Vakantieblog 1: Tips voor je mondgezondheid tijdens de vakantie

Goede voorbereiding voorkomt stress

Eigenlijk wil je alleen maar denken aan je wandelschoenen, bikini, boek en zonnebril. Het is daarnaast ook een goed idee om voorafgaand aan je reis de contactgegevens van lokale tandartsen en medische centra te verzamelen, zodat je snel hulp kunt zoeken als er onverhoopt iets gebeurt. Zorg er ook voor dat je een goede reisverzekering hebt die ook tandheelkundige behandelingen dekt. Neem een print van je polis mee, telefoonnummers van je huisarts, tandarts, behandelend specialist en apotheek mee, bij een probleem hoef je er dan niet naar te zoeken en kan je snel telefonisch advies vragen. Neem een EHBO kit mee voor ongemakken op reis en vergeet daarbij ook je mondverzorging niet. In de vakantieblog van vorig jaar terug lees je meer over reisverzekeringen, waar je op moet letten en aangevuld met tips.

Wat kan je doen bij een probleem in je mond in het buitenland?

Als je een probleem hebt met je mondgezondheid tijdens een reis in het buitenland, zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

  • Zoek medische hulp als je pijn hebt of een infectie vermoedt.
  • Als je een probleem hebt en je eigen tandarts of dokter is beschikbaar, bel hen dan voor advies. Ze kunnen je helpen bepalen of je onmiddellijke medische hulp nodig hebt of dat het probleem kan wachten tot je thuiskomt.
  • Als je geen toegang hebt tot medische hulp of als het probleem kan wachten tot je thuiskomt, overweeg dan om een tijdelijke oplossing te zoeken. Bijvoorbeeld, als een vulling is uitgevallen, kan je tijdelijk tandheelkundig was gebruiken om het gat te vullen en pijn te verminderen. Zorg bijvoorbeeld dat je Cavit (tijdelijke vulling) in je EHBO setje hebt, vraag hiervoor advies aan je tandarts.
  • Zorg voor een goede mondhygiëne, blijf je mond goed verzorgen om verdere problemen te voorkomen. Zorg er ook voor dat je tandenborstel schoon is en gebruik alleen water dat veilig is om te drinken om je mond te spoelen.

Op reis naar afgelegen gebieden

Als je op vakantie gaat naar afgelegen gebieden, is het belangrijk om je ook goed voor te bereiden op eventuele medische ongemakken en vergeet dan ook de mondzorg niet.

Hier zijn enkele tips:

  • Plan vooruit en doe onderzoek naar de beschikbare tandheelkundige diensten in het gebied waar je naartoe gaat. Zoek uit waar de dichtstbijzijnde tandarts of medische kliniek is en sla hun contactgegevens op.
  • Zorg ervoor dat je een reissetje hebt met tandenborstel, tandpasta, flossdraad, mondwater en eventueel andere noodzakelijke items. Zorg er ook voor dat je reserveonderdelen hebt voor bijvoorbeeld een tandenborstel of brug.
  • Ken de basis EHBO, ook voor tanden en mondgezondheid, zodat je voorbereid bent op noodgevallen. Een EHBO-kit voor de mond kan bijvoorbeeld pijnstillers, tijdelijke vulmaterialen (Cavit), een koelkompres en een antiseptische mondspoeling bevatten. Vraag eventueel je tandarts advies wat mee te nemen.
  • Vermijd risicovolle activiteiten die kunnen leiden tot tandletsel, zoals contactsporten zonder een gebitsbescherming.
  • Vermijd te veel suikerhoudende dranken en snacks, omdat ze het risico op tandbederf verhogen, zeker als je lang op reis bent. Drink in plaats daarvan (veilig) water om goed gehydrateerd te blijven. Monddroogte verhoogt het risico op mondproblemen. 
  • Blijf je tanden dagelijks poetsen, flossen, ragen en stoken om tandplak en tandsteen te verwijderen en tandbederf en tandvleesproblemen te voorkomen. Zorg er ook voor dat je tandenborstel schoon is en gebruik alleen water dat veilig is om te drinken om je mond te spoelen.

Mondhygiëne ook tijdens vakantie

Ook op vakantie, wanneer je even helemaal los bent van het gewone leven, is het is belangrijk om dagelijks twee keer te poetsen en één keer per dag te flossen, ragen of stoken om tandplak en tandsteen te verwijderen om tandbederf en tandvleesproblemen te voorkomen. Tandplak wordt al na 24 uur al tandsteen! Nog een keer de vakantiemondzorg op een rijtje:

  • Zorg ervoor dat je je tandenborstel, tandpasta en flossdraad, ragers en stokers meeneemt wanneer je op vakantie gaat. Het kan handig zijn om een reisetui of kleine toilettas te hebben om je spullen bij elkaar te houden, ook voor onderweg als je lang onderweg bent. Let wel op dat je spoelt met veilig drinkwater.
  • Tijdens de vakantie kan het verleidelijk zijn om veel zoetigheden te eten, maar probeer de consumptie van suikers te beperken. Overmatige suikerconsumptie kan tenslotte leiden tot overtollige vakantiekilo's en mondgezondheidsproblemen.
  • Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven en je mond gehydrateerd te houden. Dit kan helpen om uitdroging van de mond te voorkomen en het risico op tandbederf en andere mondgezondheidsproblemen te verminderen.
  • Alcoholtabak, e-sigaretten en snus kunnen schadelijk zijn voor je mondgezondheid, dus probeer deze (ook) tijdens de vakantie te beperken of te vermijden. Alcohol droogt je mond uit, drink tussendoor voldoende (veilig) water.
  • Plan een afspraak met de mondhygiënist na de vakantie om te controleren op eventuele mondgezondheidsproblemen die kunnen zijn ontstaan tijdens de vakantie en een fijne professionele gebitsreiniging om de eventuele gevolgen van het genieten weg te poetsen.

Zo kun je je goed voorbereiden om je mondgezondheid te behouden en zelf problemen oplossen. Preventie is de beste manier is om mondproblemen te voorkomen, dus zorg ook in de vakantie voor een goede mondhygiëne en vermijd risicovolle activiteiten.

Wij wensen je een goede reis, mooie ervaringen en een behouden thuiskomst.

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform