De beste zorgverzekering voor 2022 in 5 stappen -stap 2-

Kies de beste verzekering voor jou en je gezin!

Een informatieve serie over tarieven en vergoedingen vanuit de tandartsverzekeringen met dank aan Independer.

Stap 2/5: Voor wie is een aanvullende tandartsverzekering voordelig?

De kosten van een behandeling bij de tandarts, mondhygiënist of orthodontist kunnen flink oplopen. Een aanvullende tandartsverzekering dekt deze kosten (gedeeltelijk), maar dit is zeker niet altijd voordeliger dan wanneer je kosten zelf betaalt.

Tussen 12 november en 31 december kun je overstappen van zorgverzekeraar. In sommige gevallen is het aan te raden om dan ook gelijk een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.

Basisverzekering vergoedt alleen de ‘bijzondere tandheelkunde’

Alleen voor kinderen tot achttien jaar worden de kosten volledig gedekt vanuit de basisverzekering. De tandartskosten vanaf 18 jaar zitten niet in het basispakket van de zorgverzekering, behalve de kosten voor ‘bijzondere tandheelkunde’. Het gaat hier dan om behandelingen van extreme afwijkingen aan gebit of mond, zoals bijvoorbeeld schisis (aangeboren spleet in de bovenlip, bovenkaak en/of het gehemelte, ook bekend als ‘hazelip’). Een kunstgebit valt voor 75 procent onder de basisverzekering, die andere 25 procent kun je zelf betalen of vergoed krijgen vanuit je aanvullende verzekering.

Tandartsen zijn verplicht om een offerte te geven voor behandelingen boven de € 250

‘Alle reguliere behandelingen vallen allemaal onder ‘normale’ tandheelkunde: van een controle tot en met tandvleesbehandelingen, bruggen, kronen en gaatjes vullen. Dit betaal je dus vanaf de eerste euro zelf als je geen tandartsverzekering afsluit’, zegt expert zorgverzekeringen Bas Knopperts van Independer. 

Wat allemaal wordt vergoed door de basisverzekering en de aanvullende verzekeringen vind je in dit overzicht.

Wanneer is een tandartsverzekering verstandig?

Hoeveel premie je betaalt is per verzekeraar en soort tandartsverzekering. De goedkoopste is rond de 6,50 per maand (78 euro op jaarbasis), waarbij 75 procent van maximaal 250 euro per jaar vergoed wordt vergoed. Een aanvullende verzekering met een vergoeding van 100 procent tot 500 euro per jaar is vanaf twintig euro per maand (240 op jaarbasis). 

‘Independer adviseert een aanvullende tandartsverzekering als je per jaar meer nodig hebt dan twee controles en af en toe een gaatje laten vullen’. Independer raadt aan om te kijken naar je tandartsfacturen van de afgelopen jaren. ‘Zolang deze onder de honderd euro per jaar vallen, is het voordeliger om geen aanvulling af te sluiten. Als je dan wel een keer hogere kosten hebt, dan heb je dat in principe opgespaard doordat je al die tijd geen extra premie hebt betaald.’

Als je dus verwacht dat je komend jaar alleen voor twee halfjaarlijkse controles naar de tandarts gaat en geen behandelingen verwacht dan ben je voordeliger uit als je geen aanvullende verzekering afsluit.

Wel of geen tandartsverzekering afsluiten?

 • Aanvullende verzekering met vergoeding van 75% tot € 250. Als je weleens tandsteen laat verwijderen, foto’s moet laten maken of een gaatje laat vullen, adviseert Independer de verzekering te nemen met vergoeding van 75 procent tot 250 per jaar. 
 • Aanvullende verzekering met vergoeding van 100% tot € 500. Laat je vaak gaatjes vullen of heb je weleens een wortelkanaalbehandeling nodig? Dan raadt Independer een verzekering aan van 100 procent vergoeding tot 500 euro.
 • Aanvullende verzekering met vergoeding van 100% tot € 750. Heb je inlays, kronen of bruggen nodig? Kies dan voor 100 procent vergoeding tot 750 euro per jaar. Houd er wel rekening mee dat veel verzekeraars een verklaring van je tandarts over je gebit willen zien voordat je deze verzekering kan afsluiten. 

Los afsluiten of in combinatie met basisverzekering?

Als je hebt besloten dat je een aanvullende tandartsverzekering wilt afsluiten, waar vind je dan de voordeligste? ‘Het is meestal niet mogelijk om de aller voordeligste tandartsverzekering los van de basisverzekering af te sluiten. Independer adviseert als je een tandartsverzekering wilt afsluiten, om deze samen met de basisverzekering te vergelijken.

Om de beste deal te krijgen moet je dus bij het vergelijken welke zorg je graag vergoed ziet worden, zowel van je basis- als de aanvullende verzekering. Dit kun je doen op de pagina Vergoedingen zorgverzekeringen 2022

Vergelijk en kies de beste zorgverzekering voor jou en je gezin. Beantwoord 4 vragen en je krijgt een overzicht op maat.

Banner Independer

Extraatje voor klanten van Independer

Gratis tandongevallen-verzekering voor klanten van Independer!

Een ongeluk komt altijd onverwachts en behandelingen om gebitschade te herstellen kunnen erg kostbaar zijn. Denk aan het plaatsen van nieuwe voortanden of de kosten van een beugel om tanden weer recht te zetten. Independer heeft speciaal voor hun klanten de Independer Tandongevallenverzekering ontwikkeld. Met eigen voorwaarden én gebaseerd op ervaringen van hun klanten. Een tandongevallenverzekering is een extra verzekering met een ruime dekking en heldere voorwaarden.

Er zijn al meer dan 1.000 klanten van Independer die gebruik hebben gemaakt van deze Tandongevallen-verzekering. De meesten hadden € 3.000 of minder aan kosten. Er waren ook enkele klanten die een groter tandongeval hebben gehad. Met de vergoeding tot € 20.000 heb je daarom een ruime dekking: of je nu een klein of groot tandongeval krijgt. Dat is een fijn gevoel.

Wat vergoedt de Tandongevallen-verzekering?

Deze verzekering vergoedt de tandartskosten na een ongeval. De basisverzekering vergoedt deze kosten namelijk niet voor volwassenen, alleen voor kinderen tot 18 jaar. De verzekering vergoedt alleen schade aan eigen natuurlijke tanden of kiezen. Met deze (gratis) verzekering ben je verzekerd voor tandartskosten na een ongeluk tot 20.000 euro per gebeurtenis.

Let op! De tandongevallenverzekering vervangt geen aanvullende-tandartsverzekering. Normale tandartskosten die niets met een ongeval te maken hebben, worden niet vergoed door de Tandongevallen-verzekering. 

Wat krijg je niet vergoed?

 • Tandartskosten die niets met een ongeval te maken hebben.
 • Schade aan een (gedeeltelijk) kunstgebit.
 • Zorg die nodig is door verergering van ziekten of afwijkingen, die al bestonden vóór het ongeval.
 • Letsel veroorzaakt door grove schuld, opzet of onvoorzichtigheid, zoals boksen of hockeyen zonder bitje in. Of een bierflesje openen met je tanden.
 • Letsel veroorzaakt doordat je hebt deelgenomen aan een vechtpartij, tenzij je kunt bewijzen dat je buiten je schuld erbij betrokken bent geraakt.
 • Behandeling van een tandongeval in het buitenland.
 • Kosten die verband houden met orthodontie.
 • Het verplicht of vrijwillig eigen risico voor kaakchirurgie.
 • Letsel veroorzaakt door vechtsporten.
 • Kosten van een ongeval dat plaatsvond nadat je overmatig alcohol had gebruikt.

Hoe vraag je de Tandongevallen-verzekering aan?

De Tandongevallen-verzekering krijg je automatisch gratis erbij als je een zorgverzekering bij Independer afsluit. Heb je op dit moment nog een lopende zorgverzekering die je na 2012 bij Independer hebt afgesloten? Dan heb je van Independer een e-mail ontvangen waarin je kunt aangeven dat je graag de Tandongevallen-verzekering wilt hebben.

Hoe zit het als ik al een gratis Tandongevallen-verzekering van Independer heb, maar niet overstap in 2022?

Uiterlijk 4 weken voor het eind van het jaar laat Independer haar klanten via e-mail weten hoe het met de gratis Tandongevallen-verzekering zit in 2022.

Klik hier voor de voorwaarden van de gratis tandongevallen-verzekering.

 

De beste zorgverzekering voor 2022 in 5 stappen - stap 1 - Over niet naar de tandarts gaan sinds corona.

De beste zorgverzekering voor 2022 in 5 stappen - stap 2 - Tandartsverzekering wel/niet voordelig?

De beste zorgverzekering voor 2022 in 5 stappen - stap 3 - Over tanden bleken, wel/geen vergoedingen.

De beste zorgverzekering voor 2022 in 5 stappen - stap 4 - Over implantaten

De beste zorgverzekering voor 2022 in 5 stappen - stap 5 - Tandartstarieven & tandartsverzekering.

Vergelijk en kies de beste zorgverzekering voor jou en je gezin. Beantwoord 4 vragen en je krijgt een overzicht op maat.

Banner Independer

 

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform