vaak een vergoeding tot een bepaald maximum bedrag of percentage van de totale kosten. Verzekeraars kunnen bovendien bepaalde voorwaarden aan de vergoeding stellen. Vraag dat dus van tevoren goed na. Bekijk het overzicht van vergoedingen van de verzekeraars.

Tip: meer weten over de kosten? Bekijk dan ook ons uitgebreide overzicht tandartstarieven 2022 .

Vergelijk en kies de beste zorgverzekering voor jou en je gezin. Beantwoord 4 vragen en je krijgt een overzicht op maat.

Banner Independer

 

Extraatje voor klanten van Independer

Gratis tandongevallen-verzekering voor klanten van Independer!

Een ongeluk komt altijd onverwachts en behandelingen om gebitschade te herstellen kunnen erg kostbaar zijn. Denk aan het plaatsen van nieuwe voortanden of de kosten van een beugel om tanden weer recht te zetten. Independer heeft speciaal voor hun klanten de Independer Tandongevallenverzekering ontwikkeld. Met eigen voorwaarden én gebaseerd op ervaringen van hun klanten. Een tandongevallenverzekering is een extra verzekering met een ruime dekking en heldere voorwaarden.

Er zijn al meer dan 1.000 klanten van Independer die gebruik hebben gemaakt van deze Tandongevallen-verzekering. De meesten hadden € 3.000 of minder aan kosten. Er waren ook enkele klanten die een groter tandongeval hebben gehad. Met de vergoeding tot € 20.000 heb je daarom een ruime dekking: of je nu een klein of groot tandongeval krijgt. Dat is een fijn gevoel.

Wat vergoedt de Tandongevallen-verzekering?

Deze verzekering vergoedt de tandartskosten na een ongeval. De basisverzekering vergoedt deze kosten namelijk niet voor volwassenen, alleen voor kinderen tot 18 jaar. De verzekering vergoedt alleen schade aan eigen natuurlijke tanden of kiezen. Met deze (gratis) verzekering ben je verzekerd voor tandartskosten na een ongeluk tot 20.000 euro per gebeurtenis.

Let op! De tandongevallenverzekering vervangt geen aanvullende-tandartsverzekering. Normale tandartskosten die niets met een ongeval te maken hebben, worden niet vergoed door de Tandongevallen-verzekering. 

Wat krijg je niet vergoed?

 • Tandartskosten die niets met een ongeval te maken hebben.
 • Schade aan een (gedeeltelijk) kunstgebit.
 • Zorg die nodig is door verergering van ziekten of afwijkingen, die al bestonden vóór het ongeval.
 • Letsel veroorzaakt door grove schuld, opzet of onvoorzichtigheid, zoals boksen of hockeyen zonder bitje in. Of een bierflesje openen met je tanden.
 • Letsel veroorzaakt doordat je hebt deelgenomen aan een vechtpartij, tenzij je kunt bewijzen dat je buiten je schuld erbij betrokken bent geraakt.
 • Behandeling van een tandongeval in het buitenland.
 • Kosten die verband houden met orthodontie.
 • Het verplicht of vrijwillig eigen risico voor kaakchirurgie.
 • Letsel veroorzaakt door vechtsporten.
 • Kosten van een ongeval dat plaatsvond nadat je overmatig alcohol had gebruikt.

Hoe vraag je de Tandongevallen-verzekering aan?

De Tandongevallen-verzekering krijg je automatisch gratis erbij als je een zorgverzekering bij Independer afsluit. Heb je op dit moment nog een lopende zorgverzekering die je na 2012 bij Independer hebt afgesloten? Dan heb je van Independer een e-mail ontvangen waarin je kunt aangeven dat je graag de Tandongevallen-verzekering wilt hebben.

Hoe zit het als ik al een gratis Tandongevallen-verzekering van Independer heb, maar niet overstap in 2022?

Uiterlijk 4 weken voor het eind van het jaar laat Independer haar klanten via e-mail weten hoe het met de gratis Tandongevallen-verzekering zit in 2022.

Klik hier voor de voorwaarden van de gratis tandongevallen-verzekering.

 

De beste zorgverzekering voor 2022 in 5 stappen - stap 1 - Over niet naar de tandarts gaan sinds corona.

De beste zorgverzekering voor 2022 in 5 stappen - stap 2 - Tandartsverzekering wel/niet voordelig?

De beste zorgverzekering voor 2022 in 5 stappen - stap 3 - Over tanden bleken, wel/geen vergoedingen.

De beste zorgverzekering voor 2022 in 5 stappen - stap 4 - Over implantaten

De beste zorgverzekering voor 2022 in 5 stappen - stap 5 - Tandartstarieven & tandartsverzekering

Vergelijk en kies de beste zorgverzekering voor jou en je gezin. Beantwoord 4 vragen en je krijgt een overzicht op maat.

Banner Independer

 

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform