Frisdrank blijkt cruciale schakel tussen zwaarlijvigheid en slijtage van tanden

Volgens een studie die recent is verschenen in het tijdschrift Clinical Oral Investigations, zijn met suiker gezoete zure dranken, zoals frisdranken, de gemeenschappelijke factor tussen obesitas en tandslijtage bij volwassenen. De wetenschappers van King's College in Londen ontdekten dat er een verband is tussen overgewicht of obesitas en de slijtage van tanden. Veelzeggend is ook dat de verhoogde consumptie van suikerhoudende frisdranken een belangrijke oorzaak kan zijn van de erosie van tandglazuur en dentine bij zwaarlijvige patiënten.

Registratie zoete dranken

Op basis van gegevens van de zogenaamde National Health and Nutrition Examination Survey 2003-2004 analyseerden de onderzoekers een representatieve steekproef van deelnemers aan de enquête van 3.541 patiënten in de Verenigde Staten. De inname van met suiker gezoete zure dranken werd geregistreerd via twee niet-opeenvolgende 24-uurs recall-interviews waarbij de patiënten werd gevraagd om details van de dieetinname gedurende deze twee dagen te verstrekken. Volgens de onderzoekers uit Londen is het de zure aard van sommige dranken zoals koolzuurhoudende dranken en zure vruchtensappen die leidt tot slijtage van de tanden.

Tandslijtage is een belangrijke tandaandoening

Tandslijtage wordt genoemd als de derde belangrijkste tandaandoening, na gaatjes en tandvleesaandoeningen. De consumptie van zure voedingsmiddelen en dranken is een belangrijke oorzaak hiervan. Uit het onderzoek vloeit een belangrijke boodschap voort voor zwaarlijvige patiënten die calorieën consumeren door zure suiker gezoete dranken. Deze dranken kunnen hun lichaam en tanden beschadigen. Er is ook een belangrijke boodschap voor tandartsen. Tandartsen zouden patiënten die zwaarlijvig zijn en tandslijtage hebben, moeten vragen welke calorieën ze drinken, omdat dit een effect kan hebben op hun gehele lichaam en niet alleen op hun tanden. Uit eerder onderzoek is gebleken dat tandslijtage tot 30% van de Europese volwassenen treft. Het gehele onderzoek in het tijdschrift Clinical Oral Investigations is hier te lezen.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in: