5 tips voor de mondgezondheid bij zomerse temperaturen

Met deze tips kun je je mondgezondheid tijdens warm weer behouden

Red: Ook al is de vakantieperiode nog niet voorbij, dit is de laatste in de serie vakantieblogs. Misschien ga je nog weg of kom je net thuis. We hebben bij thuiskomst zeker nog zomerse temperaturen, ook dan komt deze blog van Julia Corbu goed van pas.

Het is belangrijk om voldoende vocht tot je te nemen tijdens warm weer, omdat uitdroging kan leiden tot een droge mond. Een droge mond voelt vervelend en kan tandbederf en andere mondaandoeningen veroorzaken. Je hoeft jezelf niet alles te ontzeggen, een beetje opletten, bewust zijn en een goede balans houden tussen gezond en minder gezond helpt je goed de zomer door. De bekende 80/20 regel kan helpen; 80% gezond en 20% iets minder gezond.

  • Drink vooral water (bijvoorbeeld met een schijfje citroen of munt) of (kruiden) thee zonder suiker als je goed voor je (mond)gezondheid wilt zorgen. Muntthee zie je veel op de zomerse terrassen, en dat is niet voor niets want munt heeft verkoelende eigenschappen. Laat dan wel de honing staan die er vaak bij geserveerd wordt. 😉 Frisdranken (ook die zogenaamd zonder suiker) en suikerhoudende dranken kunnen tandbederf veroorzaken en het risico op tandvleesaandoeningen verhogen.
  • Zorg ervoor dat je regelmatig je tanden poetst en interdentaal (tussen tanden en kiezen) reinigt om tandplak en tandbederf te voorkomen. Tandplak kan zich sneller ophopen bij warm weer, dus het is belangrijk om extra aandacht te besteden aan mondhygiëne tijdens deze periode.
  • Alcohol kan uitdroging veroorzaken, waardoor het risico op een droge mond toeneemt. Probeer het drinken van alcoholische dranken te beperken tijdens warm weer en drink in plaats daarvan veel water. Bedenk ook nog dat een heerlijk koel glas witte wijn ook nog eens suikers bevat.
  • Eet gezonde voeding, zoals fruit en groenten, die rijk zijn aan water en voedingsstoffen die de mondgezondheid bevorderen. Fruitsalade als tussendoortje, salade’s als lunch, smoothies of een zomerse gekoelde gazpacho.
  • Beperk zure voedingsmiddelen, zoals citrusvruchten, kunnen het glazuur van de tanden aantasten. Beperk de consumptie van deze voedingsmiddelen en spoel je mond met water na het eten om de zuurgraad te neutraliseren.

Een extra tip: Bulkdrinken

Dat is drinken alleen als je echt dorst hebt, en drink dan tot het moment van verzadiging. Je kan twee tot drie glazen in een keer drinken.In plaats van een paar slokken ieder half uur, drink je nog maar 3 tot 4 keer per dag een grote hoeveelheid bijvoorbeeld 2 tot 3 glazen (500 ml).

Als je op deze manier drinkt, heb je dagelijks minder drinkmomenten nodig. Bulkdrinken zorgt voor een optimale vochtthuishouding voor je lichaam en voor je tanden.

Deze informatie is informatief bedoeld om inzicht te krijgen in mogelijke oorzaken en oplossingen. Deze informatie is niet bedoeld ter vervanging van het medisch advies.

 

Artikel auteur

Julia Corbu

Julia Corbu

Paro-preventieassistent, kindervoedingscoach, OERsterk coach en auteur